Hollandse lookalikes wekken Nachtwacht tot leven

Nachtwacht 360 The Exhibition | Nieuws door

Nachtwacht 360 vertaalt Rembrandts meesterwerk naar nu

5 juli 2019 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Wat als je een dagje museum doet en je je lookalike terugziet in een eeuwenoud meesterwerk? Het overkwam 23 Nederlanders, allemaal lookalikes van karakters uit De Nachtwacht. Tijdens een landelijke zoektocht werden ze gevonden en deze zomer schitteren ze in Nachtwacht 360. Een gigantische fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk door fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink. Het project laat het schilderij in de oorspronkelijke grootte van 4 bij 5 meter zien. Maar dan in fotovorm, met mensen van nu die sprekend op de modellen van toen lijken.

Foto 1. Een haarscherpe, gigantische en levensechte replica van De Nachtwacht met Nederlandse lookalikes. Foto: Nachtwacht 360 © Julius Rooymans.

Levensgrote Nachtwacht

De levensgrote Nachtwacht is voorzien van een keerzijde. Letterlijk; je kunt om de reproductie heenlopen en aan de achterkant meekijken over de schouders van de mensen op het doek. Zo zie je Rembrandt aan het werk vanuit hun perspectief - een Rembrandt lookalike, welteverstaan. Die was het moeilijkst om te vinden, volgens makers Rooymans en Ubbink, die ook de keerzijde zelf bedachten. Hierdoor krijg je als bezoeker een kijkje in het leven van de kunstenaar in de zeventiende eeuw. De gigantische reproductie is net zo groot als het echte origineel, waar door de jaren heen zijkanten van zijn afgesneden die verloren zijn geraakt. De echte Nachtwacht in het Rijksmuseum is dus eigenlijk een bijgesneden versie. Bijzonder aan de Nachtwacht 360 versie is ook dat alles haarscherp te zien is, ieder detail.

Authentieke details

Naast het gigantische doek van het meesterwerk zijn er in de expositie 35 portretten en attributen te zien die voor de foto's zijn gebruikt. Allemaal zo historisch correct mogelijk. Nederlandse verzamelaars leenden authentieke harnassen, wapens en helmen uit de zeventiende eeuw uit voor dit project. Andere spullen zijn speciaal voor het project gemaakt. Hiervoor is samengewerkt met een team van experts van onder andere het Rijksmuseum en het Nationaal Militair Museum. Een aantal van deze objecten is tijdens de tentoonstelling te zien.

Praktische informatie

  • Nachtwacht 360 is van 4 juli tot en met 4 augustus 2019 te zien in Amsterdam;
  • Tickets zijn online te bestellen voor € 12,49 vanaf achttien jaar. Kinderen en jongeren hebben onder volwassen begeleiding gratis toegang;
  • Het project is deel van het Rembrandtjaar. Bekijk wat er nog meer te doen is tijdens het Rembrandtjaar.
Foto 2. De Keerzijde van De Nachtwacht, bedacht door fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink en te zien in Nachtwacht 360. Foto: Nachtwacht 360 © Julius Rooymans.
Laatst gewijzigd: 2019-07-05 11:27:00 · Gepubliceerd: 2019-07-05 11:17:44 - 2033