- TIJDELIJK GESLOTEN - Ontdek de verhalen van grote meesters en Leidse lakens

Treed binnen in de prachtige 'Laecken-Halle' en ontdek de mooiste schilderijen! Vroeger was dit gebouw uit 1640 het bruisende centrum van de Leidse lakenhandel. Tegenwoordig huist er hét museum voor kunst en geschiedenis in Leiden. Het museum richt zich op kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van de stad Leiden. Rembrandt, de beroemde Leidse hutspot, duivenbriefjes en noodgeld: de geschiedenis van Leiden leeft hier!

Let op: vanaf 17 oktober 2016 is het museum tijdelijk gesloten voor restauratie en uitbreiding. De heropening staat gepland in het voorjaar van 2019.

Wat is er te zien in De Lakenhal?

De hutspot van Leiden

Hutspot, duivenbriefjes en noodgeld: de geschiedenis van de stad Leiden leeft hier. Vanaf het Leidens Ontzet (1574) maak je de geschiedenis mee. Zie hoe Leiden standhield in de strijd tegen de Spaanse overheersing en ontdek waarom er op 3 oktober nog altijd hutspot wordt gegeten...

Topstukken uit De Lakenhal

Je vindt in het Leidse kunstmuseum niet alleen weefgetouw, scharen en stempels, maar ook beeldende kunst, kunstnijverheid én de geschiedenis van bekende kunstenaars. Bewonder de topstukken: werken van oude meesters: Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn, Jan Steen; of schilderkunst van moderne kunstenaars: Theo van Doesburg, Jan Wolkers, Erwin Olaf. Er zijn zestiende-eeuwse schilderijen van Isaac van Swanenburgh, waarop processen uit de wolproductie geschilderd zijn. De gratis audiotour neemt je mee langs de hoogtepunten van de collectie. Kinderen kunnen een kijktour doen, door vragen en opdrachten ontdekken ze meer over het museum en de tentoonstellingen.

Op stap met de app

Duik nog verder in de geschiedenis van Leiden en ga in de historische binnenstad op zoek naar sporen uit het textielverleden. Dat doe je op een leuke en interactieve manier, met de familie-app! Download hier de app alvast en ontdek hoe het laken verdween uit Leiden...

Museum

- TIJDELIJK GESLOTEN - Ontdek de verhalen van grote meesters en Leidse lakens in Leiden leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.