Rembrandt meets Jan Taminiau in Museum Catharijneconvent

Shelter. A contemporary intervention |  
Nieuws door
Foto 1. Foto: Op achtergrond: Kompositie, Daan van Golden, 1971. Collectie Centraal Museum, Utrecht, bruikleen Intituut Collectie Nederland 1987. Op voorgrond: Christus op de koude steen, 1510. Collectie Museum Catharijneconvent

Hedendaagse kunst logeert tussen oude werken in Utrecht

1 juli 2018 Cultuur Utrecht, Utrecht Beste Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht. Het klooster waarin ik, Museum Catharijneconvent, al jaren woon, is 550 jaar geworden en dat willen we vieren met jou. Kom je op ons verjaardagsfeestje deze zomer? Oh, en als je komt, neem meteen wat kunstwerken mee van Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau en anderen. Je mag blijven slapen!

Middeleeuws klooster van 550 jaar oud

Feest in Utrecht, want het prachtige middeleeuwse klooster waar Museum Catharijneconvent in is gevestigd, bestaat 550 jaar in de zomer van 2018! Voor de gelegenheid heeft het museum Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht gevraagd als gastconservator van een expositie waarbij klassiek en modern elkaar kruisen. Hij zei ja, gelukkig. En dus kwam Bart Rutten naar het middeleeuwse klooster, dat eerst van de middeleeuwse bedelorde karmelieten was, daarna dienst deed als ziekenhuis en daarna als museum. De rust, ruimte en voormalig gebruik van het eeuwenoude gebouw inspireerden hem tot een prachtige expositie: Shelter. A contemporary intervention.

Selectie van topstukken

Hiervoor maakte hij een selectie van topstukken uit zijn eigen museum, het Centraal Museum, en leende hij uit andere collecties en privéverzameling. Al deze kunstwerken zijn, samen met de middeleeuwse kunst die je normaal gesproken onder de oude balken van Museum Catharijneconvent tegenkomt, door elkaar heen te zien. Klassiek meets modern en vice versa. Tussen de kunstwerken van Rembrandt van Rijn en Pieter Saenredam zie je werken van Ad Dekkers, Daan van Golden, Danh Vo, Sarah van Sonsbeeck, Roy Villevoye, Jan Taminiau, Damien Hirst, Marlene Dumas en nog veel meer moderne grote namen.

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreid activiteitenprogramma. Elke zondagmiddag zijn er gratis (!) concerten in de kloostertuin onder de noemer Catharijn Classique en dagelijks zijn om 14:30 uur instaprondleidingen door de tentoonstellingen. Natuurlijk kun je ook gewoon op je dooie akkertje langs alle kunstwerken met een audioguide. Bovendien staan er wandelingen langs resten van kloosters in het middeleeuwse hart van Utrecht gepland. Op 8 en 9 september wordt de verjaardag van het oude klooster écht gevierd met een feestelijk weekend vol verhalen, muziek en kloosterbier.

Goed om te weten:

  • Wat?Tentoonstelling Shelter. A contemporary intervention;
  • Waar? In het Museum Catharijneconvent in Utrecht;
  • Wanneer? De expositie opent op 1 juli en is te zien tot en met 9 september 2018;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 14,- en voor kinderen van zes tot en met zeventien jaar en studenten € 7,-. 65+-ers betalen € 12,50.
Foto 2. Uitsnede affichebeeld Shelter. Anti Drone Tent, Sarah van Sonsbeeck, 2013 (Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam) in refter Museum Catharijneconvent. Ontwerp beeld: Fabrique. Foto: Daisy Komen
Foto 3. The Altar, Damien Hirst, 2015. Collectie Centraal Museum, Utrecht. Foto: Mike Bink
Foto 4. Derelict Woman, Duane Hanson, 1971. Collectie Centraal Museum, Utrecht. Foto: CMU/Ernst Moritz
Foto 5. Catharijn Classique in de pandhof van Museum Catharijneconvent. Foto: Museum Catharijneconvent

Laatst gewijzigd: 2018-06-28 16:17:39 · Gepubliceerd: 2018-06-26 16:46:46 - 970