Treed in de voetsporen van de beroemde Pilgrims

Dagje uit in Leiden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

400 jaar geleden voer The Mayflower naar Amerika

10 februari 2020 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland 400 jaar geleden waagden de Pilgrims aan boord van de Mayflower hun overtocht naar het onbekende Amerika, op zoek naar vrijheid. Een memorabele geschiedenis, die de Pilgrims een aantal jaren in Leiden bracht. In 2020 herdenkt de stad, samen met Amerikaanse, Engelse en native American partners, de reis van de Pilgrims. Treed in hun voetsporen en zie hoe een deze groep geloofsvluchtelingen woonde en werkte in Leiden.

Foto 1. Pieterskerk door P Schouten in 1782 vs. foto Pieterskerk in 2018. Foto: Kees Hummel

Wereldberoemde geschiedenis

"Wist je dat voormalig president Barack Obama afstamt van Leidse Pilgrims?"

Om hun geloofsovertuigingen in vrijheid uit te kunnen dragen vluchtte een groep Engelse Pilgrims naar Nederland. Naar Leiden, wat bekend stond als een tolerante stad. Hier woonden en werkten ze een aantal jaren. In 1620 waagden ze op de Mayflower de oversteek naar Amerika, waar ze een kolonie stichtten: Plymouth Colony. Een memorabele reis, want de Pilgrims worden gezien als één van de stichters van de huidige VS. Op dit moment stammen ongeveer 25 miljoen Amerikanen af van deze Pilgrims, waaronder meerdere Amerikaanse presidenten. Zowel Barack Obama als de beide presidenten Bush stammen af van een Pilgrim-gezin, wat honderden jaren geleden in Leiden woonde.

In de voetsporen van de Pilgrims

Samen met partners uit Engeland, Amerika en de Wampanoag (Native Nations) herdenkt Leiden dat het in 2020 400 jaar geleden is dat de Mayflower naar Amerika voer. Op 27 maart staat er een officiële opening op de agenda en tegelijkertijd opent Museum De Lakenhal de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid. Iedereen mag op de openingsdag deze tentoonstelling en alle locaties die iets te maken hebben met de Leidse geschiedenis van de Pilgrims gratis bezoeken.

Te zien en te doen

Door de hele stad vind je, als je goed kijkt, de sporen van de Pilgrims. Zoals in het Jean Pesijnhofje, waar een groep Engelse Pilgrims een tijd woonde. Hun voorganger John Robinson woonde in het huis 'De Groene Poort'; hier werden ook hun diensten gehouden. Het hele jaar door kun je met de Pilgrims Route alle locaties gemakkelijk vinden en ontdek je al wandelend welke gewoonten en gebruiken ze van Leiden meenamen naar Amerika. De wandelroute is te koop bij VVV Leiden en brengt met illustraties het Leiden van 400 jaar geleden tot leven.

Op verschillende Leidse locaties klinkt in 2020 het verhaal van de Pilgrims steeds vanuit een ander perspectief. Een greep uit de activiteiten en locaties:

  • In de doopkapel van de Pieterskerk is een permanente tentoonstelling te zien over het Leidse bestaan van de Pilgrims. In de kerk ligt ook hun leider John Robinson begraven;
  • Ook in de Pieterskerk: de Mayflower Escaperoom. Help conservator Ward Hopkooper het geheim wat hij ontdekte veilig te stellen!
  • Het Leiden American Pilgrim Museum is een piepklein museum in de Beschuitsteeg, wat een mooi beeld geeft van de tijd waarin de Pilgrims in Leiden waren. Bekijk het originele interieur van begin 1600 en de kaarten waarmee de Pilgrims zich voorbereidden op hun reis naar Amerika;
  • Vanaf 15 mei presenteert Museum Volkenkunde de tentoonstelling FIRST AMERICANS - een eerbetoon aan inheems kracht en creativiteit.
Bekijk alle activiteiten op Leiden 400.

Dagje uit in Leiden

Foto 2. Ontsnap in de Pieterskerk uit de Mayflower Escaperoom! Foto: Mike van Bemmelen
Foto 3. Jean Pesijnhof en gedenksteen. Foto: Kees Hummel

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-14 09:46:58 · Gepubliceerd: 2020-02-10 09:24:39 - 815