
Wandel mee langs bos, heide en weide
archief oud artikel 5 oktober 2019 Natuur Ede, Gelderland Met 32000 hectare aan natuur binnen de gemeentegrenzen is Ede een van de meest groene steden van Nederland. Bos en heide liggen letterlijk om de hoek. Als je geluk hebt, vind je op loopafstand van de stad een wild zwijn of een ree. Daarnaast kent het gebied een bewogen geschiedenis die zichtbaar is in veel monumenten. Download de Klompenpaden wandel-app voor de beste wandelroutes in de omgeving van Ede en dan hup, de paden op en de lanen in!
Struin over de klompenpaden
Wandel met de gps in je hand langs bos, landbouw en heide. Met de Klompenpaden-app is het lastig om te verdwalen. Kies je liever voor het ultieme natuurgevoel en wil je tijdens het wandelen niet naar je beeldscherm turen? Geen probleem. Via wandelwebsite Geografisch Wandelen kun je jouw kaart en routebeschrijving ook uitprinten op papier. Geografisch Wandelen heeft verschillende wandelroutes samengesteld die in lengte variëren van 5 tot 15 kilometer. Afwisseling troef op de routes. Neem het Eeskooterpad en ontdek zo het fraaie buitengebied van Otterlo. Op boerenerven lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Hier kom je nog wel wat mensen tegen, maar neem het Kreelsepad en je wandelt door lege, uitgestrekte heidevelden met stuifduinen die in weer en wind van vorm veranderen. Het woord 'heiden' komt van heide en als je goed zoekt, vind je hier eeuwenoude grafheuvels uit de prechristelijke tijd. Korte klimmetjes over oude stuwwallen zorgen voor afwisseling.
Spot een ree of loop mee met de Wandelpool
Zin om andere wandelaars te ontmoeten? Ongeveer een keer per maand organiseert Geografisch Wandelen op een zaterdag een wandeltocht in de omgeving van Ede. Bekijk de website voor een overzicht van de komende wandelingen. Deze wandelroutes zijn tussen de 5 en 10 kilometer. De eerstvolgende wandeltocht is op 26 oktober en vertrekt vanaf het Landgoed De Valouwe in Ede. De route voert lange een landschap met beukenbomen, naaldwoud, heide en zelfs de sporen van een klein vliegveld. Een andere tip is een bezoek aan een wildobservatieplaats, een zogeheten 'wop'. Daar is de kans het grootst dan je oog in oog staat met een zwijn, ree, hert, vos of eekhoorn. Wildobservatieposten zijn gemaakt van hout en vallen dus amper op in het bos. De mens ziet het dier wel, maar andersom niet. Op de Veluwe zijn 52 van deze wop's, al zijn negen daarvan wel in het Nationaal Park Hoge Veluwe waarvoor je entree moet betalen.
Herdenk de oorlog op de heide
Elk jaar wordt in september op de Ginkelse Heide Operatie Market Garden herdacht. In 1944 werden Britse parachutisten hier gedropt. De bedoeling was dat de mannen Arnhem zouden innemen en zo de geallieerde opmars naar het midden en noorden van Nederland door kon laten gaan. Op de lege Ginkelse Heide kun je je goed voorstellen hoe spannend het was voor deze man om te landen in vijandelijk gebied. Verschillende monumenten herinneren aan de gesneuvelde soldaten. In de Eerste Wereldoorlog speelde dit gebied ook een kleine rol. Dat is nog te zien is in het Natuurcentrum Veluwe. In 1914 vluchtten de Belgen massaal naar het neutrale Nederland. Vijfduizend Belgen kwamen terecht in en vluchtelingenkamp op de heide. Het nooddorp is na de oorlog weer afgebroken. Alleen het Belgenmonument herinnert nog aan de drie jaar dat de Belgische vluchtelingen onderdak vonden in Ede. Dat dit deel van Nederland al vroeg werd bewoond, blijkt uit de vele grafheuvels die in de omgeving zijn gevonden. In Lunteren herinneren enkele prehistorische akkers en een reconstructie van een boerderij uit de ijzertijd aan deze periode.
Weet wat je doet als je een wop bezoekt
- Trek kleding in kleuren die in het bos passen: groen, bruin en zwart. Laat je blauwe jas dus thuis!;
- Beweeg zo min mogelijk en hou je mond dicht. Je maakt de grootste kans om wilde dieren te zien wanneer je alleen bent;
- Een verrekijker mee is een must, maar zorg er wel voor dat de kijker niet weerkaatst in het zonlicht;
- Doe niet te veel parfum of deodorant op. Daar schrikken de dieren van;
- Ga uit de wind staan. Dan ruiken de dieren je niet en komen ze sneller dichterbij;
- Op de website van Geografisch Wandelen staat een overzicht van alle wandelingen naar de wop's;

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2019-10-07 10:19:01 · Gepubliceerd: 5 oktober 2019 - 296