Het Scheepvaartmuseum heeft nieuwe galerij vol topstukken

Het Scheepvaartmuseum |  
Nieuws door
Foto 1. Het Scheepvaartmuseum heeft een nieuwe hoofdgalerij. Hier vormen vijftig topstukken samen de expositie Republiek aan zee. Foto: Het Scheepvaartmuseum

Twee prachtige nieuwe exposities in de vaste collectie

9 mei 2019 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een nieuw startpunt voor bezoekers: een vleugel op de begane grond is de nieuwe hoofdgalerij van het museum geworden. Hier vind je ruim vijftig topstukken die samen de expositie Republiek aan zee vormen. Hier zie je hoe Nederland in de zeventiende eeuw een rijke zeevarende natie werd. Het is niet de enige nieuwe expositie in het museum.

Van schilderij tot Koningssloep

De vleugel met de nieuwe expositie Republiek aan zee van Het Scheepvaartmuseum is helemaal verbouwd, zodat de topstukken goed uit de verf komen. Ze laten zien hoe Nederland in de zeventiende en de achttiende eeuw een maritieme natie werd. Het eerste wat je opvalt als je naar binnen stapt is een enorm schilderij van vijf meter over de zeeslag bij Gibraltar. De grootte, de kleuren, de details van de schepen en bootjes trekken je meteen de expositie in. Tegenover dit schilderij hangt een ander groot schilderij, nu met een tafereel in Nederland. Hierop zie je de handel, de visserij en de schepen die uitvoeren. Terwijl je verder loopt langs een groot kanon, een scheepsmodel en de andere topstukken, krijg je een mooi beeld van die tijd. Kijk tussendoor ook even door de ramen naar buiten, waar je het water en het marine terrein ziet liggen.

Rondje Gouden Eeuw

De expositie eindigt met een replica van de Koningssloep. Een vooruitblik naar 1813, toen de republiek een koninkrijk werd. Stap naar buiten en maak je tocht door de Gouden Eeuw compleet met een bezoek aan de echte Koningssloep en aan de replica van het indrukwekkende VOC Schip Amsterdam. Op dit schip kun je met een virtual reality bril de VR journey Dare to Discover maken, een reis naar het Amsterdam van de zeventiende eeuw. Alles wat je ziet klopt historisch: de beleving is gebaseerd op oude stadskaarten en schilderijen. Samen met de tentoonstelling Republiek aan zee heb je zo in ongeveer een uur tijd een goed beeld gekregen van twee belangrijke eeuwen in onze maritieme geschiedenis.

Prachtige kaarten in nieuwe expo over cartografie

Ook nieuw is de expositie Cartografie & Curiosa. Waar wij even Google Maps laden om de weg te vinden en te kijken hoe onze vakantiebestemming eruit ziet, gebruikten ze vroeger de prachtigste kaarten. Op de expositie vind je historische kaarten van onder andere Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. Kaarten waarmee je nu een reis naar het verleden kunt maken. De expositie begint met een spectaculaire wandkaart van Amsterdam uit 1597. Bootjes, huizen, alles staat erop. Bij deze expositie hoort een gedeelte met voorwerpen die de zeevaarders van toen mee naar huis namen. Ook die curiositeiten nemen je even mee naar verre werelden die we alleen uit de geschiedenisboekjes kennen. Apart zijn de vondsten uit de natuur die ze vroeger zo bijzonder vonden, dat ze met gouden en zilveren monturen werden omgevormd tot kunst. Zelfs kokosnoten! Veel van deze bijzondere voorwerpen komen uit een privécollectie en waren hiervoor nog nooit ergens te zien.

Bekijk de nieuwe exposities van het Scheepvaartmuseum met 20% korting!
Foto 2. Ook nieuw in Het Scheepvaartmuseum: de expositie Cartografie en Curiosa. Foto: Het Scheepvaartmuseum
Foto 3. Het eerste wat je ziet op de expositie Republiek aan zee is een groot en indrukwekkend schilderij van Cornelis Claesz. van Wieringen: de Zeeslag bij Gibraltar. Foto: Het Scheepvaartmuseum
Foto 4. Enkele van de topstukken op de expositie in de nieuwe hoofdgalerij. Foto: Het Scheepvaartmuseum

Laatst gewijzigd: 2019-05-11 16:05:20 · Gepubliceerd: 2019-05-08 15:28:27 - 1204