Tentoonstelling laat zien hoe beelden kunnen manipuleren

Ontdek hoe je kritischer kan kijken naar foto's en posters

Kunsthal Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Máxima Zorreguieta in Brazilië, 2012, bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Robin Utrecht

archief oud artikel 2 februari 2019 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Nieuws, reclame, politiek: overal wordt beeld gebruikt om een verhaal of boodschap over te brengen. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Maar klopt het gebruikte beeld wel? En hoe kun je dat zien? Daarover gaat de tentoonstelling Beeldkraken, je weet niet wat je ziet. Te zien van 2 februari tot en met 19 mei in de Kunsthal Rotterdam.

Wat zie je eigenlijk?

Wat je meteen opvalt op de expositie: eigenlijk is fake news van alle tijden. Neem bijvoorbeeld een tekening waarop de leider van de indianen knielt voor de Engelse zeevaarder Hudson, die in 1609 landde in Amerika. Waarheid, of een mooiere voorstelling van wat er echt is gebeurd? Voor ons een paar eeuwtjes later niet echt meer een vraag. Dat wordt anders als je kijkt naar meer recente nieuwsfoto's. Neem de foto uit 2012 waarop prinses Maxima danst op een feest in Brazilië. Zie je aan die foto dat ze er samen met prins Willem Alexander was voor een serieuze handelsreis? De expositie Beeldkraken, je weet niet wat je ziet stimuleert je om verder te kijken dan dat ene beeld.

Zie meer met de touch tafels

Te midden van de originele prenten, tekeningen, foto's, cartoons en affiches in de Kunsthal Rotterdam staan drie 'touchtafels". Daarin vind je nog veel meer afbeeldingen. Selecteer er één die je intrigeert en probeer via de vragen en informatie erachter te komen wat je eigenlijk ziet. Zo word je je meer bewust van de bedoeling van de maker en kan je beter je eigen conclusies trekken. Het blijkt een intrigerende bezigheid. Eerst voor jezelf bepalen wat je denkt te zien en dan kijken of het klopt.

Extra info

  • De expositie Beeldkraken kun je zien in Kunsthal Rotterdam van 2 februari tot en met 19 mei, op dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur, op zon- en feestdagen van 11:00 uur tot 17:00 uur;
  • De gebruikte beelden komen allemaal uit de Atlas van Stolk, een van de belangrijkste Nederlandse beeldcollecties;
  • De expositie Beeldkraken is ook heel geschikt om met de klas heen te gaan. Er zijn zelfs lesmodules ontwikkeld;
  • Maak er een dagje Rotterdam van.
Foto 2. Is dit echt wat er gebeurde toen Henry Hudson op Manhattan Island landde in 1609? Onder de vlag van Nederland trouwens, want hij werkte toen voor het VOC. Foto: Henry Hudson op Manhattan Island, 1609, briefkaart 1909
Foto 3. Links: Zomerfruit bij Jamin, affiche 1970. Rechts: Zeg vaker nee, abri 2005, uitgave SIRE. Foto: beide zijn te vinden in de Atlas Van Stolk.

Laatst gewijzigd: 2019-02-01 18:11:42 · Gepubliceerd: 2 februari 2019 - 1564