Top 7 uitjes voor Pinksteren in Gelderland

Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Bezoek een kasteel, een museum of Slot Loevestein

28 mei 2019 Toerisme Wat is er te doen met Pinksteren? In de provincie Gelderland hoef je niet lang te zoeken naar een leuke bestemming voor een dagje weg. Bezoek een museum, ga naar een kasteel: dit zijn de 7 leukste uitjes voor Pinksteren!

Foto 1. Neem een kijkje op de woonerven in het Afrika Museum. Foto: Afrika Museum

1. Ontdek de geheimen van Slot Loevestein

POEDEROIJEN - Op Slot Loevestein krijg je geen gewoon toegangskaartje, maar een heuse sleutel om alle geheimen van het bijzondere slot zelf te ontdekken! En dat zijn er nogal wat. Slot Loevestein heeft namelijk een rijke geschiedenis, als middeleeuws slot tot staatsgevangenis en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De markantste gebeurtenis in de geschiedenis van het slot is ongetwijfeld de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Deze en andere verhalen komen tot leven door interactieve presentaties met ridders, gevangenen en soldaten op verschillende plaatsen op Slot Loevestein. Je sleutel bevat een chip waarmee je spellen kunt spelen, verhalen van vroegere bewoners kunt starten en ruimtes openen. Natuurlijk kun je met de sleutel ook het valhek van het kasteel openen. Daar vertellen professionele gidsen over de voormalige bewoners. Kom je kennismaken?

2. Oorlogsherinneringen van een Roma

NIJMEGEN - Laatste kans! Maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, is de laatste dag van de tentoonstelling Ceija Stojka - Oorlogsherinneringen van een Roma in Museum Het Valkhof. Ceija Stojka wordt als tienjarig meisje met haar familie naar Auschwitz gedeporteerd. In twee jaar tijd komt het Roma meisje in drie concentratiekampen terecht, die ze wonderlijk genoeg overleeft. Jarenlang zwijgt Stojka over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint ze zich te uiten en maakt talloze gedichten en teksten. Ook maakt Stojka meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Ze vertelt daarmee niet alleen haar eigen verhaal als Roma kind, maar tegelijk ook het verhaal van alle kinderen in oorlogstijd.

Tip: op maandag 10 juni neemt kunsthistorica en museumexpert Marja Begheyn – Huisman je mee door de tentoonstelling. Daarna geeft La Manouche een concert in het Museumcafé met hartverscheurende liederen uit de Roma en Sinti cultuur. Bekijk: Kunstkijken met expert Marja Begheyn.

3. CODA Paper Art

APELDOORN - Van papier en karton maken kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang bijzondere kunstwerken. In de tentoonstelling CODA Paper Art zie je het nieuwste werk van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Het is verbazingwekkend wat er van dit mooie materiaal wordt gemaakt. Verschillende kunstenaars maken een nieuwe installatie, speciaal voor de weidse tentoonstellingsruimte van CODA. Ook van veel andere kunstenaars is niet eerder vertoond of zelfs speciaal voor CODA Paper Art gemaakt werk te zien.

4. Afrikaanse kunst en cultuur

BERG EN DAL - Het Afrika Museum in Berg en Dal, vlakbij Nijmegen, is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Uniek aan het Afrika Museum is het buitenmuseum. Een groene oase, geschikt voor jong en oud, waar je verschillende Afrikaanse woonerven kunt bekijken. Deze woonerven geven een beeld van traditionele woonvormen in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Je komt meer te weten over waarom de huizen zo gebouwd zijn en je krijgt een indruk van hoe het dagelijks leven eruit ziet.

5. Dag van het Kasteel

MEERDERE LOCATIES - Op Tweede Pinksterdag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed open! Kom op bezoek en geniet van de extra activiteiten die op deze Dag van het Kasteel op het programma staan. Museum Kasteel Wijchen organiseert een superleuke vossenjacht met figuren uit de tijd en het leven van prinses Emilia. Ook kun je de expositie Emilia van Oranje Nassau - Kasteelvrouwe in Wijchen bekijken. Of bewonder Kasteel Hernen, een prachtig kasteel met een goed bewaard interieur uit de late zestiende eeuw. Op 9 juni kun je op het kasteel luisteren naar barokmuziek gespeeld door ensemble La Voz Humana. Ook Kasteel De Vanenburg is open op de Dag van het Kasteel en organiseert tuinwandelingen, een pianoconcert in de Oranjerie en een speurtocht voor kinderen. Het authentieke 17e-eeuwse landgoed ligt in de bosrijke omgeving van de Veluwe.

6. Expositie Anne Frank in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Beleef de vrijheid in het Bevrijdingsmuseum. Maak de aanloop naar de oorlog mee, ervaar de bezettingstijd, vier de bevrijding en zie de wederopbouw van Nederland en Europa. In de tijdelijke expositie Anne Frank – Laat me mezelf zijn wordt het levensverhaal Anne Frank verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Na haar levensverhaal en de gebeurtenissen die Anne Frank heeft meegemaakt, komt ook haar dagboek aan bod. In de tentoonstelling wordt dit aangevuld met historische achtergrondinformatie, over onder meer de opkomst van het nationaalsocialisme. Het tweede gedeelte van de expositie laat jongeren van nu aan het woord, die vertellen over hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen.

7. Parels: kleine musea op de Veluwe

VELUWE - In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Op zoek naar meer inspiratie voor een dagje weg in Gelderland? Bekijk culturele hoogtepunten in Gelderland voor meer musea, tentoonstellingen en historische kastelen en buitenplaatsen.
Foto 2. Op onderzoek op Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein
Foto 3. Doe de speurtocht op Kasteel Wijchen. Foto: Kasteel Wijchen
Foto 4. Beleef de vrijheid in het Bevrijdingsmuseum. Foto: Bevrijdingsmuseum
Ontdek de geschiedenis van de Veluwe in kleine regionale musea. Foto:

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-06-03 13:51:09 · Gepubliceerd: 2019-05-28 16:38:50 - 4632