1

De mooiste herfstwandelingen rondom Ede

Volg een wandelroute en spot wild op de Veluwe

Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Verken de schitterende natuur rondom Ede. Foto: Ede Marketing

archief oud artikel 8 oktober 2019 Natuur Ede, Gelderland De heide om de hoek, volop prachtige bossen en ook nog zandverstuivingen. In de omgeving van Ede ligt schitterende en diverse natuur binnen handbereik. Zoek de natuur op in misschien wel het mooiste seizoen van het hele jaar: de herfst! Dit zijn de mooiste herfstwandelingen rondom Ede.

Wandelen op de Hoge Veluwe

Een parel onder de Nederlandse natuurgebieden is het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vanuit Ede ben je zo bij de ingang van het park in Otterlo. Hier zijn parkeerplaatsen om je auto achter te laten en bij de ingang staan de welbekende witte fietsen klaar, die je gratis mee kunt nemen. Fiets of rijd eerst naar het Park Paviljoen - het bezoekerscentrum - voor meer informatie over de wandelroutes. Een mooie route die je op eigen houtje kunt lopen is de Landschappenroute. Deze route is 4,1 kilometer lang en voert langs een aantal hoogtepunten van het park, zoals het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en het Pampelse Zand. Combineer de wandeling met een bezoek aan het museum of een lunch of diner in het Parkrestaurant.

Wil je buiten de gebaande paden treden? Ga dan mee met één van de excursies onder begeleiding van een natuurgids. Die leidt je naar verborgen plekken, waar je anders niet mag komen!

Wild spotten op de Eder Heide

Aan de rand van de Eder Heide vind je Natuurcentrum Veluwe. Een mooi begin voor een wandeling over de Eder of de Ginkelse Hei. Maar mooier nog dan een gewone wandeling door deze omgeving is een wildkanseltocht. Er staan regelmatig wildkanseltochten op de agenda van het Natuurcentrum waar iedereen zich voor aan kan melden. Extra speciaal zijn de bronstexcursies in september en oktober, wanneer burlende edelherten de liefde zoeken. Iedere wildkanseltocht begint met een film, waarna de groep op de fiets stapt om samen met de boswachter naar wildkansel De Hindekamp te gaan. Hier is de kans groot om edelherten, wilde zwijnen en vossen te spotten. Via een fluisterpad kom je bij de wildkansel en dan is het wachten, heel stil wachten…op de bijzondere bewoners van dit mooie natuurgebied.

Klompenpad rond de Kreelse Plas

Bij Natuurcentrum Ede start ook een zogenaamd klompenpad, één van de vele klompenpaden in de omgeving. Dit Kreelsepad is - als je het pad helemaal uit wandelt - een fikse wandeling van 14 kilometer, die voert door het prachtige buitengebied van Ede. Volg de blauwe markering in de vorm van een klomp en je wandelt over bospaadjes naar de Kreelseplas. Een mooi meertje met een pad over houten vlonders. Onderweg kom je misschien de bijzondere Spaanse runderen tegen die hier grazen of de schaapskudde. En voor een fijne pauze tussendoor gaat de route langs Boerderij Mossel, waar koffie, thee, fris en lekkere broodjes wachten.

Wandeling rond het Middelpunt van Nederland

Wandel door het hart van Nederland en sta op het middelpunt van Nederland op de Goudsberg bij Lunteren. Drie grote zwerfkeien uit de IJstijd markeren dit punt, vanwaar je een prachtige wandeling kunt maken. Langs het grootste Celtic Field van Nederland met een ijzertijdboerderij, een levende zandverstuiving en de bijzondere uitkijktoren de Koepel. Je kunt kiezen voor een klein rondje Middelpunt van 1,7 kilometer of gaan voor de langste route van 6,2 kilometer en ook het Wekeromse Zand bezoeken. Deze zandverstuiving is een grotendeels open gebied van 100 hectare, wat behalve ecologisch waardevol ook heerlijk is om doorheen te struinen. De route wordt aangegeven met knooppunten, zodat iedereen zijn of haar eigen weg kan kiezen.

Rolstoeltoegankelijke routes

Hobbelige en smalle bospaadjes zijn voor mindervaliden niet zo aantrekkelijk, maar om de Veluwe te verkennen ontkom je daar haast niet aan. Gelukkig heeft de gemeente Ede een aantal verharde wandelpaden aangelegd voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Vanaf Natuurcentrum er bijvoorbeeld een verhard pad naar de Kreelseplas. Je kunt het pad heen en terug volgen of via het fietspad over de heide terug bij het Natuurcentrum komen. Hier is ook een invalidentoilet. Ook vanaf 50|50 hotel Belmont zijn er verschillende wandelroutes die geschikt zijn voor rolstoelen en scootmobiels.

Vind meer mooie wandelroutes in Ede. Van belevenisroutes tot excursies en nog meer klompenpaden!
Foto 2. Ga mee met een wildkanseltocht en misschien spot je wel een edelhert. Foto: Deposit Photos
Foto 3. Heerlijk wandelen over de heide. Foto: Deposit Photos

Laatst gewijzigd: 2019-10-24 11:35:37 · Gepubliceerd: 2019-09-30 17:25:57 - 2031

Dit past bij 'De mooiste herfstwandelingen rondom Ede'


-advertentiepositie-