Een ode aan de Nederlandse filmcultuur: het NFF 2018

Nederlands Film Festival verrast met nieuwe films, docu's en series

Nederlands Filmfestival 2018 Nieuws door
Foto 1. Tijdens het NFF gaat Niemand in de Stad in première, een film van Michiel van Erp naar de roman van Philip Huff. Foto: © Bram van Woudenberg / NFF

archief oud artikel 27 september 2018 Cultuur Utrecht, Utrecht De première van jeugdfilm Vechtmeisje en Niemand in de Stad, een speelfilm naar de gelijknamige roman van Philip Huff over het naderende einde van de studententijd van een groep jongens. Deze films zijn slechts het tipje van de sluier, want het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht opent dit jaar weer een schatkist aan nieuwe films, documentaires, series en andere activiteiten. Kom langs en geniet van donderdag 27 september tot en met vrijdag 5 oktober van al het moois dat de Nederlandse filmindustrie ons te bieden heeft.

Bijna honderd producties in première

Het NFF trapt donderdag 27 september af met de première van Niemand in de Stad, het speelfilmdebuut van de gevierde documentairemaker Michiel van Erp. Tijdens het festival zijn meer dan 250 filmvertoningen en evenementen. De officiële premières vinden plaats in de Stadsschouwburg Utrecht maar van verschillende films is er ook een publiekspremière waar je bij aanwezig kunt zijn. Zo gaat de jeugdfilm Vechtmeisje op zondag 30 september in première voor het publiek om 13:30 uur in Pathé Rembrandt, compleet met rode loper. Ook de cast en crew zullen hierbij zijn voor een Q & A. Een andere nieuwkomer die leuk is voor kids is de film Superjuffie. Deze gaat op zaterdag 29 september om 13:30 uur in Pathé Rembrandt in publiekspremière.

Bekijk de trailer van Niemand in de Stad

Tip: iedere dag van het NFF opent om 12:00 uur op Utrecht Centraal de pop-up bioscoop, waar tot 21:00 uur festivalfilms te zien zijn.

Documentaires en masterclasses

Tijdens het NFF zijn er zowel nieuwe als bestaande documentaires te zien. Bijvoorbeeld Instant Dreams over het geheim achter de polaroid en een ode aan deze manier van fotograferen. Of kijk door de ogen van de stadskat Abatutu op avontuur in De wilde stad, een documentaire over natuur in de stad. Naast genieten van al het moois dat de Nederlandse filmmakers ons te bieden hebben, kan je ook zelf aan de slag tijdens het NFF. Volg bijvoorbeeld een masterclass bij storyboard artist William Simpson, bekend door zijn werk voor Game of Thrones op maandag 1 oktober of luister naar de professionals uit de culturele wereld die vertellen hoe je je publiek kunt begrijpen en bereiken op zaterdag 29 september in de Stadsschouwburg Utrecht.

Gouden Kalveren

Tijdens het NFF kun je ook op verschillende locaties in de stad Utrecht talkshows (met onder andere Art Rooijakkers als presentator), optredens en feestjes bezoeken. De ultieme afsluiter is natuurlijk de uitreiking van de grote filmprijzen van Nederland: de Gouden Kalveren op vrijdagavond 5 oktober. Dit evenement is alleen op uitnodiging toegankelijk.

Praktische informatie NFF

  • Het volledige programma van het website van het Nederlands Film Festival.
  • Het festival is van 27 september tot en met 5 oktober.
  • Tickets kun je online bestellen via de website van het NFF. Tip: met de Dagpas kun je voor €25,00 op één dag naar drie films.
Foto 2. Beleef de première van de jeugdfilm Vechtmeisjes. Foto: © Jaap Vrenegoor

Laatst gewijzigd: 2018-10-01 14:26:50 · Gepubliceerd: 27 september 2018 - 857