MAMMA MIA! is hysterisch en hilarisch feestje

MAMMA MIA! de musical |  
Recensie door
Foto 1. MAMMA MIA! de musical is een aanstekelijk feest vol hartverwarmende momenten en spetterende choreografie. Foto: Stage Entertainment Nederland © Brinkhoff / Mögenburg.

Dans mee met Donna and the Dynamos in de iconische ABBA-musical

4 oktober 2018 Cultuur Utrecht, Utrecht Dat MAMMA MIA! een feel-good fenomeen is waar we niet omheen kunnen, blijkt wel uit de Hollywoodfilms van de afgelopen jaren. Zitten we dan wel op nóg een theaterversie te wachten hier in Nederland? Ja! MAMMA MIA! de musical is een hysterisch feestje met een charmante cast, met Antje Monteiro als ijzersterke Donna. Een ABBA-spektakel waar je gegarandeerd blij - en een beetje hyperactief - van wordt.

MAMMA MIA! in een notendop

Het verhaal is inmiddels een klassieker: single moeder Donna en haar dochter Sophie wonen in Griekenland. Donna runt een hotel en heeft het knetterdruk, terwijl Sophie zich voorbereidt op haar bruiloft met vriend Sky. Sophie wil niets liever dan dat haar vader haar voor het altaar weggeeft. Knap lastig als je niet weet wie je vader is. Ze leest stiekem Donna's dagboek (enter ABBA-hit Honey, Honey) en nodigt exen Harry, Bart en Sam uit; die dan weer niet weten dat ze haar vader zouden kunnen zijn. Tel daar de hysterische vriendinnen van Donna en alle knappe kerels die op het eiland rondlopen bij op en je hebt een feestje. Een premisse waar de hits van ABBA perfect bij passen, alsof ze speciaal voor het verhaal werden geschreven.

Antje Monteiro stralend middelpunt

Jaren geleden stonden Simone Kleinsma en Lone van Roosendaal op de bühne als Donna, dit jaar schittert Antje Monteiro in de hoofdrol. Al bij het strak gechoreografeerde Money, Money, Money aan het begin van de show is het duidelijk: Donna is back in town en ze is moderner en sexyer dan ooit. Monteiro heeft een dijk van een stem en zingt de lastigste nummers met gemak. Na The Winner Takes It All kijkt ze na een geweldige uithaal als een echte diva de zaal in, maar ze weet ook wanneer ze het klein moet houden. Haar stem breekt zelfs van emotie in het nostalgische Slipping Through My Fingers. Het is zo goed dat je vergeet dat de nummers eigenlijk in het Engels horen te zijn. Dat alles is vernederlandst is helemaal niet storend. Af en toe komt er een geinige Nederlandse referentie voorbij; niet te veel, dat zou het unieke en onbezorgde vakantiegevoel wegnemen dat juist zo typerend is voor het verhaal.

Hilarische en charmante cast

Hoewel Monteiro regelmatig de show steelt met haar stem en Bridget Jones-esque hysterie, zijn de mooiste momenten in de musical weggelegd voor groepsspel. Donna and the Dynamos zorgen voor het absolute hoogtepunt met Chiquitita en Dancing Queen. Roos (Hilke Bierman) en Tanja (Sophia Wezer) zijn hilarisch en vanaf het eerste moment geloof je direct dat zij en Donna al jarenlang beste vriendinnen zijn. Af en toe is het behoorlijk slapstick, maar het past allemaal in het übervrolijke sfeertje. Ook de drie mannen annex potentiële vaders samen zijn goud. Vooral Emiel de Jong zet als de zogenaamd stoere Bart een grappige en aandoenlijke rol neer. De chemie tussen de vaders en Sophie, sprankelend gespeeld door nieuwkomer Jolijn Henneman, is eerst heerlijk ongemakkelijk en daarna hartverwarmend. Henneman heeft de helderste stem van de hele cast en zorgt - vrijwel als enige - voor emotionele momenten tussen alle grappen door. Aan het einde bewijst de cast nog maar eens dat het écht een feestje is. Mensen die de eerste akte nog afwachtend in hun stoel zaten, dansen aan het einde van de musical vrolijk mee. Tja, de onbezorgde vrolijke sfeer van MAMMA MIA! is nou eenmaal ontzettend aanstekelijk.

MAMMA MIA! is tot en met 29 december 2019 exclusief in het Beatrix Theater in Utrecht te zien.
Foto 2. Donna and the Dynamos stelen de show in MAMMA MIA! de musical. Foto: Stage Entertainment Nederland © Brinkhoff / Mögenburg.
Foto 3. Donna (Antje Monteiro) en Sophie (Jolijn Henneman) in het zoete Slipping Through My Fingers. Foto: Stage Entertainment Nederland © Brinkhoff / Mögenburg.

Laatst gewijzigd: 2019-11-05 10:21:52 · Gepubliceerd: 2018-10-04 10:18:03 - 4240