1

Vernieuwd Naturalis opent haar deuren

Museum pakt uit met negen zalen vol natuur

Bekijk hier de openingstijden van Naturalis Nieuws door
Foto 1. Deze triceratops is een van de vele dinosaurussen die te zien is in de Dinozaal van het vernieuwde Naturalis. Foto: DagjeWeg.NL.

archief oud artikel 27 augustus 2019 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Naturalis was een jaar dicht vanwege een ingrijpende verbouwing. De feestelijke persopening bewijst dat het wachten niet voor niets was. Het museum verdubbelde haar vloeroppervlak. Er zijn nu negen verschillende expositieruimtes waaronder een twaalf meter hoge dinozaal. Hiermee is het natuurhistorisch museum klaar voor de toekomst. Naturalis kan vanaf 31 augustus 2019 zonder moeite jaarlijks 425.000 bezoekers verwelkomen.

Indrukwekkende entree

Het vernieuwde Naturalis geeft met de indrukwekkende nieuwe entree meteen haar visitekaartje af. Een 42 meter hoog atrium verbindt het oude gebouw met de nieuwbouw. Het moet een rustpunt voor de bezoekers worden en ook op een warme dag is het er opvallend koel. Het zonlicht valt naar binnen door ramen in een fraai patroon van bladeren. Opvallend is het gebruik van natuurlijke materialen als hout en natuursteen. Vanaf het atrium oogt de nieuwbouw als een enorme rots: het museum als symbool voor de aarde. Behalve een museum is Naturalis een onderzoekscentrum. De 120 wetenschappers van Naturalis werken nu op de plek waar vââr de verbouwing de exposities waren. In dit deel van het pand worden ook de 42 miljoen objecten bewaard die Naturalis beheert.

De entree en Live Science zijn gratis te bezoeken.

Kijk hoe dinobotten worden schoongemaakt

Meteen naast de ingang vind je de zaal Live Science. Hier kun je de wetenschappers van Naturalis op de vingers kijken terwijl ze aan het werk zijn. Hier worden opgegraven dinobotten schoongemaakt en gesorteerd. En in wat voor omgeving! In dezelfde ruimte kijk je stier Herman in de ogen of strek je je nek om het walvisskelet te zien dat aan het plafond hangt. In vergelijking met de oude museumopstelling kozen de conservatoren ervoor om de evolutie van de natuur niet meer te laten zien als een rechte lijn van toen naar nu. Het museum toont nu vooral de schoonheid van de natuur en wijst op het belang van biodiversiteit. Elk levend wezen heeft zijn eigen plek in de natuur. In het nieuwe museum kiest Naturalis voor scherp afgebakende thema's zoals de aarde, de ijstijd, de verleiding (over voortplanting) en de dood. Elk thema heeft zijn eigen verdieping in het gebouw.

De tips van Freek Vonk

Kijk eens wie daar is: Freek Vonk! De bekende tv-bioloog werkt ook voor Naturalis en is dolenthousiast over het nieuwe museum. Wat vindt hij zelf de mooiste zalen in het vernieuwde Naturalis? "Eén van mijn favoriete zalen gaat over de ijstijd. Nog maar relatief kort geleden maar toen liepen er dus mammoeten en sabeltandtijgers in het gebied wat nu Nederland is. En mensen zoals jij en ik". Het mooie in deze zaal is dat je de botten en tanden mag beetpakken. Zelf voelen, kijken en ruiken aan een mammoetbot van 40.000 jaar oud? We deden het en dat is een onvergetelijke ervaring!

Trix is terug

Een andere favoriet van Freek Vonk is de dinozaal. En terecht, dinoliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Naturalis, want Trix is terug! Deze tyrannosaurus rex, in 2012 op de Amerikaanse prairie opgegraven door paleontologen van Naturalis, is weer in Leiden. Deze dame op leeftijd (66 miljoen jaar oud!) heeft vanzelfsprekend haar eigen zaal. Je gaat het hoekje om en staat plots oog in oog met dit grootste roofdier aller tijden. Met een 3D-show in een spannend verlichte zaal worden bezoekers teruggeworpen naar een tijd waar de dino's de baas waren.

Foto 2. Het 42 meter hoge atrium vormt de verbluffende entree van het vernieuwde Naturalis. Foto: Neutelings Riedijk Architects © scagliolabrakkee.

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 14:15:16 · Gepubliceerd: 27 augustus 2019 - 1927