Deze voorwerpen doen ertoe

Meer over het Tropenmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het Tropenmuseum vertelt verhalen van vluchtelingen aan de hand van spullen

30 juli 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Oorlog, armoede, bedreiging. Er zijn een heleboel redenen om huis en haard te ontvluchten. Maar wat neem je mee van je spullen? Welke voorwerpen doen er echt toe? Het Tropenmuseum toont voorwerpen die zeer belangrijk zijn voor mensen uit Nederland en daarbuiten, inclusief persoonlijke verhalen in de tentoonstelling Things That Matter.

Foto 1. Ook in Nederland laat kleding zien waar je vandaan komt. Foto: Tropenmuseum © David Vroom

Spullen met grote persoonlijke betekenis

Een oude sporthandschoen die wel vijf kilo weegt, een sleutel van je gebombardeerde flat en winkel in Syrië, de kleurrijke stoffen kente en waxprints uit Afrika. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van voorwerpen die voor gevluchte mensen erg belangrijk zijn. Het Tropenmuseum heeft tien paviljoens ingericht met voorwerpen van binnen- en buitenlanders. Bij de voorwerpen horen persoonlijke verhalen, die de eigenaren van de spullen vertellen in videoportretten en audiofragmenten.

Recht op terugkeer

Bijvoorbeeld het verhaal van de Syrische vluchteling Mostafa Betaree, die de sleutel van zijn flat en fotowinkel in Damascus meenam. Beide gebouwen zijn verwoest door de oorlog. "Deze sleutel betekent voor mij het recht op terugkeer", vertelt hij tegen de NOS. Of het verhaal van een man die 's nachts illegaal de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten overstak. Hij zeulde een handschoen van vijf kilo mee die bij de sport pelota mixteka gebruikt wordt. De handschoen was zo belangrijk voor hem dat hij liever de handschoen dan water meenam, omdat hij de sport ook in de VS weer wilde beoefenen.

Maatschappelijke thema's

De spullen zijn nauw verbonden met grote maatschappelijke thema's als klimaat, afkomst en religie. Zo is het gevlochten mandje van pandanusblad van dichter en klimaatactiviste Kathy Jetnil-Kjiner een tastbaar overblijfsel van de cultuur op de Marshall Islands, als deze als eerste in de zee verdwijnt als de zeespiegel blijft stijgen. Het mandje en de andere voorwerpen zet bezoekers aan het denken over duurzaamheid, cultureel erfgoed en klimaatverandering. Een ander belangrijk onderwerp is religie. Jörgen Raymann vertelt over het mixen van verschillende religies in zijn familie. Vergeet zo nu en dan niet om je heen te kijken. De muurschilderingen zijn gemaakt door de Frans-Tunesische 'calligraffiti' artiest eL Seed en beelden de schoonheid van het Arabisch schrift uit. In het Midden-Oosten is kalligrafie verheven tot een vorm van kunst en belangrijk voor de locals.

Het Tropenmuseum is vernieuwd

Het Tropenmuseum heeft een nieuwe opstelling. De zalen van het museum zijn niet langer op land of werelddeel ingedeeld, maar gericht op universele thema's die mensen wereldwijd verbinden, zoals feest en klimaatverandering. In 2021 krijgt het museum op de eerste verdieping een nieuwe opstelling over het koloniaal verleden en de hedendaagse erfenissen daarvan. De tentoonstelling Things That Matter is naar verwachting vijf tot zeven jaar te zien.
Foto 2. Kleding is een van de sterkste manieren om je roots te laten zien. Foto: Tropenmuseum © David Vroom
Foto 3. Het gevlochten mandje van Kathy Jetnil-Kjiner. Foto: Tropenmuseum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:53:41 · Gepubliceerd: 2018-07-25 16:01:14 - 1328