1

Zeehonden spotten en zandplaten trotseren op Schier

Zeehondentocht en Engelsmanplaat excursie op Schiermonnikoog

Wat te doen op Schiermonnikoog?   Reportage door
Foto 1. Bij laagwater kun je op de Engelsmanplaat rondstappen en de wadwachtpost bezoeken. Foto: DagjeWeg.NL.

2 juli 2020 bijgewerkt: 14 oktober 2023 Toerisme Schiermonnikoog, Friesland DagjeWeg.NL voer mee met de Zeehondentocht van MS Boschwad. Vanaf de haven van Schiermonnikoog vaar je tijdens deze tocht naar de Engelsmanplaat, waar je bij laagwater kunt rondlopen. Onderweg leer je van alles over de Wadden en de Waddenzee. En als je mazzel hebt kom je tijdens de vaartocht zeehonden tegen die op de zandplaten liggen te zonnebaden. Alle hens aan dek en de verrekijker om de nek!

Varen en staren

Aan boord van de MS Boschwad ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Hangen op het dek? Prima. Liever beneden zitten? Kan ook! Je moet dan wel vooraf een plekje reserveren, maar aan boord kunnen we neerploffen waar we willen. Het eerste gedeelte van de vaart is het vooral genieten van het uitzicht op Schiermonnikoog, eilanden in de verte en de woeste golven. Mensen kunnen in de kombuis een kopje koffie halen terwijl ze zich opmaken om prachtige robben te spotten. Ondertussen roept de kapitein af en toe een leuk weetje om. Wist je bijvoorbeeld dat al die boeien in de zee gewoon de vaarroute aangeven? Aan boord lopen ook twee wadloopgidsen rond waar mensen hun extra vragen aan kunnen stellen. Ze blijken nog goede babysitters ook; één van de gidsen entertaint een baby terwijl de ouders een fruithapje klaarmaken.

Foto 2. Alleen maar zand en zee, zover het oog reikt. Foto: DagjeWeg.NL.

Zeehonden in zicht!

Na ongeveer een half uur varen komen we steeds dichter bij de zandplaten. Van ver is het al te zien: zo'n vijftig zeehonden liggen lui in het zand te chillen! Gewone zeehonden en grote grijze robben, waarvan sommige wat rondhuppen. Iets wat normaal gesproken vertederde reacties op zou leveren, maar de kapitein heeft opperste stilte geëist. Want hoe stiller wij zijn, hoe beter voor de zeehonden. En hoe stiller het is, hoe dichterbij we kunnen komen. Dus win-win voor zeehonden en ons zeehondenliefhebbers. Ze zien er zo schattig uit dat je bijna zou vergeten dat het wilde roofdieren zijn. We dobberen in stilte langs de prachtige beesten, met alleen het geluid van de zee, de meeuwen en af en toe een klikkende camera. Bijzonder!

Foto 3. Tijdens de tocht spot je op de heen- en terugweg tientallen gewone en grijze zeehonden op nabijgelegen zandplaten. Foto: DagjeWeg.NL.

Op een onbewoond eiland

We varen door naar de Engelsmanplaat, één van de weinige onbewoonde eilanden ter wereld. Hier staat een wadwachtpost die boswachters gebruiken om het gebied in de gaten te houden. Het huisje is alleen bij laagwater te voet te bereiken. Dichtbij aanmeren kan niet, dus klimmen we van de boot af en waden we kniediep een stukje door het water. De gids loopt met ons over de plaat heen en deelt leuke weetjes over de geschiedenis en natuur van het gebied. De plaat ligt vol mooie schelpen en kleurrijke krabjes die zich in holletjes verstoppen zodra we in de buurt komen. Vanaf de toren van de wachtpost is het uitzicht over de zandplaat en het water prachtig. Het lijkt alsof we aan de rand van de wereld staan, zo weids en vredig is het er. Maar aan alle goeds komt een einde. Na een hoop gewandel, meerdere fotoshoots en veel getuur naar de bijzondere natuur om ons heen, varen we terug naar de bewoonde wereld. En ook tijdens de terugreis komen we langs de zandplaten - waar nu nóg meer zeehonden liggen.

Goed om te weten

  • Meevaren? De MS Boschwad vertrekt vanuit de haven van Schiermonnikoog, op bepaalde data in het seizoen. Er zijn meer tochten vanuit Lauwersoog. Reserveer voor beide vooraf;
  • Deze tocht duurt in totaal zo'n 3 uren en is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn;
  • In het kombuis van MS Boschwad zijn warme dranken en snacks te koop;
  • Tip: neem een verrekijker mee! Dan spot je de zeehonden nog beter;
  • Trek schoenen aan die vies mogen worden of ga op blote voeten de zandplaat op. Een korte broek en schone handdoek zijn aan te raden;
  • Ga niet in je eentje de Engelsmanplaat op maar wacht op de gids. Er kunnen plots zeedampen opkomen.
Foto 4. Stap aan boord van de MS Boschwad voor een Zeehondentocht met een Engelsmanplaat Excursie. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-10-14 00:33:11 · Gepubliceerd: 2019-08-16 15:05:24 - 10968