Onderwijsstaking: dit is er te doen op 15 maart

Beleef een magische dag in Attractiepark Toverland | Nieuws door

De leukste uitjes voor als de leraren staken

12 maart 2019 Opmerkelijk Landelijk In het onderwijs, van basisschool tot hbo en universiteit, leggen leraren op vrijdag 15 maart het werk neer. Geen schoolbanken voor de kinderen die dag, maar wat dan wel? Gelukkig opent Toverland een heuse Toverschool en zijn andere uitjes, zoals Het Scheepvaartmuseum, tijdens de onderwijsstaking gratis toegankelijk voor kinderen. Dit kun je allemaal doen op 15 maart.

Foto 1. Leer meer over de walvis in Het Scheepvaartmuseum. Foto: Het Scheepvaartmuseum Amsterdam / persbericht

Voor het eerst staakt het hele onderwijs in Nederland tegelijkertijd. Op 15 maart is er een landelijke onderwijsstaking, na een actieweek georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond samen met vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek. Er wordt geprotesteerd tegen een hoge werkdruk en het oplopende lerarentekort. Voor veel scholen betekent het dat er vrijdag geen lessen zijn en kinderen thuisblijven. Een mooie gelegenheid voor een dagje weg! Veel musea en andere uitjes bieden op deze dag extra activiteiten, korting of een educatief programma voor een leuk uitje met de kids.

Vind nog meer dagjes uit met korting op DagjeWeg.NL Tickets.

In de banken van de Toverschool

SEVENUM - Het is eens iets anders dan een doorsnee dag op school: een dagje Toverschool! Speciaal voor de stakingsdag in het onderwijs opent Attractiepark Toverland op vrijdag 15 maart de Toverschool voor leerlingen die toch wel graag de schoolbanken in willen. Wie twee of meer lessen volgt krijgt een Toverdiploma. In de verschillende lessen leren de kinderen van alles. Zo vertelt de algemeen directeur van Toverland hoe je een pretparkdirecteur wordt, krijgen ze les over achtbanen en doen ze mee aan een echte Toverles. Niet zo'n studiebol? Kies dan voor het pretpakket: met fotospeurtocht en een ontknoping in Expedition Zork, waar de waterdruppels om je oren vliegen.

Op 15 maart gelden de reguliere entreeprijzen voor Toverland; de lessen op de Toverschool kun je gratis bijwonen.

Gratis naar Het Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM- Ook Het Scheepvaartmuseum weet wel raad met al die ontheemde schoolkinderen. Op 15 maart opent de Scheepvaartmuseumschool en mogen alle kinderen van de basisschool gratis het museum bezoeken. En ook elke begeleider met een kind tussen de vier en twaalf jaar mag gratis naar binnen. Eenmaal binnen valt er veel te zien en te leren. Over de walvis bijvoorbeeld, in Het verhaal van de walvis. En in de expositie Zie je in de Gouden Eeuw gaan kinderen vanaf tien jaar terug in de tijd naar deze bijzondere periode in de geschiedenis. Er staat op 15 maart ook een extra ontdektocht op het programma en voor wie de gymles heeft gemist: je kunt bij mooi weer op de steiger leren roeien zoals de roeiers van de Koningssloep.

Lesje in de Gouden Eeuw in het Westfries Museum

HOORN - Hoe was het om naar school te gaan in de Gouden Eeuw? Kom erachter tijdens de rondleiding door het Westfries Museum, die (groot)ouders en kinderen meeneemt door de geschiedenis. Kinderen tot achttien jaar hebben gratis toegang! Er zijn drie rondleidingen waar je bij aan kunt sluiten, om 11:30 uur, 13:30 uur en 15:30 uur.

Muziek maken in Museum Speelklok

UTRECHT - Museum Speelklok nodigt kinderen van alle leeftijden uit om op de landelijke stakingsdag gratis het museum te bezoeken. Een vrolijk uitje, waarbij muziek de hoofdrol speelt! Ieder uur start een kindvriendelijke rondleiding, waarmee je van de kleinste speeldoosjes naar de grootste dansorgels wandelt. Kinderen kunnen bovendien muziek programmeren in de Muziekfabriek.

Levendige biologieles in ARTIS

AMSTERDAM - Als je ergens wat opsteekt over de natuur, dan is dat wel in ARTIS. Bezoek de Amsterdamse dierentuin op vrijdag 15 maart en je kunt een interessant programma verwachten! De hele dag door kun je meedoen aan de speurtocht Overwinteren en kom je erachter hoe de dieren in de dierentuin de winter doorkomen. In de ARTIS-les zitten kinderen van groep 1 tot en met 5 met hun neus op kleine dieren en leren ze hoe ze bewegen, eten en horen. Vet gaaf zijn de live-voorstellingen in het Planetarium, waar je door de ruimte reist en zelfs de Melkweg verlaat! Extra leuk: de entreeprijs voor kinderen en studenten is op 15 maart slechts € 4,- per persoon.

Tip: boek een ticket voor AquaZoo in Leeuwarden op 15 maart en krijg de tweede gratis! Deze actie geldt alleen tijdens de lerarenstaking op 15 maart en tickets zijn alleen online te bestellen.
Foto 2. Toverschool of toch het pretpakket, inclusief ritje in Expedition Zork? Foto: Toverland / beeldbank

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-03-12 19:50:07 · Gepubliceerd: 2019-03-12 11:28:02 - 2231