Hoor de kanonnen bulderen in Archeon

Napoleon komt tot leven tijdens de Winterbivak

Bezoek het Museumpark Archeon Nieuws door
Foto 1. De Winterbivak in Archeon brengt de napoleontische tijd overtuigend tot leven. Foto: Museumpark Archeon.

archief oud artikel 28 januari 2020 Geschiedenis Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland Drie, twee, één... Kanonniers, vuur! Het is 1813 en het leger van Napoleon is al een aantal jaar in Nederland. Zijn tegenstanders willen hem verdrijven. Met kanongebulder en felle charges hopen ze de Franse keizer tot een aftocht te dwingen. Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari kun je in Museumpark Archeon zien hoe dat afloopt! Tijdens de Winterbivak Napoleon komt deze oorlog weer tot leven.

Zie de troepen van de keizer van dichtbij

Aan het begin van de 19e eeuw was Napoleon de machtigste man van Europa. In 1811 waren er ongeveer 20.000 Franse soldaten in Nederland. Hoe was het om soldaat te zijn in zijn leger? De Fransen hadden Nederland bezet en noemden het nu de Bataafse Republiek. Tijdens de Winterbivak in Archeon keer je terug naar deze tijd. Zie hoe de soldaten in afwachting zijn van een volgende veldslag. Ze krijgen hun soldij, vervelen zich, doen spelletjes, koken en maken hun wapens schoon. Kom maar dichterbij, dan zie je de drie belangrijkste eenheden: de cavalerie (de mannen te paard), de infanterie (de mannen te voet) en de artillerie, de mannen die de kanonnen bedienen.

Glimmende knopen en bulderende kanonnen

De Franse officier is nerveus. Hij verwacht een aanval van zijn tegenstanders: de Pruisen en de Russen. Zelf durft hij de strijd nog niet aan te gaan. Als bezoeker van Museumpark Archeon kijk je hem letterlijk op de vingers. Je komt zo dichtbij dat je de knopen op zijn prachtige uniform ziet glimmen. De officier besluit een oefening te geven die de tegenstander moet intimideren. Ook houdt hij zo zijn eigen soldaten bezig. Nu kun je zien hoe de verschillende vuurwapens werken. Van het lichte musketgeweer tot de zware kanonnen. Hou je handen op je oren als de kanonnen gaan schieten. Anders piepen je oren nog uren! De soldaten laten de Archeon-bezoekers graag zien hoe je moet zwaardvechten, boogschieten en marcheren. Je mag het ook zelf proberen, als je durft.

Eet als een keizer in Archeon

Napoleon Bonaparte hield van goed eten en liefhebbers van de Franse keuken worden tijdens het Winterbivak-weekend op hun wenken bediend. Schuif op zondag 2 februari 2020 aan bij de Napoleon Brunch. Uiteraard staan er Franse specialiteiten als baguettes, croissants, brie, fricandeau, uiensoep, coq au vin en ratatouille op het menu. Geniet van de Napoleon Brunch terwijl het leger zijn (soms oorverdovende) oefeningen doet. Napoleon was dol op exercities van zijn leger. Hij vond het geen bezwaar als dat onder lunchtijd moest. Dit is een echte tijdreis naar het verleden! Reserveren voor de brunch is verplicht en kan via de website van Archeon.

Meer over Archeon

  • In Museumpark Archeon herbeleef je het verre verleden. Je ziet hoe het leven in Nederland was in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen;
  • Koop hier je kaarten voor Archeon met 25% korting;
  • Het Archeon ligt op de plek waar 2000 jaar geleden een Romeins fort stond. De grens van het Romeinse Rijk (de 'Limes') liep dwars door het huidige Nederland: van Katwijk in het westen naar Nijmegen in het oosten;
  • Bezoek in het Archeon de Restaurantiewerf waar schepen uit de Romeinse tijd worden gereconstrueerd. De schepen werden in 1974 vlakbij het Archeon gevonden;
  • Hondenliefhebbers opgelet, de hond mag mee naar Archeon! Je betaalt een entreeprijs van € 3,50 voor je viervoeter.
Foto 2. Een roerig verleden komt in Archeon weer tot leven. Foto: Museumpark Archeon.
Foto 3. Bezoek ook het middeleeuwse stadje Gravendam wanneer je in Archeon bent. Foto: Museumpark Archeon.

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:34:44 · Gepubliceerd: 28 januari 2020 - 739

Activiteiten Museumpark Archeon

Binnen enkele weken te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!