Verken de nieuwe natuur op de Marker Wadden

Hoe kom je op de Marker Wadden en wat is er te zien?

Bezoek de Marker Wadden   Redactioneel door
Foto 1. De Marker Wadden vanuit de lucht. Foto: John Gundlach - Flying Holland / Natuurmonumenten

26 maart 2022 Natuur Lelystad, Flevoland In het Markermeer is een groep eilanden aangelegd om de natuur in het gebied een handje te helpen: de Marker Wadden. Vier eilanden zijn voor de vogels en op één eiland kun je wandelen, vogels kijken, zwemmen en zelfs overnachten. Benieuwd wat er te doen valt op de Marker Wadden? En hoe je er eigenlijk komt? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Wat zijn de Marker Wadden?

Uit zand en slib uit het Markermeer zijn de Marker Wadden gemaakt: vijf natuureilanden die de natuur in het meer een handje moeten helpen. Het water van het Markermeer staat stil en is troebel door het slib. Het is de bedoeling dat dit slib achter de vijf eilanden bezinkt en het water weer helder wordt. In het heldere water voelen algen, waterplanten en waterbeestjes zich thuis en hun aanwezigheid in het water lokt vogels naar het Markermeer.

Wat kom je tegen op de Marker Wadden?

Natuurmonumenten hoopte dat de Marker Wadden zorgen voor een gevarieerdere natuur, met meer vogels en vissen en dat kwam vrijwel meteen uit. Al vanaf het eerste moment vestigden hier zich pioniersplantjes en wisten veel soorten vogels het eiland te vinden. De visdief en de kluut broeden er en in de winter vind je er trekvogels als de sneeuwgorzen, grutto's en zwarte sterns. Er heeft zelfs een jaartje een paartje ijseenden gebroed die je normaal alleen op toendra's vindt!

Hoe kun je de Marker Wadden bezoeken?

Het eerste en grootste eiland van de Marker Wadden is open voor publiek; de andere vier eilanden zijn gereserveerd voor de natuur. Dit eiland - het Haveneiland - is alleen per boot bereikbaar. In de natuurhaven zijn ligplaatsen, die je met de Blue Water App kunt reserveren. Bezoekers betalen een gebiedsbijdrage per persoon en liggeld voor de boot. Van begin maart tot eind september vaart er op vrijdag tot en met maandag ook een veerboot naar het Haveneiland.

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

Op de Marker Wadden vind je vooral heel veel rust en natuur. Op het eiland vind je zo'n 12 kilometer aan wandelpaden en twee verschillende wandelroutes. Langs de wandelroutes staan vogelkijkhutten van waaruit je de vogels kunt bespieden, zonder de natuur te verstoren. Een niet te missen bouwwerk is de Steltloper. Deze uitkijktoren is 12 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer. Op het eiland is ook een zwemstrand aangelegd, waar je mag zwemmen - wel op eigen risico. Bij de haven staat een eilandpaviljoen met informatieruimte, waar je wat kunt eten en drinken.

Kan ik overnachten op de Marker Wadden?

Op het eiland liggen vier duurzame huisjes van Landal Marker Wadden waar je kunt verblijven. De huisjes zijn bedoeld voor een kort verblijf en de huuropbrengsten zijn allemaal voor de verdere natuurontwikkeling op Marker Wadden. Natuurlijk kun je met een eigen boot aanleggen bij het eiland en daar overnachten.

Foto 2. Bewonder de natuur vanaf de uitkijktoren op het grootste eiland van de Marker Wadden. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 3. Wandelen door de nieuwe natuur op het Haveneiland, met overal weidse uitzichten om je heen. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 4. De kluut is één van de vogels die broedt in dit vogelparadijs. Foto: Natuurmonumenten @ Dirk Wijnen
Foto 5. In de haven van het eiland kun je aanleggen met een eigen boot. Foto: Natuurmonumenten © Chantal Bekker

Laatst gewijzigd: 2022-03-26 10:28:02 · Gepubliceerd: 2018-09-10 16:38:51 - 31966

Activiteiten Marker Wadden

Vanaf volgende week te bezoeken

Vogel- en vlinderexcursie Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van 2 uren vanuit natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar weidevogels en bloeiende orchideen in natuurgebied Waalenburg.

TOP 5 safari door Planken Wambuis


Wil jij een imposant edelhert of ander wild van dichtbij zien? Ga dan mee op TOP 5 safari door het rustgebied van Planken Wambuis. Je komt op plekken die normaal gesproken voor het publiek...

Wildsporen in de Weversbergen


Ga samen met de gids van Natuurmonumenten op pad en laat je verrassen door de prachtige sfeer van de Weversbergen in Nationaal Park Veluwezoom.

Natuursafari Deelerwoud


Wil jij een imposant edelhert of ander wild van dichtbij zien? Ga dan mee op natuursafari in het Deelerwoud.

Ga mee op zoek naar de wilde zwijnen op Veluwezoom


Ga met onze gidsen op pad en leer van alles over het leven van de zwijnen op Veluwezoom

Schemeren in de Loonse en Drunense duinen


Kom tot rust bij het vallen van de avond.

Varen op het Naardermeer in avondschemering


Stap aan boord van de fluisterboot en vaar de avondschemering in. Tijdens deze vaartocht beleef je de avond op het Naardermeer en geniet je van de rust.

Nu te bezoeken

Open dag Fort bij Spijkerboor


Verken Fort bij Spijkerboor zelf met een routebeschrijving!

Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl. entree)


Bekijk Fort bij Spijkerboor van binnen en van buiten met een gids! Tijdens de rondleiding bezoek je ook het unieke en originele draaikoepelgeschut.

