1

Muwahahaa! Haarlem heeft griezelig uniek spookhuis

Met treintje door kunstzinnige kermisattractie

Doen in Haarlem Nieuws door
Foto 1. Wie durft naar binnen? Haarlem heeft tijdelijk een uniek spookhuis. Foto: enriquelopezgarre / Pixabay

archief oud artikel 1 november 2019 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Caspar het vriendelijke spookje zul je er niet tegenkomen. Het tijdelijke spookhuis in Haarlem mag dan geschikt zijn voor kinderen vanaf tien jaar, het is ook een kunstproject. Meer dan een dozijn kunstenaars leefden zich uit in een oud slachthuis, met als resultaat een bijzondere mengeling van kunst en kermis.

Dolle griezelrit

In Haarlem staat al tientallen jaren een groot slachthuis leeg. Het is een spooky plek met monumentale hallen, waar nog allemaal gebruiksvoorwerpen hangen voor het slachten. Nu bevindt zich in deze hallen een heus spookhuis. Stap in het treintje voor een rit die je niet snel zult vergeten. Want dit is niet zomaar een spookhuis, hier zijn de enge scènes en griezelige monsters gemaakt door kunstenaars. Tijdens je rit kom je langs kunstwerken, acts en onverwachte geluiden. Muwahahaa... dat wordt lekker gillen!

Eigen soundtrack

Het spookhuis was oorspronkelijk een grote lege hal in het slachthuis. Hier hebben kunstenaars zich helemaal uitgeleefd met licht, projecties, geluiden, theater en zelfs geuren. De figuur die opeens in je oor krijst is misschien wel echter dan je denkt. Het kan zomaar een acteur van vlees en bloed zijn in plaats van een pop. Ga dus gerust mee voor een ritje met de kids. Terwijl zij lekker griezelen, geniet je zelf van een - soms wel heel levendige - art expositie. Het spookhuis heeft zelfs een eigen soundtrack, gemaakt door Phantom Frank van de bekende surfband the Phantom Four.

Bar nummer 13

Een rit door het spookhuis duurt ongeveer tien minuten. Wie nog meer vertier zoekt kan langsgaan bij de Slachthuis 13 bar, waar exposities te zien zijn en dj's en live bands optreden. De bar is de voorloper van een popcentrum, een van de projecten die na een grondige verbouwing in het slachthuis komen. Binnenkort begint de renovatie naar horeca en huizen al. Een bezoek aan het tijdelijke spookhuis is dus meteen een laatste kans om het monumentale gebouw in al zijn oude, angstaanjagende glorie te bewonderen.

Handig om te weten

  • Het tijdelijke spookhuis in Haarlem is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar;
  • Het spookhuis is tot en met 5 januari open op zaterdag en zondag, in de kerstvakantieweken ook op donderdag en vrijdag;
  • Je gaat in een treintje door het spookhuis, een rit van ongeveer tien minuten. Tussen 12:00 uur en 18:00 uur vertrekt elk kwartier een treintje;
  • Er is nog veel meer te doen in Haarlem.
Foto 2. Stap in de trein en rijd door een heerlijk spookachtig halloweensfeertje. Foto: Szabojanos / Pixabay

Laatst gewijzigd: 2019-10-31 16:24:38 · Gepubliceerd: 1 november 2019 - 1675