1

Presence is futuristische speeltuin in Groninger Museum

Duik in het levend laboratorium van kunstenaar Daan Roosegaarde

Groninger Museum   Nieuws door
Foto 1. Spelen en ontdekken met kunst in het Groninger Museum. Foto: Groninger Museum © Daan Roosegaarde.

archief oud artikel 11 juli 2019 Toerisme Groningen, Groningen Het is het eerste grote soloproject van kunstenaar Daan Roosegaarde in een museum: het futuristische en interactieve Presence. Tot en met januari 2020 kunnen bezoekers in het Groninger Museum letterlijk in kunst rondrollen en zelf de vormen en de kleuren van de collectie beïnvloeden. Je mag alles aanraken in deze expo! Hoogtepunt is de zaal vol lichtgevende, groene bolletjes.

Niet kunst kijken, maar maken

Waar je bij veel tentoonstellingen alles van een afstandje mag bekijken, word je bij Presence juist uitgedaagd en aangemoedigd om zoveel mogelijk aan te raken. Flitsende lichtinstallaties, bijzondere schaduwspellen en ruimtes waar je letterlijk in kunstwerken kunt duiken. Klinkt als een gigantische speeltuin, maar de expo van Daan Roosegaarde is nog leerzaam ook. Elk onderdeel van Presence is te koppelen aan de samenleving. Want de invloed die je op de kunstwerken kunt uitoefenen, heb je in de gewone wereld ook. Denk maar aan klimaat, landschap, leefbaarheid. "Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken", aldus Roosegaarde.

Interactie en intuïtie

Met Presence heeft het Groninger Museum een innoverende tentoonstelling te pakken. De expo is maar liefst 800 m² groot, met overal interactie. De ontwerpen zijn gebaseerd op onderzoek, waardoor mensen zich er intuïtief tot aangetrokken voelen. Hierdoor heb je geen uitleg nodig om nieuwe dingen te proberen en kun je alles zelf ontdekken en begrijpen. Voor je het weet zit je in de ene zaal op de grond naar sterrenstof te staren en kijk je in een andere zaal toe terwijl futuristische bollen tekeningen maken op de grond. Een van de leukste interactieve onderdelen is de gigantische scanner. In deze ruimte kun je je silhouet als patroon op de muur scannen.

Huisregels Presence

  • Foto's maken mag, maar zonder flits;
  • Je mag alles in de expo aanraken, maar wel voorzichtig doen natuurlijk;
  • Het dragen van schoenhoesjes is verplicht omdat de grond kwetsbaar is;
  • Let goed op kleine kindjes. Sommige objecten zijn erg groot en de groene bolletjes in de zaal zijn erg klein.

Foto 2. Als bezoeker heb je zelf effect op de kunstwerken in de expo. Foto: Groninger Museum © Daan Roosegaarde.
Foto 3. De tentoonstelling is ook heel leuk voor kinderen. Foto: Groninger Museum © Daan Roosegaarde.
Foto 4. Presence is behalve innovatief en speels ook nog eens leerzaam. Foto: Groninger Museum © Daan Roosegaarde.

Laatst gewijzigd: 2020-01-14 10:21:02 · Gepubliceerd: 2019-07-05 15:26:50 - 8270