Buiten uitbuiken wandeling Dintelse Gorzen


Even buiten uitbuiken rond de feestdagen en lekker wandelen door de Dintelse Gorzen!

Vanaf morgen te bezoeken

Wad excursie op Schiermonnikoog


Tijdens de wadexcursie neemt eilandergids Thijs de Boer je mee het wad op, de modder in!

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht


Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de...

Orchideeen en weidevogels in Waalenburg - Texel


Zeldzame bloemen, broedende vogels en zingende veldleeuweriken. Ontdek deze bijzondere waddenpolder.

Duin-en-boswandeling Schiermonnikoog


Ontdek de rijke planten- en dierenwereld van Schiermonnikoog en luister onderweg naar verhalen over een Duitse graaf, noord- en zuidhellingen, heksenbezems en nog veel meer.

Strandpalenwandeling om de west


Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt.

Plantenexcursie


Eilander Thijs de Boer neemt je graag mee op deze plantenexcursie.

Vogel- en vlinderexcursie Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van 2 uren vanuit natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar weidevogels en bloeiende orchideen in natuurgebied Waalenburg.

Oerrr Op zoek naar haaientanden en andere fossielen


Ga samen met de boswachter op zoek naar haaientanden, schelpen en andere fossielen.

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

Zeilen onder Schier


Al zeilende Schiermonnikoog vanaf het water bekijken! Je mag meehelpen met het zeilen, maar ook lekker op het dek genieten.

OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen


Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel


Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Zeehondentocht met zandplaatlanding (Vriendschap)


Tijdens deze boottocht vertellen wij je over het prachtige gebied en nemen je mee naar een zeehondenbank. Vervolgens varen we door naar de zandplaat waar we aanlanden.

Wadloopsnuffeltocht op Schiermonnikoog


De wadloopsnuffeltocht is bedoeld voor iedereen die wel eens alle facetten van het echte wadlopen wil gaan uitproberen.

Broedvogelexcursie op Schiermonnikoog


Oog in oog met de meeuwen? Beleef vanuit de Kobbeduinen een spannende excursie door de kwelder.

Vogel- en vlinderexcursie Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van 2 uren vanuit natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar weidevogels en bloeiende orchideen in natuurgebied Waalenburg.

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

Elektrokartocht Arboretum Poort Bulten


Het arboretum is een uniek, beleefbaar bomenpark waar iedereen van moet kunnen genieten. Ook als je minder mobiel bent. Daarom zijn de paden in Arboretum Poort Bulten af en toe ook het domein van...

Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Binnen enkele weken te bezoeken

Ontdek Fort bij Nigtevecht


Verscholen in het groen ligt een fort met een prachtig verhaal. Tijdens een rondleiding op Fort bij Nigtevecht komt de geschiedenis tot leven. Ontdek dit onderdeel van UNESCO Werelderfgoed op...

Open dag Fort bij Spijkerboor


Verken Fort bij Spijkerboor op 18 juni. Kijk rond in de slaapvertrekken en waslokalen van de soldaten, de legerkeuken met enorme kookketels, de kapel en de gevangenis. Alsof het fort gisteren...

Ontdek Fort Nieuwersluis


Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in een munitiekelder en ontdek de boeiende...

Beleef het mysterie van Fort bij Abcoude


Verscholen achter een groene wal ligt het allereerste fort van de Stelling van Amsterdam. De dikke deuren van de kazerne zijn alle dagen potdicht, maar samen met een fortengids mag jij een kijkje...

Ontdek authentiek Fort Waver-Amstel


Ga op pad met onze fortengids en stap regelrecht de geschiedenis in op Fort Waver-Amstel, waar de tijd lijkt stil te staan. Ontdek dit imposante onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed De Hollandse...

Ontdek Fort bij Nigtevecht


Verscholen in het groen ligt een fort met een prachtig verhaal. Tijdens een rondleiding op Fort bij Nigtevecht komt de geschiedenis tot leven. Ontdek dit onderdeel van UNESCO Werelderfgoed op...

Beleef het mysterie van Fort bij Abcoude


Verscholen achter een groene wal ligt het allereerste fort van de Stelling van Amsterdam. De dikke deuren van de kazerne zijn alle dagen potdicht, maar samen met een fortengids mag jij een kijkje...

Ontdek Fort Nieuwersluis


Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in een munitiekelder en ontdek de boeiende...

Later dit jaar

Ontdek Fort bij Nigtevecht


Verscholen in het groen ligt een fort met een prachtig verhaal. Tijdens een rondleiding op Fort bij Nigtevecht komt de geschiedenis tot leven. Ontdek dit onderdeel van UNESCO Werelderfgoed op...

Ontdek authentiek Fort Waver-Amstel


Ga op pad met onze fortengids en stap regelrecht de geschiedenis in op Fort Waver-Amstel, waar de tijd lijkt stil te staan. Ontdek dit imposante onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed De Hollandse...

Beleef het mysterie van Fort bij Abcoude


Verscholen achter een groene wal ligt het allereerste fort van de Stelling van Amsterdam. De dikke deuren van de kazerne zijn alle dagen potdicht, maar samen met een fortengids mag jij een kijkje...

Ontdek Fort Nieuwersluis

 
Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in de munitiekelder en ontdek de boeiende...

Beleef het mysterie van Fort bij Abcoude


Verscholen achter een groene wal ligt het allereerste fort van de Stelling van Amsterdam. De dikke deuren van de kazerne zijn alle dagen potdicht, maar samen met een fortengids mag jij een kijkje...