To selfie or not to selfie? Expo toont hoe slecht social media zijn

Post/Delete | Nieuws door

Op zoek naar het perfecte plaatje in Stedelijk Museum Schiedam

16 maart 2019 Cultuur Schiedam, Zuid-Holland Kun je het je nog voorstellen, een leven zonder social media? De jongeren van nu groeien er mee op, worden er mee wakker en vallen er (soms letterlijk) mee in slaap. In de tentoonstelling Post/Delete in het Stedelijk Museum Schiedam duik je in de belevingswereld en het socialmediagebruik van jongeren. Wat ze allemaal posten, hoe en waarom ze anderen online in de gaten houden en wat het effect van social media op hun zelfvertrouwen is. Houd je smartphone in de aanslag: de expo zit vol online interactie.

Foto 1. Gymnasiumstudentes Isa en Lisa, die zelf met het idee voor Post/Delete op het museum afstapten. Foto: Stedelijk Museum Schiedam © Mieke Lindeman.

Perfecte plaatje bestaat niet

Op social media laat iedereen de beste versie van zichzelf zien. Door de constante stroom aan selfies zijn jongeren van nu meer met zichzelf bezig dan ooit - socialemediastress is zelfs een officieel woord geworden. Ze kijken uren per dag naar zichzelf, bewerken selfies tot ze op iemand anders lijken en houden complete fotosessies voor ze genoegen nemen met één foto. Kruip in Post/Delete in de huid van een jongere van nu en ervaar wat eindeloos editen met je zelfvertrouwen doet. Bekijk allerlei socialmediasites, kunstwerken en vlogs in de tentoonstelling. Bekijk fotoseries van alle gedelete foto's die aan uiteindelijke posts voorafgingen en ontdek dat het echte 'perfecte plaatje' niet bestaat.

Post/Delete: voor en door jongeren

Leuk weetje: gymnasiumstudenten Isa en Lisa zijn initiatiefnemers van Post/Delete. Ze maakten een profielwerkstuk over het zelfbeeld van jongeren en het effect van social media daarop en dachten dat een expo hierover een mooie toevoeging zou zijn. Ze trokken de stoute schoenen aan en benaderden het Stedelijk Museum Schiedam. In de tentoonstelling zie je ook hun personal touches terug: bij een aantal kunstwerken schreven ze commentaar. Zo staat er bij 'Exactitudes', een fotoserie van vrijwel identiek geklede meisjes van fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek: 'Wij zouden hier zo een hele serie aan toe kunnen voegen van meisjes op onze school, die zien er ook allemaal hetzelfde uit.' Ook dagen de meiden bezoekers uit om in actie te komen. De expo zit vol fotomomentjes voor bezoekers - inclusief aanmoediging om te posten op social media. Juist als het plaatje niet perfect is.

Foto 2. Zelfportretten: modern en historisch naast elkaar. Foto: Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Uit de serie Exactitudes, 66. Babes, Rotterdam, 2005, Stedelijk Museum Schiedam (links). Foto: Thérèse Schwartze, Portret van G.J. Siegmund zur Mühlen, 1911. Collectie Stedelijk Museum Schiedam, schenking G.J. Siegmund zur Mühlen, Haarlem (rechts).

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-03-14 10:26:40 · Gepubliceerd: 2019-03-13 10:19:01 - 1489