1

Duik het lab in tijdens het Weekend van de Wetenschap

Wat is er te doen tijdens Weekend van de Wetenschap 2018?

Activiteiten Weekend van de Wetenschap Nieuws door
Foto 1. Word een wetenschapper tijdens het Weekend van de Wetenschap, zoals hier in het NEMO lab. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan.

archief oud artikel 4 oktober 2018 Wetenschap Landelijk Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober wordt wetenschap kinderspel! Tijdens het Weekend van de Wetenschap 2018 openen voorlichtingscentra en musea door het hele land hun deuren voor nieuwsgierige aagjes. Duik zelf het lab in, test je skills als chirurg, bouw je eigen robot en voel je voor een dag een echte wetenschapper. Hieronder wat wetenschappelijke tips op een rij!

Gratis naar NEMO Science Museum

AMSTERDAM - Dit weekend kun je gratis naar NEMO ter ere van het Weekend van de Wetenschap. Alles draait in NEMO om chemie op 6 en 7 oktober. Wat gebeurt er met een ballon in stikstof? Waarom wordt iets bruin in de oven? En hoe hoog vliegt een bruisraket? Doe mee met workshops en ontdek het zelf. De Scheikundejongens geven spectaculaire demonstraties. Het museum is van 10:00 uur tot 17:30 geopend.

Ontdek het heelal in Sonnenborgh

UTRECHT - Ga op onderzoek uit in museum en sterrenwacht Sonnenborgh op 7 oktober. Volg een college over donkere materie, bezoek een show vol spectaculaire proefjes en demonstraties en tuur door indrukwekkende telescopen. Hopen op helder weer: dan bewonder je de zon op z'n best door de grootste zonnetelescoop van Nederland.

Balanceren in Kunsthal KAdE

AMERSFOORT - Kunsthal KAdE staat in het teken van balans tijdens het Weekend van de Wetenschap. Balancerende spullen, dieren, mensen: niets is te gek. Bekijk een zwevende olifant en probeer zelf te balanceren op een gigantische schijf die kantelt zodra jij beweegt. Ook ontdek je hoe beroemde kunstenaars balans gebruiken in hun kunstwerken. In een familierondleiding leer je hier alles over! Let op: alleen mogelijk op 7 oktober van 13:00 uur tot 14:00 uur.

Red de wereld in Universiteitsmuseum Utrecht

UTRECHT - Het Universiteitsmuseum Utrecht is vanaf 5 tot en met 7 oktober een wetenschappelijk walhalla. Extra leuk voor kinderen: het Utrecht Science Park, van 11:00 uur tot 16:00 uur op 7 oktober. Hier kun je meedoen aan allerlei gratis activiteiten. Duik de Science Escape Room in en red de wereld of word dierenchirurg voor één dag. Kijk hoe een paard er aan de binnenkant uitziet en meet met een scanner hoe je hersenen zich ontwikkelen.

Proefjes doen in het Belasting & Douane Museum

ROTTERDAM - Misschien zou je het niet zo snel denken, maar de douane heeft wetenschap nodig om zijn werk goed te kunnen doen. De Douane heeft zelfs een eigen lab waarin ze ontdekken of ergens schadelijke stoffen in zitten, zoals drugs. Op 6 en 7 oktober is er in het Belasting & Douane Museum een KIDSlab ingericht waar kinderen proefjes kunnen doen met de laboranten van de Douane. Leer alles over bedreigde diersoorten en nepmerken en ontmoet een echte speurhond.

Als dokter aan de slag in Rijksmuseum Boerhaave

LEIDEN - Dompel jezelf in Rijksmuseum Boerhaave op 6 en 7 oktober onder in alles wat ook maar een beetje wetenschappelijk is. Maak je eigen robotspin, leer als een onderzoeker de kleinste details in het museum te herkennen en hoor in een lezing over grote ruzies in de wondere wereld van de wetenschap. Leuk: ga met een dokterstas op pad door het museum en leer alles over je eigen lijf. Luister naar je eigen hartslag en test of je geschikt zou zijn om als chirurg te werken. Tijdens je reis kom je bekende onderzoekers en hun vondsten tegen en mag je door de wereldberoemde microscoop van Antoni van Leeuwenhoek turen.

Foto 2. Ontdek het heelal in Sonnenborgh tijdens het Weekend van de Wetenschap. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht © Marieke Wijntjes.

Laatst gewijzigd: 2018-10-03 11:58:05 · Gepubliceerd: 4 oktober 2018 - 616