Klim naar de torenspits van de Dom, 100 meter boven Utrecht

Door de Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder

Domtoren Utrecht Nieuws door
Foto 1. Wie durft? Klim helemaal tot het topje van de torenspits van de Domtoren in Utrecht. Beloning: een fantastisch uitzicht. Foto: Jelmer de Haas

archief oud artikel 6 augustus 2020 Toerisme Utrecht, Utrecht De Domtoren in Utrecht staat al een lange tijd in de steigers, maar is gewoon open. Sterker nog: dankzij de steigers kun je nu hoger klimmen dan ooit op de Domtoren! Tot wel 100 meter, dus wie durft?

Kraaiennest rond de torenspits

Een in steigers ingepakte Domtoren blijkt zo zijn voordelen te hebben. Het geeft bezoekers namelijk de mogelijkheid om met hun neus bovenop de restauratiewerken te staan en de bouwvakkers op de vingers te kijken. En meteen goed de steigers te bewonderen die een specialistisch bouwwerk op zich vormen. Daar komt nu dus een extra fraai uitzicht bij aan het einde van de klim, want vanaf de torenomloop ga je via een speciaal stukje steigerwerk nog verder omhoog. Als je durft! Dit laatste stukje van vijf meter blijkt toch wel spannend... Gelukkig klim je als het ware in een kooi, helemaal veilig dus.

Het eindpunt is een kraaiennest rondom het puntje van de torenspits, met alleen de windvaan nog boven je. Hier zie je heel Utrecht om je heen liggen. Wat een prachtig uitzicht. En ver! Je staat dan ook honderd meter boven de grond, uniek in Nederland. De klim is onderdeel van een rondleiding die ook door de prachtige Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder gaat.

Met de lift

Ook mensen die de klim van 465 treden wat té vinden kunnen nu omhoog. Dankzij de steigers staat er namelijk een tijdelijke lift bij de toren, waarmee je binnen drie minuten op het honderd meter hoge platform bent. Daardoor kan echt iedereen helemaal naar het kraaiennest, ook mensen met een fysieke beperking. Er is in de lift ook ruimte voor hulpmiddelen als rollators en een (elektrische) rolstoel. Wel even telefonisch reserveren. Een rolstoel lenen kan trouwens ook. De lift gaat alleen vanaf 16:00 uur omhoog, als de restauratiewerkzaamheden voor die dag gestopt zijn.

  • Je kunt het beklimmen van de toren combineren met een bezoek onder het Domplein: bij DOMunder;
  • Er is nog veel meer te doen in Utrecht.
Foto 2. Ook binnen in de toren is van alles te zien op de klim omhoog. Zoals de imposante klokkenzolder. Foto: Domtoren

Laatst gewijzigd: 2024-01-08 13:45:46 · Gepubliceerd: 6 augustus 2020 - 4208