Waarom je dit jaar naar het Groninger Museum moet

Groninger Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Iconisch museum in Groningen viert jubileum met toptentoonstellingen

12 januari 2019 Toerisme Groningen, Groningen Van het unieke en inmiddels iconische museumgebouw tot de constante stroom van indrukwekkende tentoonstellingen: in 25 jaar tijd is het Groninger Museum uitgegroeid tot een van de meest interessante musea van Nederland. Het museum viert zijn jubileumjaar met leuke extra activiteiten en een reeks prachtige tentoonstellingen in 2019. Lees hieronder welke exposities je absoluut niet wilt missen.

Foto 1. Het Groninger Museum bestaat 25 jaar en viert feest! Foto: Groninger Museum © Ralph Richter.

De wereld in huis. Aziatisch porselein – Delfts aardewerk

Wanneer te zien? Tot en met 10 maart 2019.
Waarom niet missen? In de zeventiende en achttiende eeuw was Chinees en Japans porselein en lakwerk booming in Nederland. Een huishouden dat verrijkt werd met Aziatische invloeden was helemaal hip. De VOC maakte overuren met de import vanuit 'de Oost' en zelfs de allerarmsten gaven hun laatste centen uit voor een Aziatisch theekopje of bordje. In de expo zie je eeuwenoude exemplaren waar Hollanders vroeger een moord voor hadden gedaan en ontdek je alles over de gekte rondom de toenmalige trend, die stiekem nooit helemaal weg is gegaan.

Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje

Wanneer te zien? Tot en met 31 maart 2019.
Waarom niet missen? Iets wat niet veel mensen weten: in het depot van het Groninger Museum wonen tientallen dieren in alle soorten en maten. Groot, klein, echt, nep. Voor Grrrom! zijn alle beesten in eigen beheer van stal gehaald voor een eigenaardige expo waar je blij van wordt. Bewonder ontroerende hondenportretten, sierlijke Japanse paarden op het slagveld en designer koeien. Sommige dieren zijn gewoon mooi om naar te kijken, andere hebben een diepere symbolische betekenis.

CHIHULY

Wanneer te zien? Tot en met 5 mei 2019.
Waarom niet missen? Een van de grootste tentoonstellingen van het Groninger Museum: CHIHULY. Bewonder glascreaties van de wereldberoemde kunstenaar Dale Chihuly uit de US of A. De expo is opgebouwd in maar liefst zestien installaties, binnen en buiten het museum. De reis langs de kunstwerken is een ontdekkingstocht vol kleurrijke lichteffecten en bizarre vormen. Je doorloopt alle hoogtepunten uit Chihuly's carrière.

DVOTION – Claude Vanheye. Portretten van dj's

Wanneer te zien? Vanaf 17 januari tot en met 24 maart 2019.
Waarom niet missen? Claude Vanheye, beroemd fotograaf van eigen bodem, zette in zijn carrière iconische popiconen als David Bowie en Michael Jackson op de kiek. Voor een van zijn nieuwste fotografieprojecten legde hij moderne muziekhelden vast: Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Fedde Le Grand en Nicky Romero, om maar een paar te noemen. De grootste Nederlandse dj's zijn vereeuwigd als muziekgoden, in de stijl van de renaissance. In het kader van Eurosonic 2019 is het resultaat voor het eerst te zien, in de tentoonstelling DVOTION.

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht

Wanneer te zien? Vanaf 20 april 2019 tot en met 15 september 2019.
Waarom niet missen? Je zou denken dat het er al langer is, maar in 2019 bestaat het Nederlandse vrouwenkiesrecht pas honderd jaar. Na jarenlang actievoeren werd de wet in 1919 eindelijk aangenomen. In deze tentoonstelling staat die strijd centraal en wordt feminisme onder de loep genomen. Bekijk in de expo schilderijen, foto's, cartoons en belangrijke documenten uit die tijd. Leer meer over de mensen die keihard voor de wet hebben gevochten, zoals de beroemde - en Groningse - Aletta Jacobs. Er is ook aandacht voor de winst die er nog te behalen valt op gebied van gelijkheid, want we zijn er nog lang niet.

Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini

Wanneer te zien? Vanaf 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020.
Waarom niet missen? De Milaan Alessandro Mendini ontwierp het iconische gebouw van het Groninger Museum. Nu, vijfentwintig jaar later, krijgt hij de kans om zijn droomtentoonstelling in 'zijn' gebouw te laten zien. De expo is een combinatie van zijn eigen werk en andere moderne meesters zoals Matisse, Signac en Kandinsky. Het belooft een visueel spektakel te worden, een mix van kunst en een klein beetje kitsch - een beetje als het gebouw. De cirkel is rond!

Maak er een dagje uit in Groningen van en bekijk wat er nog meer te doen is in de stad.
Foto 2. 1982.0034, Peter Angermann, Walt Disney & Leonardo betrachten das Abendland, 1982. Drukinkt op papier (zeefdruk). Foto: Groninger Museum.
Foto 3. Aletta Jacobs op de dag van haar promotie, 8 maart 1879. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven. Foto is bijgesneden voor gebruik op DagjeWeg.NL. Foto: Groninger Museum.

Laatst gewijzigd: 2019-07-09 08:56:40 · Gepubliceerd: 2019-01-08 14:38:20 - 3555