1

Hanna van Hendrik: theaterspektakel over Twents plattelandsleven

Ode aan het boerenbestaan met Vliegveld Twenthe als podium

Theaterspektakel Hanna van Hendrik Nieuws door
Foto 1. Johanna ter Steege als Twentse boerin Hanna. Foto: Hanna van Hendrik, Schouwburg Hengelo © Ben van Duin.

archief oud artikel 23 juni 2019 Cultuur Enschede, Overijssel Acteurs, ballerina's, muzikanten, zangers, motorcrossers en zelfs koeien. Hanna van Hendrik is een unieke theaterbeleving op het Vliegveld Twenthe in Enschede. Duik in het leven van Hanna, die in de veelbewogen jaren zeventig de boerderij van de familie draaiende probeert te houden. Een nieuw avondvullend spektakel en een ode aan Twente en het boerenleven.

Het leven van Hanna

In Hanna van Hendrik maak je het leven van Hanna mee, een boerin die de verkoop van het familiebedrijf wil voorkomen. Het zijn de seventies, dus protesten in overvloed. Ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in 1971 in opstand - het werd de felste boerenopstand ooit in ons land. Hanna wordt gekozen als woordvoerster voor de protesterende boeren en staat voor de keuze: op naar nieuwe tijden of vasthouden aan vroeger? In de voorstelling leer je ook Hanna's familie en haar verleden kennen. Haar bruiloft met de Limburgse Hendrik - een vreemdeling voor de Twentenaren - en hun leven met hun dochter en zoon. Leuk detail: zoonlief houdt van motorcross. En een ode aan Twente kan niet zonder crossmotors, dus rijden er in de voorstelling vier stuntende motorcrossers rond.

Boerenerf als decor

De beleving vindt plaats op Vliegveld Twenthe, in en achter Hangar 11. Hangar 11 is een gigantische ruimte met twee podiums. Naast die podia horen een weiland met grazende koeien, een nagebouwde boerderij en een complete crossbaan bij het decor. Elk podium heeft een eigen tribune, waar maar liefst plek is voor duizend mensen. Een grootse show dus!

Meer over Hanna van Hendrik

  • Een theaterkaartje is inclusief een maaltijd, met gerechten uit de streek. Daarom is het terrein anderhalf uur voor aanvang al open;
  • Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, die zelf de hoofdrol vertolkt. Geboren en getogen in Twente, dus Hanna van Hendrik is naast eerbetoon een persoonlijke familiekroniek;
  • Naast ervaren acteurs als Johanna ter Steege, Huub Stapel en Laus Steenbeeke staat er ook een echte boer op de bühne. Veeboer Gerrit Lammers zorgt voor de koeien tijdens de productie. Hij doet naast boeren aan amateurtheater, dus zijn rol is een droom die uitkomt;
  • In de voorstelling wordt Twents dialect en Nederlands gesproken.
Foto 2. Johanna ter Steege en Huub Stapel als Hanna en Hendrik. Foto: Hanna van Hendrik, Schouwburg Hengelo © Ben van Duin.
Foto 3. Een van de sterren van de show: koe Jeanne. Foto: Hanna van Hendrik, Schouwburg Hengelo © Ben van Duin.
Foto 4. Laus Steenbeeke als buurman Gerrit. Foto: Hanna van Hendrik, Schouwburg Hengelo © Ben van Duin.
Foto 5. Het theaterspektakel heeft een boerenbedrijf als decor. Foto: Hanna van Hendrik, Schouwburg Hengelo © Annemieke van der Togt.

Laatst gewijzigd: 2019-06-24 18:30:02 · Gepubliceerd: 23 juni 2019 - 1489