5 uitstapjes die je zintuigen prikkelen

muZIEum in Nijmegen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Zintuigen op scherp! De leukste zintuiglijke dagjes uit

20 augustus 2018 Toerisme Landelijk Prikkel je zintuigen en geniet van een van deze zintuiglijke uitstapjes! Koffie bestellen in gebarentaal, dineren in het duister, op de tast een stad verkennen; ervaar bij deze uitjes hoe het is om een zintuig te moeten missen.

Foto 1. Op pad zonder zicht: bij muZIEum in Nijmegen ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Foto: muZIEum.

Stap in het dagelijks leven van een blinde

NIJMEGEN - Bij muZIEum stap je voor één dag in de schoenen van blinden en slechtzienden met donkerbelevingen in het museum en de Expeditie Ribbelroute op straat. Het doe-plein in het museum zit vol zintuiglijke opdrachten en spelletjes. En nazitten doe je in de muZIEum-bar, met - ironisch genoeg - een prachtig uitzicht over de binnenstad. DagjeWeg.NL beleefde Expeditie Ribbelroute bij muZIEum. Bekijk de reportage. Boek via DagjeWeg.NL Tickets. Bestel je kaarten met korting!

Uit eten in het donker

AMSTERDAM - Hoe is het eigenlijk om uit eten te gaan als blinde of slechtziende? Ervaar het bij Ctaste. In het pikkedonker schuif je aan in het restaurant en krijg je een menu voorgeschoteld. Je kunt zelfs blind fonduen! Het duister maakt het eten knap lastig, want hoe weet je wat waar staat? En wat als je je hand per ongeluk in de kaas- of chocoladefondue stopt? Als je naar de wc moet - wat overigens wel gewoon in het licht is - helpt een medewerker je van je stoel.

Bestel koffie in gebarentaal

AMSTERDAM - Bij de Sign Language Coffee Bar werken alleen maar dove barista's. Dat betekent dus dat je alleen in gebarentaal kunt bestellen! Gelukkig staat er een beeldscherm met filmpjes van gebaren bij de kassa zodat je ter plekke leert hoe je een koffie to go bestelt en dank je wel zegt. De koffietent is de allereerste koffiebar in Nederland waar alleen maar dove mensen werken. Het is ook een initiatief om meer werkgelegenheid voor slechthorenden te creëren en om dove mensen een hotspot te geven om elkaar te ontmoeten. Tip vooraf: check even de website van de koffiebar, daar staan filmpjes van de belangrijkste gebaren op. Kun je alvast thuis oefenen.

Dineren in de duisternis

ZEIST - Een hapje eten terwijl je niets ziet. Klinkt lastig - en dat is het ook. Bij Bartiméus staat er een geweldig gedekte tafel voor je klaar, alleen zie je die niet. Geniet van een driegangendiner in het donker en praat na afloop na onder het genot van een drankje. Voor wie zich zorgen maakt om de bediening: er kunnen geen ongelukken gebeuren, want de bediening heeft speciale nachtkijkers op. Met deze beleving wil Bartiméus bijdragen aan een goed leven voor blinden en slechtzienden.

Foto 2. Herken jij de hotspots van Amsterdam in het complete duister? Foto: CtheCity.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-09-22 09:42:42 · Gepubliceerd: 2018-08-15 15:39:09 - 1438