To-do list voor 2019

Wat is er allemaal te doen? | Nieuws door

Nieuwe attracties in 2019: zet deze in je agenda!

8 januari 2019 Trends Landelijk Een mooie to-dolijst voor 2019 maken is niet moeilijk, want er is veel om naar uit te kijken dit jaar. Museum De Lakenhal gaat eindelijk weer open en de Efteling komt in het najaar met een nieuw sprookje. Daarnaast hebben verschillende musea unieke tentoonstellingen voor je in petto, staat Rembrandt overal in de spotlights en staat de allereerste hybride achtbaan van Europa vanaf juli in Biddinghuizen.

Foto 1. Eind dit jaar is de Efteling een sprookje rijker. De zes Zwanen van de gebroeders Grimm komt er in het beroemde Sprookjesbos bij. Foto: Efteling.

Museum De Lakenhal weer open

LEIDEN - We moeten nog even geduld hebben, maar medio juni van dit jaar gaat Museum De Lakenhal eindelijk weer open. Na een verbouwing van meer dan twee jaar is het museum een vleugel rijker aan de Lammermarkt. In juni is er een feestelijke opening en zijn in de oude Laecken-Halle en de gloednieuwe zalen bekende topstukken te zien van onder anderen Rembrandt en Van Leyden.

2019 is het Rembrandtjaar

LANDELIJK - 2019 is het Rembrandtjaar! Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. Tijdens dit themajaar presenteren verschillende musea unieke tentoonstellingen rond de oude meester. Bekijk unieke schilderijen die al eeuwen niet meer in Nederland te zien zijn geweest, leer alle bijzondere kwaliteiten van de grote meester kennen en bewonder zijn topstukken van dichtbij. Bekijk alle tentoonstellingen ter ere van het Rembrandtjaar. Bijzonder: vanaf 1 juli wordt de Nachtwacht in het Rijksmuseum Amsterdam live gerestaureerd.

Nieuw sprookje in de Efteling

KAATSHEUVEL - Een nieuw jaar, een nieuw sprookje. Vanaf het najaar van 2019 is de Efteling een sprookje rijker. Het dertigste sprookje dat in het Sprookjesbos van het betoverende attractiepark wordt uitgelicht is 'De zes Zwanen' van de gebroeders Grimm. Het verhaal krijgt een plekje tussen de grot van Sneeuwwitje en het huis van Assepoester. Vanaf oktober wordt daar gebouwd aan een slot met een slotgracht. Hier zwemmen de zes zwanen straks rondjes. Bezoekers kunnen in het slot een scène uit het sprookje bekijken. Kleine kindjes kunnen echt ín een van de sierlijke zwanen meevaren, rond en door het slot.

Pieter de Hooch stapt uit de schaduw

DELFT - Iedereen is dit jaar bezig met Rembrandt, maar Nederland kent nog veel meer Hollandse meesters in de schilderkunst. Museum Prinsenhof Delft brengt vanaf 11 oktober een ode aan Pieter de Hooch in de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. De titel zegt het al: na Vermeer is De Hooch de beroemdste Delfste meester van de Gouden Eeuw. Zijn werken zijn opgenomen in museumcollecties wereldwijd. In de tentoonstelling zijn dertig van zijn werken voor het eerst of voor het eerst sinds jaren samen in Nederland te zien.

Eerste hybride achtbaan van Europa

BIDDINGHUIZEN - Walibi Holland heeft deze zomer een primeur te pakken. Op 1 juli opent het attractiepark de allereerste hybride achtbaan van Europa. De achtbaan, 'UNTAMED', is een update van de houten achtbaan 'Robin Hood' en heeft dus een stalen track met een houten frame. De nieuwe achtbaan wordt in samenwerking met een Amerikaans bedrijf ontwikkeld. Hoe de attractie er precies uit komt te zien is nog een verrassing, maar Walibi belooft een ruige rit die z'n weerga niet kent.

Grootste flamingo kolonie van Europa

KERKRADE - De allergrootste flamingo kolonies vind je in Singapore en Dubai, maar straks is de grootste flamingo kolonie van Europa in Kerkrade te bewonderen. GaiaZOO wordt ergens in 2019 vierhonderd flamingo's rijker. Een indrukwekkend gezicht! Vanaf wanneer ze in de dierentuin te bewonderen zullen zijn is nog niet duidelijk. Het nieuwe verblijf wordt onwijs groot: maar liefst 3.000 m². Het wordt een groen en waterrijk leefgebied, net als de natuurlijke habitat van de flamingo. Daarnaast gaat GaiaZOO twee grote savannes met elkaar verbinden zodat neushoorns, giraffes en struisvogels straks naast elkaar kunnen wandelen. Er komt een Afrikaans horecapunt bij en een nieuwe wandelroute met speeltoestellen voor kinderen.

  • Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar dat het er komt is een feit. Stage Entertainment komt met Anastasia de Musical naar Scheveningen. De romantische musical - eerder al een hit op Broadway - vertelt het geheimzinnige levensverhaal van wees Anya, die vermoedt dat ze de laatste Russische Tsarendochter is.
  • Phantasialand kondigde in 2017 al de bouw van de langste flying coaster ter wereld aan. In een flying coaster maken inzittenden de attractie in een liggende positie mee. De achtbaan krijgt de naam 'F.L.Y.' en komt in het nieuwe themagebied Rookburgh. Meer details zijn nog niet bekend maar wie weet is de opening nog dit jaar...
Foto 2. Binnenkort nieuw in GaiaZOO: vierhonderd grote flamingo's. Een indrukwekkend en kleurrijk gezicht! Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Bekijk vanaf juli de live restauratie van de Nachtwacht in het Rijks. Beeld: Rembrandt Harmensz. van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de 'Nachtwacht', 1642. Rijksmuseum, Amsterdam. Bruikleen van de gemeente Amsterdam. Foto: Rijksmuseum.
Laatst gewijzigd: 2019-01-09 17:47:34 · Gepubliceerd: 8 januari 2019 - 2942