Een dagje achter de tralies in het Nationaal Gevangenismuseum

Bajesdag | Nieuws door

Laat je niet op de bon zetten tijdens de Bajesdag

29 mei 2018 Toerisme Veenhuizen, Drenthe Tijdens de Bajesdag van het Nationaal Gevangenismuseum is er wat bijzonders aan de hand. Normaal gesproken zijn de deuren van de cellen in een gevangenis natuurlijk gesloten, maar op zaterdag 2 juni staan ze juist wagenwijd open voor iedereen. Stap een dag in de schoenen van een gevangene rond en maak kennis met het leven achter tralies.

Foto 1. Bekogel de gevangenis-ME met houtblokjes. Foto: Nationaal Gevangenismuseum

Politie en boef

Jij bent de politie en ik ben de boef. Al vanaf jongsaf aan leren kinderen dat de politie mensen achterna zit die iets doen wat niet mag: boeven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Tijdens de Bajesdag van het Nationaal Gevangenismuseum ervaren bezoekers wat er gebeurt als ze de wet overtreden: van politieonderzoek tot rechtszaak, van detentie tot vrijlating én daarna. Maak kennis met de sterke arm der wet!

Laat je boeien

Neem het samen met alle andere kinderen op tegen de gevangenis-ME, maak een rondrit in een echte cellenbus, laat je besnuffelen door een drugshond en laat je boeien door echte handboeien. Dwaal door het museum en neem ook meteen een kijkje in een echte gevangenis. En heb je al eens een rechtszaak bijgewoond? Nee? Dan is dit je kans! Je mag de rechter nog een handje helpen met het bepalen van de strafmaat ook. Ook het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem opent op de Bajesdag de deuren. Leer alles over het werken achter de tralies onder het genot van een bakje Bajessoep met prei, geteeld door het Agrarisch bedrijf van de gevangenis.

Op de bon gezet

Pas wel op voor de Kiddy Ride Police Patrol. Zij houden vanaf hun politiemotoren iedereen goed in de gaten. Doe je iets wat niet mag? Dan wordt je op de bon geslingerd! De echte politie is ook aanwezig. Neem plaats op een echte politiemotor en maak kennis met de forensische opsporing. Bezoekers kunnen zelfs een kijkje nemen in een echt commandocentrum. Naast politie-agenten zijn er natuurlijk ook boeven in de gevangenis, ex-boeven welteverstaan. Knoop een praatje aan met een ex-gedetineerde en vuur al je vragen op hem of haar af. Reuze interessant!

Goed om te weten:

  • Wat? De Bajesdag;
  • Waar? In het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen;
  • Wanneer? Op 2 juni 2018 van 10:00 uur tot 17:00 uur;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 5,00 en voor kinderen van tot en met twaalf jaar € 2,50.
Foto 2. Politie en boef komen samen op de Bajesdag. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Foto 3. Laat je rondleiden door een echte gevangenis. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Foto 4. Woon een rechtszaak bij. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Pas op, want de Kiddy Ride Police slingert je zo op de bon. Foto: Nationaal Gevangenismuseum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-05-29 16:26:42 · Gepubliceerd: 2018-05-29 15:57:19 - 810