Wat schuilt er achter die imposante gevel?

Neem een kijkje in één van de Museumhuizen en dwaal door het verleden

Bekijk alle Museumhuizen die je kunt bezoeken Nieuws door
Foto 1. De gevel van Huis Bartolotti aan de Amsterdamse Herengracht. Foto: Wikipedia / publiek domein.

16 oktober 2021 bijgewerkt: 18 januari 2022 Cultuur Landelijk Wandelend langs oude gevels, in Amsterdam, Hoorn of Leeuwarden, maakt al die pracht nieuwsgierig. Toch? Wat zou er achter die oude, mooie gevel zitten en wie woonden in die schitterende panden? In de Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser mag je de voordeur opendoen en gewoon aanschuiven aan de tafel in dertien bijzondere interieurs. En is het net of je even deel uitmaakt van de geschiedenis.

Vereniging Hendrick de Keyser koopt de mooiste historische panden in Nederland om ze te restaureren en te behoeden voor de sloop. Veel van de huizen worden verhuurd, als woning of als locatie voor evenementen. Maar om hun 100-jarig bestaan te vieren, opende Vereniging Hendrick de Keyser in 2018 de Museumhuizen. In totaal worden in de komende jaren 35 historische panden opengesteld voor publiek, zodat iedereen kan genieten van deze bijzondere huizen en hun interieurs. De eerste elf huizen zijn open en geven hun schatten prijs. En laten zien hoe 500 jaar geschiedenis eruit ziet in de Nederlandse interieurs.

Indrukwekkende interieurs

Een Amsterdams grachtenpand, een statige villa in Steenwijk en het Raadhuis in Monnickendam. Welk interieur zou het indrukwekkendst zijn? Je kunt het op je gemak ontdekken, bekijken en zelfs aanraken. Want het mooie van de Museumhuizen is dat er nergens koordjes hangen. Je mag plaatsnemen aan het bureau van een walvisreder of aanschuiven aan de vergadertafel van het Hoogheemraadschap. Of als een bediende je onzichtbaar door de adellijke woning bewegen. Elk huis heeft een ander verhaal én een ander pronkstuk. Huis Bonck heeft een bijzonder 'hangend' kantoor en het Raadhuis in Monnickendam heeft een kamer behangen met goudleerbehang. En in Huis Bartolotti, het enorme koopmanshuis aan de Amsterdamse Herengracht, word je ten dans gevraagd in de schitterende danszaal.

Ontdek de Museumhuizen

Niet alle Museumhuizen zijn dagelijks open, een paar openen slechts één keer per maand de deuren voor publiek. Als je een Museumhuis wilt bezoeken, reserveer dan een tijdslot via de website. Dan weet je zeker dat je niet voor een dichte deur staat en je in alle rust het huis kunt bekijken. Dit zijn alle Museumhuizen die open zijn voor publiek:

En dit zijn de Museumhuizen Verdieping, die vaak zijn enkele keren per maand open zijn. Deze huizen zijn niet volledig ingericht, maar is er een kleine expositie gericht op een bijzonder element uit het huis.

Ook in kastelen vind je mooie interieurs en verhalen uit het verleden. Bekijk alle kastelen in Nederland en ga eens op bezoek.
Foto 2. Neem een kijkje in Huis Bartolotti en voel je thuis in dit mooie interieur. Foto: Museumhuizen / Vereniging Hendrick de Keyser
Foto 3. Bezoek het statige herenhuis Huis Barnaart aan de Haarlemse gracht, met de Gouden Salon. Foto: Museumhuizen / Vereniging Hendrick de Keyser © Arjan Bronkhorst
Foto 4. In Museumhuis Rams Woerthe is alles nog hetzelfde als aan het eind van de 19e eeuw. Foto: Museumhuizen / Vereniging Hendrick de Keyser © Arjan Bronkhorst
Foto 5. Zie hoe een van de rijkste families van Leeuwarden in de achttiende eeuw leefde in Huis Van Eysinga. Foto: Museumhuizen / Vereniging Hendrick de Keyser © Arjan Bronkhorst

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 16:41:12 · Gepubliceerd: 16 oktober 2021 - 4874