Tropische sferen tijdens Zomercarnaval

Zomercarnaval | Nieuws door

Carnaval inclusief parade: een kleurrijke explosie in Rotterdam

26 juli 2018 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Heerlijke Surinaamse bara's, kleurrijke carnavalskostuums à la Brazilië en een enorme straatparade. Rotterdam Unlimited Zomercarnaval staat weer voor de deur: een kleurrijke explosie in de Rotterdamse binnenstad. Waan je in de tropen, waag een dansje of vergaap je gewoon aan de prachtige outfits en praalwagens!

Foto 1. Vier het feest mee in Rotterdam! Foto: Rotterdam Unlimited

Battle of Drums

Het Rotterdamse Zomercarnaval is een en al passie, vuur, pracht en praal. Het begint al op vrijdag 27 juli met een warming-up voor het grote feestfestijn. Vanaf 19:00 uur verzamelen op drie plekken in de stad brassbands, bij de Oude Haven, het Oude Westen en de Mathenesserlaan. Zij marcheren allemaal naar het Hofplein: een tocht van twee uur door de binnenstad van Rotterdam. Op het Hofplein vindt de Battle of Drums plaats. Eén voor één gaan ze bands de strijd met elkaar aan, aangemoedigd door ruim 80.000 mensen. Het feestje is daarna nog niet afgelopen. In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli is de officiële Zomercarnaval pre-party. Tot in de late uurtjes kun je swingen en dansen. Bewaar wel wat energie, want het grootste spektakel komt pas op zaterdag 28 juli!

Straatparade

Bij Zomercarnaval hoort een uitbundige straatparade. Een waar spektakel waar je met geen mogelijkheid omheen kunt in Rotterdam. De binnenstad is afgesloten en wordt gevuld door een tropische dansparade vanaf 13:00 uur tot 19:00 uur. Tropische muziek, swingende dans en prachtige zang. De deelnemers wandelen in de kleurrijkste kostuums voorbij, inclusief hoofdtooien. Iedere groep deelnemers heeft een eigen thema, dat ook terug is te zien in de praalwagens. Bovenop de praalwagens straalt de koningin van de groep. Wat je kunt verwachten? Ruim 2500 dansers en danseressen, 30 carnavalsgroepen, 30 muziekgroepen, 20 praalwagens en een heleboel dj's.

Route van de straatparade

De route is ongeveer vijf kilometer en start aan de Schiedamsedijk. Vervolgens trekt de feestelijke parade door de Witte de Withstraat, langs het Museumpark naar de Nieuwe Binnenweg om daarna via de Mauritsweg, het Weena, de Kruiskade, de Karel Doormanstraat en Westblaak weer te eindigen op de Schiedamsedijk. Op het Hofplein, het Weena en het Schouwburgplein zijn podia te vinden. Hier gaat na afloop het feest gewoon door, met live optredens van Broederliefde, Alison Hindsen, Kog & The Zongobrigade en nog veel meer.

Culinair genieten

De Caribische cultuur staat bekend vanwege het heerlijke voedsel, en dat mag tijdens Zomercarnaval natuurlijk niet ontbreken. De Mercado is het culinaire hart van het festival. Proef Surinaamse bara's of gegrilde kip, Antilliaanse saté ku batata en nog veel meer. Naast eten scoor je hier ook zonnebrillen, sieraden, gadgets en trendy tassen.

Grootste gezamenlijke salsadans

Rotterdam Centraal Station? Dat bestaat even niet meer op zaterdag 28 juli. Dit station heet dan voor een dag Rotterdam Salsa Station. Rotterdam Unlimited, de organisatie van het Zomercarnaval, organiseert hier samen met de NS de grootste gezamelijke salsadans van Nederland, oftewel de Rueda de Casino! Iedereen is uitgenodigd om mee te dansen op het Stationsplein. Wat je moet doen? Met een heleboel andere paren de salsa dansen in een cirkel. Geen man overboord als je niet kunt dansen: in een korte workshop voorafgaand de salsadans leer je de basisstappen van de salsa.
Foto 2. De leukste kostuums komen voorbij tijdens de straatparade! Foto: Rotterdam Unlimited
Foto 3. Geniet van muziekoptredens van onder andere Broederliefde. Foto: Rotterdam Unlimited
Laatst gewijzigd: 2018-07-26 12:14:41 · Gepubliceerd: 2018-07-26 10:58:28 - 6204