1

Amerikaanse indiefilms en Britse brunch op LIFF

Tips voor het Leiden Film Festival

Bezoek het Leiden Internationaal Film Festival Nieuws door
Foto 1. Het Leiden Film Festival duurt dit jaar voor het eerst elf dagen. Foto: Coen Bastiaanssen.

archief oud artikel 28 oktober 2019 Cultuur Leiden, Zuid-Holland 'The best film festival in the world? Probably not!'. Dat is de slogan van het Leiden International Film Festival. Die slagzin is écht te bescheiden, want liefhebbers van de betere cinema weten al jaren de weg te vinden naar de bioscopen van de Sleutelstad. Het LIFF is gewoon een fijn filmfestival zonder al te veel pretenties. Dit jaar duurt het filmfestijn voor het eerst elf dagen: van 31 oktober tot 10 november 2019. We zetten de leukste films en programma-onderdelen van het festival voor je op een rij.

Ontmoet de beroemde regisseurs van morgen

De gevierde regisseurs van morgen leren kennen? Dat kan in het programma-onderdeel American Indie Competition. Kijk naar de films van jonge, gretige Amerikaanse regisseurs die films maken los van de grote productiehuizen. Kleine budgetten betekent zeker niet dat de films ook minder zijn. Integendeel zelfs. Het LIFF nomineert elk jaar een aantal van deze Amerikaanse 'indie-films' voor een prijs. Tot de kanshebbers van dit jaar behoort ook 'The peanut butter falcon' over een jongen met het Downsyndroom die wegloopt van huis omdat hij professioneel worstelaar wil worden. Onderweg ontmoet hij de weggelopen crimineel Tyler en ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen beide mannen. Nieuw dit jaar is de First Feature Competition waarmee regisseurs de prijs kunnen winnen voor de beste debuutfilm.

Spraakmakende openingsfilm

Een satirische film over een eenzaam jongetje die opgroeit tijdens de Tweede Wereldoorlog met Adolf Hitler als denkbeeldige vriend. Met 'Jojo Rabbit' heeft het LIFF in ieder geval een spraakmakende openingsfilm in huis. De tienjarige Jojo groeit op in nazi-Duitsland en wil niets liever dan een goede soldaat zijn. Hij ontdekt dat zijn moeder een joods meisje op zolder heeft verborgen. Daar moet hij, bijgestaan door zijn even idiote als imaginaire vriend Hitler, maar mee leren omgaan. Op het filmfestival van Toronto won deze film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi al de publieksprijs.

Jojo Rabbit is de openingsfilm op het LIFF.

Samen kijken met een Leidse prof

Kijk films op ongebruikelijke plekken als de Leidse Universiteit, Naturalis of de Oude Sterrenwacht. Omdat de universiteit van Leiden dit jaar zijn 444e verjaardag viert, stelt het LIFF een programma samen met vier wetenschappelijke documentaires voor de schappelijke prijs van € 4,44 per film. Zware kost? Welnee! Kijk in het Academiegebouw van de Universiteit naar 'Behind the curve', een film over mensen die denken dat de aarde plat is. Na afloop komen natuurkundige Victor Gijbers en professor Frans van Lunteren verklappen of de aarde nu echt plat of rond is. In de Oude Sterrenwacht draait 'Dark side of the moon', de beroemde 'mockumentary' over de maanlanding van Stanley Kubrick. Na afloop geeft sterrenkundige Francisca Concha-Ramirez uitleg bij de film.

Zeg bye bye tegen de Britten met een brunch

Er bestaat een kans dat de Britten uit de Europese Unie stappen tijdens het LIFF. De hoogste tijd om het beste (de Britse films) en het slechtste (het Britse ontbijt) van het eiland te combineren, vond de organisatie van LIFF. Op vertoning van je toegangskaartje voor een van de drie Britse films die op het festival draait, mag je op vrijdag 1 november om 11:00 uur uitbrakken boven een Brits ontbijt van gebakken eieren, spek en witte bonen in tomatensaus. De Britse films die op het LIFF draaien zijn 'Beats', 'The Souvenir' en 'Sorry we missed you'. De laatste is een film van de bekende Schotse regisseur Ken Loach over een pakketbezorger die zich over de kop werkt en moeite heeft om rond te komen.

Praktische informatie

  • Het grootste deel van de films draait in Trianon en Het Kijkhuis, twee bioscopen op loopafstand van elkaar in de binnenstad van Leiden;
  • Tickets koop je het beste via de website van het Leiden Film Festival;
  • Je kunt ook een strippenkaart te kopen waarmee je voordelig naar vijf of tien films kunt;
  • Een uur voor de eerste film van de dag begint, kun je ook kaartjes kopen aan de kassa's van Trianon en Het Kijkhuis;
  • Ook in Leiden: het vernieuwde Naturalis;
  • Stel zelf je Leidse dagje samen met deze tips voor een dagje uit Leiden.
Foto 2. Leiden staat begin november weer in het teken van het LIFF. Foto: Jasper le Clercq.

Laatst gewijzigd: 2019-10-29 11:48:35 · Gepubliceerd: 28 oktober 2019 - 624