Dompel je onder in heerlijke duisternis

Activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht 2018 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het wordt weer echt donker tijdens de Nacht van de Nacht

25 oktober 2018 Natuur Landelijk Waar is het nog echt donker in ons dichtbevolkte landje? Tijdens de Nacht van de Nacht gaat op veel plekken de verlichting uit en zie je opeens veel meer! Sterren bijvoorbeeld, of dieren die 's nachts actief zijn! Of je bekijkt een stad eens echt in het donker - heel anders. Dit is er allemaal te doen tijdens de N8VDN8.

Foto 1. De Nacht van de Nacht levert mooie plaatjes op. Foto: Milou Oomens

In Nederland baden we voortdurend in het licht, zelfs 's nachts. Als je ons land vanuit de ruimte bekijkt dan lijkt het wel een enorme lamp. Deze lichtvervuiling heeft negatieve gevolgen, voor de mens, maar ook voor dieren. Hun natuurlijke ritme raakt in de war en dat geldt ook voor andere organismen. Tijdens de Nacht van de Nacht, een jaarlijks evenement, vragen Natuur- en Milieufederaties op een positieve manier aandacht voor de lichtvervuiling en de gevolgen daarvan. Mag het een beetje minder licht? Tijdens de activiteiten in de Nacht van de Nacht staat iedereen hier bij stil, ondertussen genietend van het donker.

Echt donker rond het Lauwersmeer

LAUWERSOOG - Het Lauwersmeer is aangemerkt als een echt Dark Sky Park. Benieuwd hoe donker het hier is? Tijdens de Nacht van de Nacht zorgen de omliggende gemeenten voor zo min mogelijk licht in de omgeving van het Lauwersmeer. En kun je mee met de boswachter om het Lauwersmeer in het donker te verkennen. Trek stevige schoenen aan en kleed je op het weer. Iedereen is welkom om mee te wandelen van 20:00 uur tot 21:30 uur en de deelname is gratis.

Door een donker dierenpark

ALMERE - Lampionnen en fakkels leiden je de weg langs de sprookjesroute op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Laat je zaklamp thuis en beleef samen met het hele gezin een ontmoeting met allerlei sprookjesfiguren. En ga aansluitend naar dierenpark Almere Jungle en ervaar de Jungle by night. Ook kun je op het landgoed klimmen in het donker bij klimpark Fun Forest. Een avontuurlijke Nacht van de Nacht in Almere! Let op! Je moet vooraf online tickets bestellen, er is ter plaatse geen ticketverkoop.

Extra donkere sterrenkijkavond voor kinderen

UTRECHT - Om de sterren goed te kunnen bekijken is het op Sonnenborgh wel vaker donker, maar tijdens de Nacht van de Nacht staat er een extra donkere kinderkijkavond op het programma. Tijdens de Ruimtelezing doe je interessante kennis op over het heelal en natuurlijk mag je de sterrenhemel bewonderen door een van de grote telescopen. En daarna tijdens de speurtocht op zoek naar sterren in het donkere bastion! Deze speciale kinderkijkavond is tussen 19:30 uur en 21:30 uur te bezoeken, tickets kun je online reserveren.

Middelburg dooft de lichten

MIDDELBURG - De mooie stad Middelburg heeft de Nacht van de Nacht helemaal omarmd. Op 27 oktober is het donker in de binnenstad, maar is er wel van alles te doen en te zien. Staar naar de betoverende sterren bij de Sterrenwacht of ga lekker dineren bij een van de deelnemende restaurants in de binnenstad. In de Nieuwe Kerk staat een sinistere dansvoorstelling op het programma, er zijn kinderactiviteiten Onder Den Toren en bij de BBQ bakfiets op de Markt rooster je lekker marshmellows. En dat is nog maar een tipje van de sluier... het programma van de Nacht van de Nacht in Middelburg zit bomvol.

Ook leuk overdag

Natuurlijk zijn deze uitjes ook heel leuk overdag!
Foto 2. Dode boom op het Kootwijkerzand in nachtelijke sterrenhemel. Foto: Johan van der Wielen

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-25 09:35:38 · Gepubliceerd: 2018-10-23 14:57:01 - 896