Bewonder tijdloze kunst in Museum de Fundatie

Uniek museum in hartje Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle Recensie door
Foto 1. Het gebouw van Museum de Fundatie is uniek en niet te missen in Zwolle. Foto: DagjeWeg.NL.

23 februari 2019 bijgewerkt: 24 december 2019 Cultuur Zwolle, Overijssel Het is een bijzondere verschijning in het hart van de bruisende Hanzestad, het gebouw van Museum de Fundatie. Het museum is met zijn kunstige dak een unieke toevoeging aan de skyline van Zwolle. Zo'n gigantisch mozaïek-ei zul je niet snel ergens anders op een dak zien pronken. Binnen in het museum is de collectie al net zo bijzonder: moderne stukken à la Karel Appel, klassieke landschappen uit vervlogen tijden, hypnotiserende sculpturen, politieke prenten. Museum de Fundatie is een eindeloos doolhof vol eigenaardigheden. Mooi en afwisselend, maar soms ook verwarrend.

Eyecatcher van Zwolle

De versiering bovenop het dak van Museum de Fundatie is de letterlijke ei-catcher van Zwolle. Bovenop het dak schittert een gigantisch, eivormig mozaïek dat in de wijk zo uit de toon valt dat je er wel naar mâet staren. Ook opvallend is het metershoge en glanzende sculptuur bij de entree. Voor bezoekers een populaire plek om foto's van zichzelf te maken; een beetje de Zwolse versie van The Bean in Chicago. Voor je überhaupt het museum binnen bent valt er dus al genoeg te bewonderen. En ook binnen verveelt De Fundatie niet. Je kunt vrij door de zalen dwalen en hebt zelf de keuze om abstract naar kunst te kijken, of om de werken meer context te geven met de audiotour. Je fantasie de vrije loop laten is bij een aantal kunstwerken hartstikke leuk, maar om alle stukken écht te kunnen waarderen is de audiotour wel een aanrader. Nog een aanrader: de bovenste verdieping. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Bonte collectie: mix van modern en klassiek

Er zijn doorlopend tijdelijke tentoonstellingen in Museum de Fundatie te zien, maar er is ook ruimte voor hun eigen vaste collectie. En die is nogal uitgebreid: het depot van het museum bevat meer dan duizend internationale kunstwerken. Onmogelijk om die allemaal on display te zetten, dus is er om de zoveel tijd een andere selectie uit het depot in het museum te zien. Tot en met december 2019 kun je onder andere het prachtige vijfluik 'La Guerre Japonaise' van Jan Cremer, oorlogsprenten uit De Nieuwe Amsterdammer en Joseph Klibansky's 'Reflections of Youth' bewonderen. Daarnaast hangen er ook nog portretten van mysterieuze vrouwen, familieportretten en dromerige landschappen in gouden lijsten aan de muren. De collectie is zo divers dat het soms een 'huh' oproept wanneer je om de hoek weer iets compleet anders ziet. De Fundatie is niet in één woord te vangen, wat voor de ene kunstliefhebber een fijne afwisseling is en voor de andere bezoeker een verwarrende ervaring.

Weetjes over Museum de Fundatie

  • Museum de Fundatie heeft een gigantisch depot vol internationale kunst. Op de museumwebsite kun je het complete depot doorspitten;
  • Een aangenaam detail: er zijn superveel wc's in het museum. Op elke verdieping vind je er wel eentje;
  • De museumwinkel op de begane grond zit vol interessante boeken en mooie kaarten;
  • Het museum heeft nog een locatie, inclusief beeldentuin: Kasteel het Nijenhuis in Heino.
Foto 2. De entree van het museum is een indrukwekkende binnenkomer. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Bewonder kunstwerken van moderne grootheden zoals Karel Appel. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Politieke oorlogsprenten uit De Nieuwe Amsterdammer. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Het indrukwekkende en gigantische vijfluik 'La Guerre Japonaise' van Jan Cremer. Cremer begon op zijn twintigste al aan het meesterwerk. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Nog zo'n bijzonder kunstwerk waar je tijden naar kunt blijven staren: Joseph Klibansky's 'Reflections of Youth'. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2019-12-24 11:43:41 · Gepubliceerd: 23 februari 2019 - 12550