Nieuw museum over Nederlands-Indië

Koning Willem-Alexander opent Nationaal Museum Sophiahof

Nationaal Museum Sophiahof Nieuws door
Foto 1. Eindelijk is er een museum voor de geschiedenis van Nederlands-Indië: het Nationaal Museum Sophiahof. Foto: Nationaal Museum Sophiahof.

archief oud artikel 26 juni 2019 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De geschiedenis van Nederlands-Indië leeft nog steeds in onze samenleving. Eindelijk is er een museum voor: het Nationaal Museum Sophiahof. Het museum in Den Haag is een cultureel centrum, historisch centrum en kunstcentrum in één. Een collectieve erkenning van de Indische en Molukse gemeenschap, van vroeger en ook nu. Het nieuwe museum is vanaf 28 juni te bezoeken.

Van Indië tot nu

Het nieuwe museum, officieel Nationaal Museum Sophiahof - van Indië tot nu, is gehuisvest in een monumentaal pand dat een link met het vroegere Nederlands-Indië heeft. Het Rijksmonument aan de Sophialaan werd namelijk in 1858 gebouwd door oud-minister van Koloniën Guillaume Louis Baud (1801-1893), nadat hij definitief terugkwam uit Nederlands-Indië. Vanaf 28 juni leer je in het museum alles over de veelbewogen koloniale historie van Nederland. Vanaf het begin van de kolonisatie tot de Tweede Wereldoorlog. En van de dekolonisatie tot de komst van honderdduizenden mensen naar Nederland. En wat zien we daar nu eigenlijk nog van terug in onze samenleving? Spoiler alert: veel. Het museum laat zien dat in literatuur, kunst, muziek, cultuur en politiek de sporen van ons koloniale verleden nog steeds zichtbaar zijn.

Vechten voor Vrijheid

De eerste tentoonstelling die in het museum te zien is, is Vechten voor vrijheid. De vele gezichten van verzet. Duik in het Indische en Molukse verzet tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, in zowel Indië als Nederland. Duizenden mensen kwamen toen in opstand om Nederlands-Indië te bevrijden van de koloniale overheersing. In de expo komt de oorlogsperiode van 1941 tot 1950 aan bod, die uiteindelijk leidde tot de komst van honderdduizenden mensen naar Nederland. Deze mensen hadden een enorme impact op de ontwikkeling en de cultuur van het naoorlogse Nederland. Inmiddels zijn er zo'n twee miljoen Nederlanders die een connectie met het vroegere Nederlands-Indië hebben. Hoe gaven ze vorm aan hun nieuwe leven hier, hoe hielden ze vast aan hun identiteit en wat was de invloed op onze samenleving? De tentoonstelling zet deze oorlogsgeneratie en hun grote en kleine verzetsdaden in de spotlights.

Praktische informatie

  • Nationaal Museum Sophiahof is dinsdag tot en met zondag open van 11:00 uur tot 17:00 uur;
  • Het museum herbergt de Indische en Molukse organisaties die deel uitmaken van de Collectieve Erkenning: Indisch Herinneringscentrum, Moluks Historisch Museum, Pelita, Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, Indisch Platform.
Foto 2. Het nieuwe museum opent 28 juni voor publiek. Foto: Nationaal Museum Sophiahof.

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 12:15:17 · Gepubliceerd: 2019-06-25 16:53:55 - 1472