Verken de nieuwe natuur op de Marker Wadden

Hoe kom je op de Marker Wadden en wat is er te zien?

Bezoek de Marker Wadden Redactioneel door
Foto 1. De Marker Wadden vanuit de lucht. Foto: John Gundlach - Flying Holland / Natuurmonumenten

26 maart 2022 Natuur Lelystad, Flevoland In het Markermeer is een groep eilanden aangelegd om de natuur in het gebied een handje te helpen: de Marker Wadden. Vier eilanden zijn voor de vogels en op één eiland kun je wandelen, vogels kijken, zwemmen en zelfs overnachten. Benieuwd wat er te doen valt op de Marker Wadden? En hoe je er eigenlijk komt? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Wat zijn de Marker Wadden?

Uit zand en slib uit het Markermeer zijn de Marker Wadden gemaakt: vijf natuureilanden die de natuur in het meer een handje moeten helpen. Het water van het Markermeer staat stil en is troebel door het slib. Het is de bedoeling dat dit slib achter de vijf eilanden bezinkt en het water weer helder wordt. In het heldere water voelen algen, waterplanten en waterbeestjes zich thuis en hun aanwezigheid in het water lokt vogels naar het Markermeer.

Wat kom je tegen op de Marker Wadden?

Natuurmonumenten hoopte dat de Marker Wadden zorgen voor een gevarieerdere natuur, met meer vogels en vissen en dat kwam vrijwel meteen uit. Al vanaf het eerste moment vestigden hier zich pioniersplantjes en wisten veel soorten vogels het eiland te vinden. De visdief en de kluut broeden er en in de winter vind je er trekvogels als de sneeuwgorzen, grutto's en zwarte sterns. Er heeft zelfs een jaartje een paartje ijseenden gebroed die je normaal alleen op toendra's vindt!

Hoe kun je de Marker Wadden bezoeken?

Het eerste en grootste eiland van de Marker Wadden is open voor publiek; de andere vier eilanden zijn gereserveerd voor de natuur. Dit eiland - het Haveneiland - is alleen per boot bereikbaar. In de natuurhaven zijn ligplaatsen, die je met de Blue Water App kunt reserveren. Bezoekers betalen een gebiedsbijdrage per persoon en liggeld voor de boot. Van begin maart tot eind september vaart er op vrijdag tot en met maandag ook een veerboot naar het Haveneiland.

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

Op de Marker Wadden vind je vooral heel veel rust en natuur. Op het eiland vind je zo'n 12 kilometer aan wandelpaden en twee verschillende wandelroutes. Langs de wandelroutes staan vogelkijkhutten van waaruit je de vogels kunt bespieden, zonder de natuur te verstoren. Een niet te missen bouwwerk is de Steltloper. Deze uitkijktoren is 12 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer. Op het eiland is ook een zwemstrand aangelegd, waar je mag zwemmen - wel op eigen risico. Bij de haven staat een eilandpaviljoen met informatieruimte, waar je wat kunt eten en drinken.

Kan ik overnachten op de Marker Wadden?

Op het eiland liggen vier duurzame huisjes van Landal Marker Wadden waar je kunt verblijven. De huisjes zijn bedoeld voor een kort verblijf en de huuropbrengsten zijn allemaal voor de verdere natuurontwikkeling op Marker Wadden. Natuurlijk kun je met een eigen boot aanleggen bij het eiland en daar overnachten.

Foto 2. Bewonder de natuur vanaf de uitkijktoren op het grootste eiland van de Marker Wadden. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 3. Wandelen door de nieuwe natuur op het Haveneiland, met overal weidse uitzichten om je heen. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 4. De kluut is één van de vogels die broedt in dit vogelparadijs. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 5. In de haven van het eiland kun je aanleggen met een eigen boot. Foto: Natuurmonumenten © Chantal Bekker

Laatst gewijzigd: 2022-03-26 10:28:02 · Gepubliceerd: 26 maart 2022 - 37709