Grootse tentoonstelling over het neoclassicisme in Hermitage Amsterdam

Classic Beauties |  
Nieuws door
Foto 1. De Drie Gratiën van de kunstenaar Antonio Canova, 1812-16. Foto: Hermitage Amsterdam © State Hermitage Museum, St Petersburg / Aurelio Amendola

Bewonder klassieke schoonheden uit de achttiende eeuw

16 juni 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland In de tweede helft van de achttiende eeuw was Italië en vooral Rome helemaal hip, hot en happening onder kunstenaars en reizigers. Vanuit heel Europa kwamen ze naar deze stad om de nieuwste opgravingen uit de klassieke oudheid te bekijken en die te gebruiken als inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken. Het neoclassicisme was geboren, want de kunstenaars wilden de klassieke schoonheid van de Romeinen en Grieken nog perfecter maken. Hermitage Amsterdam blikt terug op deze periode in de tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw.

Op 'Grand Tour' naar Italië

De een na het andere klassieke beeld en bouwwerk werd in de achttiende eeuw boven de grond gehaald in Rome. Allemaal vondsten die de jonge aristocratische Europeanen zeer interessant vonden. Velen ondernamen de maandenlange trip naar Italië, met als eindpunt Rome. Ze wilden die archeologische schatten van de Romeinen en Grieken wel eens met eigen ogen zien. Niet alleen kunstenaars ondernamen een 'Grand Tour' naar Italië, maar ook grote namen zoals Johann Wolfgang von Goethe en de 'graaf en gravin van het Noorden'; de latere Russische tsaar Paul I, zijn vrouw Maria Fjordorovna en hun dochter Anna Paulowna.

Tip! Bij de tentoonstelling verschijnt een bijzonder notitieboek; Couture voor Canova. Hierbij hebben zes verschillende Nederlandse modeontwerpers Canova's beeld van godin Hebe aangekleed.

Zestig kunstwerken van het neoclassicisme

In de statige Hermitage Amsterdam nemen zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars je mee naar Italië. Werken van onder andere Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Giovanni Piranesi, en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova, zijn te zien. Van de laatstgenoemde zijn maar liefst acht sculpturen te zien, waaronder het wereldberoemde beeld De Drie Gratiën: het hoogtepunt van de tentoonstelling. Dit beeld is namelijk een belichaming van het neoclassisme omdat de mens nóg perfecter en meer gepolijst is dan bij de vondsten uit de oudheid - een soort hedendaags fotoshoppen. In de beeldende kunst van deze kunstenaars zie je een bijna overdreven herwaardering van de antieke tijd, de tijd van de Grieken en Romeinen: het neoclassicisme. De kunstenaars wilden de klassieke schoonheid overtreffen en maakten hun beelden en schilderijen nog perfecter.

Muzikale audiotour

Met een speciale audiotour in je oren wandel je langs alle kunstwerken, die de Hermitage in bruikleen heeft uit de verzameling van de Hermitage in Sint Petersburg, Teylers Museum in Haarlem, privécollecties en het paleis van en de Russische tsaar Paul I. De audiotour heeft drie thema's: muziek, mythologie en highlights. Je hoort een soundtrack van klassieke muziek, gemaakt door dj Von Rosenthal voor deze tentoonstelling. Hierdoor komen de kunstwerken nog meer tot leven, net als bij de soundtrack die dj Von Rosenthal maakte bij de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage.

Praktische informatie:

Foto 2. Schilderij 'Preek van een sibille op Romeinse ruïnes met de Apollo van Belvédère', 1740–50 van Giovanni Paolo Panini. Foto: State Hermitage Museum, St Petersburg

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:10:31 · Gepubliceerd: 2018-06-14 17:21:47 - 1540