Kinderen de baas op filmfestival Cinekid

Bekijk films die je op Youtube of Netflix niet vindt

Cinekid Festival Nieuws door
Foto 1. 'De club van lelijke kinderen' maakt kans op een Cinekid Leeuw voor de beste Nederlandse familiefilm. Foto: © Cinekid.

archief oud artikel 14 oktober 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ontmoet kinderen van over de hele wereld tijdens het Amsterdamse kinderfilmfestival Cinekid. Kinderen kunnen van 19 tot 25 oktober een week lang kijken naar 48 speelfilms en 118 korte films uit 38 verschillende landen. Reis vanuit je bioscoopstoel mee van Canada tot Kirgizië en laat je verrassen door films die je niet zo snel tegenkomt op YouTube of Netflix. Leer daarna in het Media Lab hoe je video's maakt of speel een game waar je iets van opsteekt.

Kom uit je bubbel en ontmoet de wereld

Films ontdekken die je in de normale bioscoop of op je tablet niet zo snel ziet, dat is Cinekid. Het festival toont films van over de hele wereld en altijd vanuit het gezichtspunt van een kind. Daarom is het thema ook 'Hello world!'. Stap uit je bubbel en leer de levens van kinderen kennen die heel anders zijn dat het jouwe. Hoe is het om als kind te vluchten uit Afghanistan, Eritrea of Syrië? In de ontroerende documentaire 'I used to like the sea' vertellen de kinderen er zelf over. In de Canadese dramafilm 'A colony' zie je hoe de twaalfjarige Mylia moet wennen in de brugklas en zich verzet tegen de groepsdruk van haar klasgenoten. Toch zijn er niet alleen maar zware thema's op Cinekid. 'Sune vs Sune' is een hilarische Zweede komedie terwijl 'De beroemde bereninvasie van Sicilië' een prachtige animatiefilm is. Die twee laatste films zijn bovendien voor het eerst te zien in een Nederlandse bioscoop.

Wie wint een Cinekid Leeuw

Elk jaar reikt de vakjury van het Cinekid een aantal Leeuwen uit voor beste films. Wie wint de prijs voor beste internationale film en wat is de beste familiefilm uit Nederland? Zo is daar 'Kapsalon Romy' over een jong meisje die haar best doet om de kapsalon van haar dementerende oma draaiende te houden. Een andere kanshebber is 'Mijn bijzonder rare week met Tess' waar Sam op Terschelling het onaangepaste meisje Tess ontmoet. Ook 'De club van lelijke kinderen' kan de prijs voor beste Nederlandse familiefilm winnen. Grappig detail: regisseur Jonathan Elbers vertoonde in 2012 een korte versie van de film (destijds zijn afstudeerscriptie) op Cinekid en keert nu terug met de speelfilm.

Shorts By Kids: voor én door kinderen

Wil je de wereld écht door de ogen van een kind bekijken? Ga dan naar de Shorts By Kids. Dit filmprogramma keert elk jaar terug en laat films zien die door kinderen zelf gemaakt zijn. In de aanloop naar het festival konden kinderen tot en met 14 jaar een film insturen naar Cinekid. Zes inzenders dingen mee naar de prijs: een Cinekid Leeuw! Alle zes de deelnemers lieten zich inspireren door het festivalthema ('Hello world!'). Welke wereld ze tonen, hun eigen wereld of juist een fantasiewereld, is nog een grote verrassing. De films worden vertoond op zondag 20 oktober om 12:30 uur in het Westergastheater.

Leer youtuben in het Media Lab

Wil je een hit worden op YouTube? Op zondag 20 oktober leren filmmakers Bas en Teun je in anderhalf uur tijd de fijne kneepjes van het vak. Na deze workshop kun je meteen samen met je ouders door naar de volgende masterclass: 'Help, mijn kind zit op YouTube!'. Verder leer je in het Media Lab de toekomst van film kennen in games en installaties. Een van de meest opvallende installaties is 'TouchMETell' van Melanie Bonajo. De vraag die zij stelt: 'Hoe gaan we met elkaar om in een tijd waarin we constant swipen en klikken op onze beeldschermen?'. Met workshop-oefeningen en interviews laat Bonajo aan kinderen zien dat elkaar aanrakingen superbelangrijk zijn. Maak een filmpje met een stoer of grappig filter in de Filterfabriek. Zo tover je jezelf in een handomdraai om in een schurk of een prinses. In de workshop 'Terra Nova' bouw je een eigen planeet. Belangrijkste vraag: hoe ziet jâuw wereld eruit?

Praktische informatie

  • Cinekid is van 19 tot 25 oktober in Amsterdam;
  • Amsterdam te ver weg? Tussen 12 en 27 oktober is er Cinekid on Tour: 35 bioscopen door heel Nederland draaien Cinekid-films. Kijk op de website van Cinekid on Tour welk filmhuis bij jou in de buurt meedoet;
  • Kaarten voor zowel de films als de workshops koop je het beste online via de website van Cinekid;
  • Het festival is op twee verschillende locaties in Amsterdam: de Westergasfabriek en The Movies;
  • Vanaf Amsterdam Centraal ben je met stadsbus 21 (richting Geuzenveld) in een kwartiertje bij de Westergasfabriek.
Foto 2. De Westergasfabriek is het decor van Cinekid. Foto: Max Kneefel.

Laatst gewijzigd: 2019-10-14 12:35:26 · Gepubliceerd: 14 oktober 2019 - 781