Waai uit aan het strand van Katwijk en Noordwijk

Zand, zeehonden en astronauten aan de Zuid-Hollandse kust

Doe een weekendje aan de Hollandse kust Nieuws door
Foto 1. In de wintermaanden heb je op sommige plekken de kust helemaal voor jezelf. Foto: Dirk van Egmond / Treffend Beeld.

11 november 2019 bijgewerkt: 3 mei 2021 Toerisme Noordwijk aan Zee, Zuid-Holland Brede stranden, hoge duinen en twee badplaatsen met karakter om de hoek. Doe een weekendje aan de Zuid-Hollandse kust. De kustplaatsen Katwijk en Noordwijk zijn niet alleen in de zomer leuk om te bezoeken. Het hele jaar is hier genoeg te doen. Bezoek een museum, speeltuin of vlieg uit naar het heelal. Wij zetten de leukste tips voor een weekendje weg aan de Zuid-Hollandse kust op een rij.

Zie dieren van dichtbij in het strandreservaat

Sinds dit jaar is drie kilometer strand tussen Noordwijk en Zandvoort het strandreservaat Noordvoort. In dit natuurgebied is het zo stil dat je werkelijk te gast bent in de natuur. Volg de route door duinen van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het brede strand. Bezoek de drie uitkijkposten die een goed beeld geven van de natuur. Noordvoort is het enige strandreservaat van Nederland. Dit is de plek waar je vogels in alle rust hun maaltje bij elkaar ziet scharrelen. Als je geluk hebt, zie je een zeehond. Die rusten graag uit op dit stille strand. Zet je auto neer bij de Langevelderslag en loop vanaf daar de duinen in. Noordvoort is een onderdeel van het natuurgebied Hollands Duin dat zich van Wassenaar tot Hillegom uitstrekt langs de Zuid-Hollandse kust.

Ideaal voor actieve kinderen

Bij de Langevelderslag vind je Natuurspeeltuin Speelzandt. Vooral een leuk uitje als het te koud is voor een duik in de Noordzee. Hier kunnen kinderen tot 12 jaar zich uitleven op de wiebelende touwbruggen en de glijbanen die op de duinen liggen. Geniet van een kopje koffie en het uitzicht op zee terwijl de kinderen zichzelf vermaken in deze speeltuin. Is het buiten echt te koud? Verkas dan naar Katwijk en bezoek daar het subtropisch zwembad Aquamar. Drijf door de wildwaterbaan met stroomversnelling, roetsj van een van de twee glijbanen op rust lekker uit in de whirlpool of het Turks stoombad.

In de zevende hemel met de Space Expo

In Noordwijk zit ook het testcentrum van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. Bezoek de Space Expo en je vertrekt direct naar hogere sferen. Alles wat je wilde weten over ruimtevaart vind je hier. Kom er achter wat een astronaut aan boord eet en zie de Sojuz-capsule waarmee astronaut André Kuipers het heelal in ging. In de expositie zijn zo'n honderd stukken te zien die in de ruimte zijn geweest: van ruimtevaartpakken tot meteorieten. Combineer een bezoek aan de Space Expo met een excursie naar het testcentrum van de ESA. In de weekenden en de vakanties gaat er een speciale 'Space Shuttle'-bus naar het ESA-hoofdkwartier. Daar kun je een echte satelliet in aanbouw zien. Ook grappig: op de boulevard van Noordwijk vind je een 'walk of fame' van stoeptegels met handafdrukken van beroemde astronauten. Boek hier jouw ticket voor de Space Expo met € 1,- korting.

Kom naar karakteristiek Katwijk

Ten zuiden van Noordwijk ligt Katwijk: een echte familiebadplaats waar je geen schreeuwerige strandtenten vindt. Wel de fraaie witte Andreaskerk. Dit is de enige kerk in Nederland die aan het strand staat. Toen de kerk in de middeleeuwen werd gebouwd, lag het nog midden in het dorp. Verschillende stormen sloegen de duinenrij weg en nu staat de Andreaskerk dus pal aan het strand. De Katwijkers zijn van oudsher vissers en die geschiedenis zie je terug in het Katwijks Museum. Minder bekend is dat Katwijk aan het einde van de negentiende eeuw ook populair was onder kunstenaars. Schilders als Jan Toorop en Willy Sluiter kwamen naar Katwijk voor de indrukwekkende zeeluchten en de klederdracht van de lokale bevolking die opdook in hun portretten. Een deel van de schilderijen is te zien in een permanente tentoonstelling in het Katwijks Museum.

Stap in een bunker voor de Engelandvaarders

Een spannend oorlogsverhaal dat niet zo heel veel Nederlanders kennen is dat van de Engelandvaarders. Ruim tweeduizend Nederlanders maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog de gevaarlijke overtocht naar het vrije Engeland. Het doel was om zich dan aan te sluiten bij het geallieerde leger en samen met hen te strijden tegen nazi-Duitsland. De oversteek was 's nachts in kleine, nauwelijks zeewaardige bootjes zodat veel van deze mannen verdronken. Het Engelandvaarders Museum vertelt alles over deze geschiedenis. Het museum zit in een oude bunker aan zee die tijdens de oorlog werd gebouwd door de Duitsers.

Overnachten in Katwijk of Noordwijk

Keuze te over wanneer je wil blijven slapen aan de Zuid-Hollandse kust. Kies voor een hotel met uitzicht over zee, zoals Hotel Noordzee en Hotel Zee En Duin in Katwijk. Hotel Royal in Noordwijk-Binnen is een gezellig familiehotel terwijl het appartementenhotel Villa Zeezicht zijn naam eer aan doet. Liever in slaap vallen met het ruisen van de zee op de achtergrond? Boek dan een beachbungalow bij Logeren aan Zee, direct op het Katwijkse strand. Wanneer je liever met de hele familie in een vakantiepark verblijft dan is CenterParcs Zandvoort een goed idee. Dat zit op fietsafstand van Noordwijk en Katwijk.

Ook goed om te weten

  • Zowel in Noordwijk als in Katwijk kun je makkelijk parkeren dicht bij het strand. Noordwijk heeft verschillende parkeerplaatsen. Voor een vast bedrag mag je daar de hele dag parkeren;
  • In Katwijk zet je je auto neer in de parkeergarage Boulevard Zeezijde. Dat is een overdekte parkeerplaats ânder een duin. Heel fijn: in de zomer stap je dan niet na een dagje strand in een bloedhete auto;
  • Leiden is om de hoek. Zie hier de beste tips voor een dagje weg in Leiden;
  • Van maart tot en met oktober vertrekt er een stoomtrein van Katwijk naar Leiden;
  • Katwijk is ook het startpunt van het Romeinse Limespad. Deze wandelroute voert langs de oude grens van het Romeinse Rijk en werd in 2019 uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Nederland;
  • Hier vind je meer uitjes op en rond het strand.
Foto 2. Katwijk bij nacht. Links de karakteristieke witte toren van de Andreaskerk. Foto: Dirk van Egmond / Treffend Beeld.

Laatst gewijzigd: 2021-05-03 17:15:58 · Gepubliceerd: 11 november 2019 - 5259