1

Dompel je onder in het donker tijdens de Nacht van de Nacht

Zo helder zag je de sterren nog nooit

Doe dit tijdens de Nacht van de Nacht Nieuws door
Foto 1. Tijdens de Nacht van de Nacht van 2016 ging de openbare verlichting uit in het centrum van Middelburg. Hierdoor werd het mogelijk om vanuit de stad de de melkweg te bewonderen. Foto: Jesse Meliefste.

archief oud artikel 23 oktober 2019 Natuur Landelijk De klok gaat een uur terug en de donkere dagen bereken weer aan. Tijd dus voor De Nacht van de Nacht, want dan gaat Nederland weer heel even op zwart. Nederland is een dichtbevolkt land met een economie die 24 uur per dag doordraait. Daardoor is het nooit meer werkelijk donker. De Nacht van de Nacht laat zien hoe het ook anders kan. Tijdens bijna 500 evenementen kun je de Nederlandse natuur ervaren in het pikkedonker. Luister goed hoe muisstil het kan zijn. We zetten vijf uitjes, uit alle hoeken van het land, op een rij.

Vaar in het donker over het wad

LAUWERSOOG - Vaar tijdens De Nacht van de Nacht in het donker over het Lauwersmeer en de Waddenzee. De vaartocht over het Wad is met een stoer schip, de Gebroeders Luden, dat jarenlang dienst deed als reddingsschip. Als het weer het toelaat gaan de motoren uit. Kijk omhoog naar de sterrenhemel die hopelijk niet al te bewolkt is. De tocht vertrekt om 19:00 uur vanaf de vaste ligplaats tegenover Schierzicht, in de haven in Lauwersoog. De vaartocht duurt drie uur en je kunt aan boord ook iets eten en drinken. Wie weet zie je in het halfdonker nog wel een zeehond.

Spot vleermuizen onder de rook van Amsterdam

AMSTERDAM - Wilde natuur dicht bij de stad? Jazeker! Bij Camping Zeeburg in het Oostelijk Havengebied zitten vleermuizen. Ga met een bioloog mee door het schemerdonker en kijk of je deze fladderaars van dichtbij kan zien. Mochten de vleermuizen zich niet komen dan kun je ook naar de hemel kijken. Wanneer je wil weten wat de naam is van dat verre, fonkelende lichtje hoog in de lucht, dan ben je op de juiste plaats. Leden van de Volkssterrenwacht Amsterdam hebben hun sterrenkijkers neergezet en beantwoorden al jouw vragen over sterren, planeten en het heelal.

Ontdek de duinen bij nacht

ROCKANJE - Door de duinen struinen in de nacht is iets heel anders dan overdag. Deze wildernis aan de kust is de leefwereld van veel verschillende dieren, die in de nacht minder schuw zijn dan overdag. Uilen, vleermuizen en muizen leven zelfs bij voorkeur 's nachts. Hou je zaklamp thuis en je smartphone in je zak voor een wandeltocht door het donker van de Voornse duinen. De tocht is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie en gids Jan Alewijn maakt in vele verhalen duidelijk hoe belangrijke een goede, donkere nacht is voor de natuur.

Ontmoet de oude heks van de Holterberg

HOLTEN - Voor de komst van kunstverlichting vertelden mensen elkaar de wildste verhalen over de nacht. Alleen gespuis waagde zich naar buiten. Tijdens de Nacht van de Nacht is de Holterberg in Salland ook in het donker gehuld. Ga mee op een wandeling met de verhalenvertellers van het Natuurmuseum Holterberg. Het wordt een donkere en mysterieuze tocht over de heide waarbij de sterrenhemel vast goed is te zien. En wie goed oplet hoort van ook verleidelijke klanken uit de keel van Old Minneke, de heks van het Numendal.

Waxinelichtjeswandeling over de Peel

OOSTRUM (LIMBURG) - De Peel is ook zo'n plek die vol zit met volksverhalen over vreemde figuren. Volg tijdens een avondwandeling de waxinelichtjes en het pad leidt je naar een mooi verhaal over deze streek, die lang de laatste wildernis van Nederland was. Ook hier kun je door een telescoop staren naar de sterren aan de hemel. De tocht eindigt tussen de vuurkorven waar met een optreden van Geutafix. Verwacht "muzikaal volksvermaak met toeters en bellen, met liedjes en schellen" in het dialect van Noord-Limburg.

Meer avonturen in het donker

Foto 2. Zie de sterren van dichtbij tijdens de Nacht van de Nacht. Foto: Jan Koeman.

Laatst gewijzigd: 2019-10-24 10:01:36 · Gepubliceerd: 23 oktober 2019 - 573