Met je neus op de beroemde plafondfresco's van Michelangelo

Beurs van Berlage | Nieuws door

Bekijk elk detail op je gemak, zonder kramp in je nek

21 januari 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Miljoenen mensen bezoeken elk jaar in Rome de Sixtijnse Kapel om de wereldberoemde fresco's van Michelangelo te zien. Nu kun je gewoon naar Amsterdam om ze te bewonderen, in de Beurs van Berlage. Daar is de bijzondere tentoonstelling Michelangelo - A Different View.

Foto 1. Indrukwekkend om de fresco's van Michelangelo uit de Sixtijnse Kapel van zo dichtbij te zien. Foto: Beurs van Berlage

Naar boven kijken hoeft niet

Veel mensen beschouwen Michelangelo als de grootste schilder ooit, mede door zijn fresco's in de Sixtijnse Kapel. Ze daar zien is natuurlijk het bijzonderst, maar betekent ook dat je veel details mist. Ze bevinden zich namelijk 22 meter boven je. Verrekijker mee en hoofd in je nek dus, als je ze goed wilt bekijken. Bij de tentoonstelling Michelangelo - A Different View zul je geen nekkramp krijgen, want daar hangen ze van 26 januari tot en met 12 mei op ooghoogte aan de muur. Of liggen ze op de grond, zodat je eromheen kan lopen. Dan pas realiseer je je hoe enorm deze schilderingen zijn. Sommige figuren halen bijna de vier meter.

Tot in de details

Het beroemdst zijn de fresco's over het midden van het plafond van de Sixtijnse Kapel: negen afbeeldingen die het bijbelboek Genesis uitbeelden. Dit zijn in de Beurs van Berlage de afbeeldingen die op de grond liggen. Je loopt over een steiger om de afbeeldingen heen, van de schepping en de verdrijving uit het paradijs naar Noach die de Ark bouwt. Zo kun je op je gemak alle details bekijken, ook de kleinere die amper te zien zijn als je de schilderingen van 22 meter afstand ziet. De andere fresco's omringen deze werken, net als ze in de Sixtijnse Kapel doen. Tot nu zag alleen Michelangelo zelf deze werken zo. En de restaurateurs die eeuwen later zijn fresco's hebben schoongemaakt.

Handig om te weten

Foto 2. Ook 'Het Laatste Oordeel', dat Michelangelo schilderde op de achterwand van de Sixtijnse Kapel, vind je op de expositie. Een deel ervan zie je rechts op de foto. Foto: Beurs van Berlage
Laatst gewijzigd: 2019-01-28 17:05:19 · Gepubliceerd: 2019-01-21 16:01:50 - 979