Ontmoet de Romeinen tijdens de Romeinenweek

Nationale Romeinenweek 2019 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kook, wandel en feest zoals de Romeinen dat deden

4 mei 2019 Geschiedenis Landelijk Het is weer Romeinenweek! In deze week van 4 tot en met 12 mei kun je Romeinen ontmoeten, gladiatorengevechten zien, je eigen Romeinse potje koken en naar een Romeinse beautysalon. Zo beleef je zelf hoe het was toen de Romeinen tweeduizend jaar geleden in ons landje leefden. Bekijk snel de top activiteiten voor een Romeins dagje uit.

Foto 1. Ontdek de rol van de Romeinse vrouwen tijdens de Nationale Romeinenweek 2019. Foto: RomeinenNU © Milosz Bauza

Naar een Romeinse beautysalon

Dit jaar is het thema van de Nationale Romeinenweek: waar zijn de vrouwen? De vrouwen uit de Romeinse tijd blijven vaak onderbelicht. Jammer, want ze speelden een belangrijke rol. Luister maar naar cosmeta Amaka in het Thermenmuseum in Heerlen. Zij vertelt je alles over de wereld van de Romeinse vrouwen tijdens een speciale audiotour. In de weekenden, op 4, 5, 11 en 12 mei, is ze live in het museum en kun je haar ontmoeten in een heuse Romeinse beautysalon. Er zijn demonstraties haarvlechten en bodylotion maken en je kunt de restanten van een groot Romeins badhuis bezoeken. Kinderen kunnen op die dagen ook zelf een Romeins potje maken en versieren.

Feesten als de Romeinen

Vier bij Archeon een echt Romeins bacchanaal op zaterdag 11 mei, met veel vertier en vermaak. Net als de Romeinen lig je aan tafel om de lekkere Romeinse gerechten te eten. De herberg heeft tunica’s en palla’s voor alle gasten, zodat je helemaal in de sfeer van een Romeins feest komt. Ga ook naar de gladiatorengevechten, maak een tempelceremonie mee en bezoek een Romeins badhuis waar je de rituelen en de gebruiken uit die tijd kan zien. Er is van alles te doen tijdens de Romeinenweek bij Archeon. Tip: koop je tickets voor Archeon met 25% korting bij DagjeWeg.NL Tickets.

De paden op, de lanen in

De Romeinen zaten 2000 jaar geleden niet stil! Via wegen, rivieren en de zee reisden ze over grote afstanden, om handel te drijven, als soldaat in het Romeinse leger en zelfs om festiviteiten te bezoeken. Daarvoor bouwden ze een heel netwerk van wegen. Ook handig voor de lokale bevolking, want die konden nu veel sneller reizen en handelen. Zit jij ook niet graag stil? Ga dan in de Romeinenweek op reis en ontdek te voet of op de fiets de sporen die de Romeinen hebben achtergelaten in ons land. Een extra bijzondere wandeling is de ezelwandeling door de Romeinse Vallei van Bocholtz, op 4, 5, 6, 8, 10 en 11 mei. Wist je dat de Romeinen de ezels naar de regio van Bocholtz hebben gebracht?

Lekker Romeins koken en eten

De Romeinen waren dol op lekker eten. Wil je een keertje eten als een Romein, ga dan op vrijdag 10 mei naar Huis van Hilde in Castricum. Help een half uurtje een Romeinse dame om lekkere Romeinse hapjes maken, dan mag je natuurlijk ook proeven! Je krijgt ondertussen verhalen te horen over het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Er is nog meer te doen tijdens de Romeinenweek in Huis van Hilde. Zo kun je op 8 mei naar een Romeinse beautysalon en op 9 mei een Romeinse beker maken. Neem ook een kijkje bij de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde, vol archeologische vondsten uit de Romeinse tijd.

Vier de slotdag met een Romeins spektakel

Zondag 12 mei is de laatste dag van de Romeinenweek én Moederdag. Vier deze dag met een groots Romeins Spektakel in Castellum Hoge Woerd. Hier spelen Romeinse moeders, gladiatrixen, echtgenotes, vriendinnen en ambachtsvrouwen een hoofdrol. Begin de dag met een offer bij de priesteressen van Juno, kijk naar een gladiatorenspektakel, volg een gladiatorentraining, dobbel in een Romeinse kroeg, luister naar Romeinse verhalen en maak een pijl en boog of je eigen Romeinse bling. Mis vooral de Romeinse bruiloften niet! Er is een bruiloft om 12:00 uur en om 16:00 uur, één tussen welgestelde Romeinen en de ander tussen Romeinen van lage stand.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website van de Romeinenweek.
Foto 2. Overal kom je ook de Romeinse vrouwen tegen, zoals in Archeon. Foto: Archeon
Foto 3. De Romeinen zaten 2000 jaar geleden niet stil! Volg hun voorbeeld en ontdek Romeins Nederland te voet of op de fiets. Foto: RomeinenNU © Jeroen Savelkouls

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-05-04 13:33:38 · Gepubliceerd: 2019-05-03 12:34:54 - 649