Klim naar de torenspits van de Dom, 100 meter boven Utrecht

Domtoren Utrecht | Nieuws door

Door de Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder

25 oktober 2019 Toerisme Utrecht, Utrecht De Domtoren in Utrecht staat al een lange tijd in de steigers, maar is gewoon open. Sterker nog: dankzij de steigers kun je nu hoger klimmen dan ooit op de Domtoren! Tot wel 100 meter, dus wie durft?

Foto 1. Wie durft? Klim helemaal tot het topje van de torenspits van de Domtoren in Utrecht. Beloning: een fantastisch uitzicht. Foto: Jelmer de Haas

Kraaiennest rond de torenspits

Een in steigers ingepakte Domtoren blijkt zo zijn voordelen te hebben. Het geeft bezoekers namelijk de mogelijkheid om met hun neus bovenop de restauratiewerken te staan en de bouwvakkers op de vingers te kijken. En meteen goed de steigers te bewonderen die een specialistisch bouwwerk op zich vormen. Daar komt nu dus een extra fraai uitzicht bij aan het einde van de klim, want vanaf de torenomloop ga je via een speciaal stukje steigerwerk nog verder omhoog. Als je durft! Dit laatste stukje van vijf meter blijkt toch wel spannend... Gelukkig klim je als het ware in een kooi, helemaal veilig dus. Het eindpunt is een kraaiennest rondom het puntje van de torenspits, met alleen de windvaan nog boven je. Hier zie je heel Utrecht om je heen liggen. Wat een prachtig uitzicht. En ver! Je staat dan ook honderd meter boven de grond, uniek in Nederland. De klim is onderdeel van een rondleiding die ook door de prachtige Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder gaat.

Volgend jaar met de lift

De Domtoren staat tot eind 2024 in de steigers. Dat levert nog een voordeeltje op voor mensen die de klim van bijna 500 treden wat té vinden. Dankzij de steigers kan er namelijk een lift bij de toren worden gezet. Er staat nu al een bouwlift en daar komt in 2020 een publiekslift naast. Als alles volgens plan verloopt brengt deze lift vanaf 4 april bezoekers helemaal naar het kraaiennest. Onderweg is er een stop op vijftig meter hoogte, waar de luidklokken hangen. De lift nemen kan niet de hele dag, alleen tussen 16:00 uur en 21:00 uur als de restauratiewerkzaamheden voor die dag gestopt zijn. Leuk om zo vroeg mogelijk in het jaar te gaan, wanneer het nog voor 21:00 uur donker wordt. Dan heb je nog even uitzicht over de lichtjes van de stad.

  • Je kunt het beklimmen van de toren combineren met een bezoek onder het Domplein: bij DOMunder;
  • Er is nog veel meer te doen in Utrecht.
Foto 2. Ook binnen in de toren is van alles te zien op de klim omhoog. Zoals de imposante klokkenzolder. Foto: Domtoren

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-09 08:52:04 · Gepubliceerd: 2019-10-25 12:06:43 - 1254