Gratis zandsculpturen bewonderen in Den Haag

De beste zandsculpturen ter wereld op het Lange Voorhout

WK Zandsculpturen Nieuws door
Foto 1. Zandsculpturen te zien op het Lange Voorhout. Foto: WK Zandsculpturen © Sanne Bakker

archief oud artikel 4 juni 2018 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Zandsculpturen zijn hot! Dat blijkt wel uit de meer dan 150.000 bezoekers die jaarlijks 't Veluws Zandsculpturenfestijn bezoeken. Vanaf 4 juni gaat de crème de la crème van kunstenaars wereldwijd aan de slag om mooie zandsculpturen te maken in hartje Den Haag. Op het Lange Voorhout wordt namelijk het wereldkampioenschap Zandsculpturen gehouden.

Geen zandkasteeltjes

Topartiesten uit Japan, Mexico, Rusland, de Verenigde Staten en nog vier landen hebben Den Haag als bestemming op 4 juni. Op de mooie laan het Lange Voorhout, dichtbij het Binnenhof en Paleis Noordeinde, gaan zij aan de slag om de mooiste kunstwerken te creëren van zand. Geen amateuristische zandkasteeltjes met een emmer en een schepje, maar de mooiste zandsculpturen ter wereld voor het WK Zandsculpturen. In totaal maken de kunstenaars negen grote kunstwerken van vier tot vijf meter hoog.

200 jaar zee, zand en...

Voor de enorme sculpturen gebruiken de kunstenaars 40.000 kilo speciaal zand per kunstwerk. Het thema waarmee ze werken is '200 jaar zee, zand en...', wat mooi aansluit bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Scheveningen dit jaar. Hoe ze het thema interpreteren, is aan de kunstenaars zelf. Ze laten zich inspireren door onder meer Van Gogh, Dali, Picasso, Nederlandse tolerantie en nieuwe dimensies in kunst en wetenschap. Ook Maxim Gazendam, in 2015 uitgeroepen tot Nederlands en Europees kampioen Zandsculptuur, bouwt een sculptuur dat speciaal aan Scheveningen wordt opgedragen. Deze dingt niet mee voor wereldkampioenschap, want Nederland is als gastland uitgesloten van de wedstrijd.

Tot en met 19 augustus te zien

De kunstenaars beginnen op 4 juni met bouwen, waar ze tot en met dinsdag 12 juni dagelijks van 09:00 uur tot 18:00 uur mee bezig zijn. Voorbijgangers zien hoe de kunstwerken beetje bij beetje steeds groter worden en vorm krijgen, wat minstens net zo interessant is als het complete werk zien! In de avonduren worden de kunstwerken op een artistieke manier verlicht. Op 13 juni beslist een vakjury wie de beste zandsculptuurbouwer van de wereld is, wat om 15:00 uur bekend wordt gemaakt. Aansluitend verricht de Haagse burgemeester Pauline Krikke de officiële opening van de tentoonstelling, die tot en met 19 augustus gratis toegankelijk is.

Foto 2. Je ziet de kunstenaars ook aan het werk. Foto: WK Zandsculpturen © Sanne Bakker

Laatst gewijzigd: 2018-06-12 10:29:17 · Gepubliceerd: 4 juni 2018 - 8723