5 uitstapjes die je zintuigen prikkelen

muZIEum in Nijmegen | Redactioneel door

Zintuigen op scherp! De leukste zintuiglijke dagjes uit

20 augustus 2018 Toerisme Landelijk Prikkel je zintuigen en geniet van een van deze zintuiglijke uitstapjes! Koffie bestellen in gebarentaal, dineren in het duister, op de tast een stad verkennen; ervaar bij deze uitjes hoe het is om een zintuig te moeten missen.

Foto 1. Op pad zonder zicht: bij muZIEum in Nijmegen ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Foto: muZIEum.

Stap in het dagelijks leven van een blinde

NIJMEGEN - Bij muZIEum stap je voor één dag in de schoenen van blinden en slechtzienden met donkerbelevingen in het museum en de Expeditie Ribbelroute op straat. Het doe-plein in het museum zit vol zintuiglijke opdrachten en spelletjes. En nazitten doe je in de muZIEum-bar, met - ironisch genoeg - een prachtig uitzicht over de binnenstad. DagjeWeg.NL beleefde Expeditie Ribbelroute bij muZIEum. Bekijk de reportage. Tip: bestel kaarten voor muZIEum met korting.

Ervaar Amsterdam in het donker

AMSTERDAM - Navigeren in Amsterdam is al lastig genoeg. De hoofdstad biedt een overdaad aan prikkels: trams, duiven, toeristen, drukte, stoplichten. Hoe doe je dat als je helemaal niets ziet? Met CtheCity ontdek je Amsterdam op de tast. Je gaat niet écht de stad in, maar loopt door een nagemaakte versie van Amsterdam. Er gaat een blinde stadsgids met je mee om je op weg te helpen. Herken jij de hotspots van Amsterdam met je ogen dicht? Het Vondelpark, de Albert Cuypmarkt? Tip: bestel kaarten voor CtheCity met € 10,- korting.

  • Hoe is het eigenlijk om uit eten te gaan als blinde of slechtziende? Ervaar het bij Ctaste. Je kunt zelfs blind fonduen!

Bestel koffie in gebarentaal

AMSTERDAM - Bij de Sign Language Coffee Bar - overigens ook een initiatief van CtheCity - werken alleen maar dove barista's. Dat betekent dus dat je alleen in gebarentaal kunt bestellen! Gelukkig staat er een beeldscherm met filmpjes van gebaren bij de kassa zodat je ter plekke leert hoe je een koffie to go bestelt en dank je wel zegt. De koffietent is de allereerste koffiebar in Nederland waar alleen maar dove mensen werken. Het is ook een initiatief om meer werkgelegenheid voor slechthorenden te creëren en om dove mensen een hotspot te geven om elkaar te ontmoeten. Tip vooraf: check even de website van de koffiebar, daar staan filmpjes van de belangrijkste gebaren op. Kun je alvast thuis oefenen.

Dineren in de duisternis

ZEIST - Een hapje eten terwijl je niets ziet. Klinkt lastig - en dat is het ook. Bij Bartiméus staat er een geweldig gedekte tafel voor je klaar, alleen zie je die niet. Geniet van een driegangendiner in het donker en praat na afloop na onder het genot van een drankje. Voor wie zich zorgen maakt om de bediening: er kunnen geen ongelukken gebeuren, want de bediening heeft speciale nachtkijkers op. Met deze beleving wil Bartiméus bijdragen aan een goed leven voor blinden en slechtzienden.

Foto 2. Herken jij de hotspots van Amsterdam in het complete duister? Foto: CtheCity.
Laatst gewijzigd: 2018-08-15 15:46:09 · Gepubliceerd: 2018-08-15 15:39:09 - 1156