1

Tel alle rimpels van Obama in het Nederlands Fotomuseum

Iconische 'Big Heads' van Martin Schoeller te zien in Nederland

Fototentoonstelling Big Heads Nieuws door
Foto 1. Barack Obama (2004), Donatella Versace (2010) en Jack Nicholson (2002). Foto: Nederlands Fotomuseum © Archival Pigment Print, Martin Schoeller

archief oud artikel 22 juni 2018 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Barack Obama, Donatella Versace, Jack Nicholson, Angela Merkel en Mark Zuckerberg. Welke grootheid stond er niet ooit voor de lens van de beroemde fotograaf Martin Schoeller? Al meer dan twintig jaar werkt hij doorlopend aan een serie van close-ups van bekende én minder bekende mensen en deze iconische portrettenserie is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam!

Frontaal voor de lens

De bekende portretten van Martin Schoeller worden ook wel 'big heads' genoemd: frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. Voor de serie Close Up zet de fotograaf zijn model altijd op dezelfde manier op de gevoelige plaat. Altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Ieder vlekje en bultje op het gezicht van de geportretteerde is te zien in het ongenadige licht van Schoeller.

Tip! Bezoek de tentoonstelling op zondag, dan organiseert het museum rondleidingen met een gids die je meer vertelt over de carrière van Martin Schoeller, de techniek achter de portretten, hoe Schoeller iedereen voor z'n camera krijgt en hoe je écht goed de portretten bekijkt. Bovendien zijn er op 23 en 30 juni, 7 en 14 juli en 2 september masterclasses over hoe je zelf zo'n 'Big Head' op de foto zet.

Beroemde portretten

De foto's van beroemdheden in alle soorten en maten hangen aan de muren van het Nederlands Fotomuseum van 19 mei tot en met 2 september; de eerste keer dat ze op Nederlandse bodem te zien zijn. Juist deze iconische fotoserie maakte Schoeller bekend en de foto's hingen dan ook al in musea en galerieën van over de hele wereld. Daarnaast hebben veel portretten de covers van bladen als Time, Vanity Fair en The New Yorker Magazine gehaald.

Michiel Huisman

Speciaal voor de expositie in het Nederlands Fotomuseum heeft Martin Schoeller een nieuwe beroemdheid aan zijn collectie toegevoegd: de Nederlandse acteur Michiel Huisman. Deze foto werd tijdens de opening van de expositie onthuld, in aanwezigheid van Schoeller zelf. Naast foto's uit de serie Close Up worden ook beelden uit drie andere portretseries van hem getoond. Zo zie je in de serie Identical bijvoorbeeld eeneiige tweelingen naast elkaar en kun je op zoek gaan naar de verschillen en fotografeerde Schoeller voor de serie Female Bodybuilders lichamen van sportvrouwen op het hoogtepunt van hun carrière, zonder PhotoShop!

Leuk voor kinderen: Altijd al eens als Lady Gaga, Kanye West, Brad Pitt of een andere beroemdheid door het leven willen gaan? Print in het museum één van de portretten uit als masker en steel de show!
Foto 2. Usain Bolt at The Metropolitan Museum of Art; New York, NY (2009). Foto: Nederlands Fotomuseum © Archival Pigment Print, Martin Schoeller

Laatst gewijzigd: 2018-06-25 17:59:58 · Gepubliceerd: 22 juni 2018 - 952