Bijzonder: Enigma codeermachine in Oorlogsmuseum Overloon

Sta stil bij de Tweede Wereldoorlog in Oorlogsmuseum Overloon |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Museum krijgt zeldzame Enigma G van particulier

28 mei 2019 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse Wehrmacht de Enigma codeermachine om versleutelde berichten te versturen. Maar de Britten wisten gelukkig een heel aantal van de codes te kraken en het einde van de oorlog te bespoedigen. Enigma’s zijn na de oorlog maar beperkt bewaard gebleven en daarom is het des te specialer dat het Oorlogsmuseum Overloon sinds kort eentje in de collectie heeft. Deze Enigma G is te zien in de vaste tentoonstelling Kantelpunt Europa.

Foto 1. Enigma’s, zeker van het type G, zijn zeldzaam. Er zijn er maar enkele tientallen bewaard gebleven en voor het publiek zijn er slechts vier te zien, waarvan eentje nu in Oorlogsmuseum Overloon. Foto: Oorlogsmuseum Overloon.

Voor museumdirecteur Erik van den Dungen was het een bijzonder moment toen hij een Enigma codeermachine kreeg aangeboden. Hét item wat hij het liefste nog aan de collectie van Oorlogsmuseum Overloon zou toevoegen. Enigma’s, zeker van het type G, zijn zeldzaam. Er zijn er maar enkele tientallen bewaard gebleven en voor het publiek zijn er slechts drie te zien. De meeste Enigma’s zijn onderdeel van een privé verzameling. Oorlogsmuseum Overloon toont nu trots het vierde exemplaar in de vaste tentoonstelling Kantelpunt Europa.

Enigma codeermachine

Door hun berichten met de Enigma versleuteld te versturen dacht de Duitse Wehrmacht alle plannen, strategieën en tactieken geheim te houden. Elke dag werden de codes gewijzigd, zodat ze niet te kraken zouden zijn. Maar toch kregen de Britten dit door een knap staaltje rekenwerk - wat heel veel tijd kostte - voor elkaar. En konden ze met de verkregen informatie inspelen op de strategie en tactiek van de Duitsers. Historici zeggen dat als de Britten de codes niet hadden ontcijferd, de oorlog twee jaar langer had geduurd.

Verhaal achter de Enigma

De precieze herkomst en het verhaal achter de Enigma G van Oorlogsmuseum Overloon is nog niet bekend. De G serie Enigma’s is een zeldzame serie. Er werden er in de jaren '30 een paar honderd van gefabriceerd en na de oorlog vernietigden de geallieerden veel van de codeermachines. Het museum doet verder onderzoek naar het gebruik van de Enigma, die niet staat vermeld in het register wat is bijgehouden. Het serienummer - G219 - komt dicht in de buurt van een aantal apparaten die ingezet zijn in de Nederlandse Marine in de jaren '30. Wordt vervolgd...

Bezoek Oorlogsmuseum Overloon - met korting

Bezoek Oorlogsmuseum Overloon en bekijk in de keldertentoonstelling Kantelpunt Europa hoe het Duitse leger aan de opmars door Europa begon en uiteindelijk langzaam de strijd verloor. In deze tentoonstelling heeft de Enigma codeermachine een mooie plek gekregen.

Bestel tickets met 10% korting voor Oorlogsmuseum Overloon.
Foto 2. De Enigma G is te zien in de expositie Kantelpunt Europa in Oorlogsmuseum Overloon. Foto: Oorlogsmuseum Overloon.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-01-30 11:34:13 · Gepubliceerd: 2019-05-28 15:02:27 - 1702