Feestje! Museum De Lakenhal is weer open

Museum De Lakenhal in Leiden | Nieuws door

Koning Willem-Alexander opent vernieuwd museum in Leiden

19 juni 2019 Cultuur Leiden, Zuid-Holland De voorgevel van Museum De Lakenhal was al indrukwekkend, maar wat er in de afgelopen twee jaar aan de achtergevel is verrezen, zal je verbazen. Na een grote renovatie opent het vernieuwde museum op 20 juni weer voor publiek, schitterend gerenoveerd en fors uitgebreid. Deze feestelijk gebeurtenis wordt gevierd met een gratis openingsfestival. Vier je het feestje mee?

Foto 1. De indrukwekkende voorgevel van Museum De Lakenhal. Foto: Karin Borghouts

Alle ruimte voor de collectie

In twee jaar tijd is de oude Laecken-Halle uit 1640, waar het museum al sinds 1874 huist, compleet vernieuwd. Aan de achterzijde van het museum - aan de Lammermarkt - is een enorme nieuwbouw verrezen, wat het museum 450 vierkante meter extra ruimte geeft. Ruimte voor twee mooie tentoonstellingszalen voor de tijdelijke exposities. Het oude stadspaleis is in volle glorie hersteld en herbergt nu een permanente expositie van de collectie van Museum De Lakenhal. Natuurlijk schitteren hier de topstukken waar het Leidse museum zo trots op is; je vindt er Het Laatste Oordeel (ca. 1526-27) van Lucas van Leyden, de Brillenverkoper (ca. 1624) van Rembrandt van Rijn en Contra-Compositie VII (1924) van Theo van Doesburg. Door zeven verhalen reis je in deze vaste opstelling door de historie van Leiden, onder meer als bakermat van de Gouden Eeuw, Universiteitsstad en uiteraard als stad van het Leidse laken.

Nieuwe Lakenhal, Nieuw Leids Laken

De Lakenhal dankt haar naam aan het Leidse laken, waarvan de productie in de zestiende en zeventiende eeuw miljoenen opbracht. Deze bijzondere stof, fijn geweven van wol, was bijzonder kostbaar; het werd zelfs van generatie op generatie doorgegeven in kleding en meubels. Bij de heropening van De Lakenhal wordt er opnieuw wollen stof in Leiden geproduceerd. Het museum introduceert het Nieuw Leids Laken, vijf verschillende stoffen van Nederlandse ontwerpers. Per ontwerp is 50 meter stof beschikbaar, te koop in de museumwinkel. Een deel van de stof zit in verschillende DIY-pakketten waarmee je een dubbelzijdige tas, wandtapijt, sjaal, kussenhoes of stola kan maken.

Eerste tentoonstellingen

De nieuwe tentoonstellingsruimtes openen met een terugblik op de renovatie met twee foto-exposities; Verwoest Huis en Museum in transitie. Voor de nieuwbouw van Museum De Lakenhal moesten vier huizen aan de Lammermarkt wijken. Kunstenaar Marjan Teeuwen maakte een fotoserie als laatste eerbetoon aan deze huizen uit 1900. De Belgische kunstenaar Karin Borghouts legde de transformatie van het museum in de afgelopen jaren vast.

En er is ook genoeg om naar uit te kijken! Op 3 november 2019 opent de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634, met een nieuw ontdekt werkt van de meester.

Openingsfestival heropening Museum De Lakenhal

Tijdens het openingsfestival van 20 tot en met 23 juni is Museum De Lakenhal gratis toegankelijk, met een speciaal programma vol Leidse verrassingen.

Foto 2. De nieuwbouw is indrukwekkend! Foto: HCVA
Foto 3. Drieluik met Het Laatste Oordeel. Foto: Ronald Tilleman
Foto 4. De Achterplaats verbindt oud en nieuw in Museum De Lakenhal. Foto: Mark Kuipers
Laatst gewijzigd: 2019-06-20 15:10:14 · Gepubliceerd: 2019-06-18 16:33:23 - 933