Van fast fashion naar duurzame mode: je ziet het in Amsterdam

Maak je eigen actieplan en ontwerp een duurzaam T-shirt

Fashion for Good Experience Nieuws door
Foto 1. Even voelen aan het imitatieleer dat is gemaakt van fruitafval. Foto: Presstigieux

14 januari 2019 bijgewerkt: 6 januari 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ben je in Amsterdam om lekker te shoppen? Stap dan ook even binnen bij het Fashion for Good Experience Museum op het Rokin. Hier zie van alles over de mode-industrie en hoe deze veranderde naar de fast fashion van vandaag. Maar ook de duurzame innovaties die nu al mogelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van imitatieleer van appelschillen, of biologisch afbreekbare glitters? In de design studio maak je vervolgens je eigen duurzame T-shirt.

Mooie mode die ook duurzaam is

Als je binnenstapt bij de Fashion for Good Experience, dan is de verleiding groot om nog even verder te shoppen. Het eerste wat je namelijk ziet zijn een aantal fraaie kledingstukken van grote merken. Pas als je de kledingstukken van dichtbij bekijkt, zie je dat ze allemaal een bijzonder verhaal hebben. Ze blijken op een duurzame manier gemaakt te zijn. Zoals een mooie, kleurige regenjas, waar je geen moment van zou hebben gedacht dat die is gemaakt van gerecycled plastic.

"Dit deel van het museum is The Good Shop", vertelt Anne-Ro Klevant Groen van Fashion for Good. "Hier zie je dat het al mogelijk is om duurzame kleding te maken." Fashion for Good ontstond in maart 2017. Anne-Ro: "We zagen dat het heel slecht gaat met de planeet en dat de kledingindustrie daar een grote rol in speelt. Maar ook dat er al veel innovatieve projecten zijn om deze industrie te verduurzamen, alleen hadden die geen netwerk. Wij brengen nu de projecten en de mode-industrie met elkaar in contact. Daarnaast wilden we ook de consument bereiken, want ook die kan invloed uitoefenen op de mode-industrie. En dat laten we zien in het Fashion for Good Experience Museum."

Je hebt meer invloed dan je denkt

De milieuproblemen rondom de mode-industrie zijn gegroeid met de opkomst van fast fashion: goedkope kleding die je snel weer vervangt. Tijdens je rondgang door het museum kun je overal keuzes maken om die slechte invloed op het milieu te verminderen. Je keuzes activeer je met een speciale armband en zo ontstaat je eigen actieplan. Gelukkig blijkt al snel dat er best veel is wat je kan doen als consument. Er staan verrassend makkelijke acties bij, die ook nog eens goed zijn voor je portemonnee! Een hele maand geen kleding kopen bijvoorbeeld. Of swap kleren met je vrienden en vriendinnen. Anne-Ro: "We organiseren ook evenementen en workshops, waar je tips krijgt om duurzamer met kleding om te gaan."

Imitatieleer van appelschillen

De bovenverdieping van het museum toont wat er al wordt gedaan op het gebied van duurzame projecten, voor de mode van de toekomst. Van recycling en duurzame verf tot stof van paddenstoelen. Hoe meer je ziet, hoe meer je je verwondert over wat er allemaal mogelijk is. Anne-Ro: "Hier zie je de start-ups die we steunen, zoals Frumat waar ze imitatieleer maken van appelschillen. We hebben Frumat in contact gebracht met Adidas om te zien of ze samen kunnen werken. Hun ontmoeting vond hier plaats. In dit gebouw bevindt zich namelijk ook een coworking space voor de start-ups. Daar komen ze met elkaar in contact, wat nog meer mooie projecten op kan leveren."

Leuke weetjes

  • De armband waarmee je door het museum gaat is gemaakt van gerecycled plastic uit de grachten van Amsterdam;
  • Fashion for Good heeft programma's voor scholen en werkt samen met Amsterdam Fashion Institute om de ontwerpers in opleiding het belang van duurzame keuzes in hun ontwerpen te laten zien;
  • Er is nog veel meer te doen in Amsterdam;
  • Bekijk ook eens deze interessante musea.
Foto 2. Maak een aantal selfies en zie ze in de speciale GIF booth samenkomen tot een kaleidoscoopachtige GIF. Foto: Presstigieux
Foto 3. Ontwerp je eigen duurzame T-shirt in de spectaculaire design studio. Foto: Presstigieux
Foto 4. Met een speciale armband activeer je de acties die je hebt gekozen om te doen. Daar rolt je eigen actieplan uit voor meer duurzaamheid in je eigen mode. Foto: Presstigieux

Laatst gewijzigd: 2021-01-06 16:59:17 · Gepubliceerd: 2019-01-14 16:51:48 - 1666