Gezelligheid in quarantainetijd: oud-Hollandse spelletjes

Wat is er te doen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Hilarische oud-Hollandse spelletjes voor thuisblijvers

8 april 2020 Cultuur Landelijk Als Nederland om één ding bekend is - los van tulpen, molens, dijken en Amsterdam - is het wel onze kneuterige gezelligheid. Van een aardappelzak maken we een spannende race en van een stukje koek een hilarisch spel. Met onze praktische creativiteit geven we ook aan lastige tijden een positieve draai. Met deze oud-Hollandse spelletjes voor thuis kom je de quarantaine wel door!

Foto 1. Spread joy! Stoepkrijten brengt positiviteit op je stoep, in de straat of in je tuin. Foto: Pexels.com.

Koekhappen of snoephappen

Een Dutch Classic: koekhappen! Dit is één van de grappigste dingen om samen te doen. En gek genoeg hebben heel veel Nederlanders dit nog nooit zelf gedaan - of alleen als kind. Zonde, want het is hilarisch! En nog lekker ook, als je de koek te pakken krijgt. Je kunt voor de klassieke vorm gaan met een stukje ontbijtkoek aan een touwtje, maar een stuk feeststol of suikerbrood kan natuurlijk ook. Ook leuk: snoepjes happen, met dropveters in plaats van touw. En om het allemaal moeilijker te maken ga je geblinddoekt happen natuurlijk.

Oer-Hollands zaklopen

We vragen ons serieus af wie dit ooit verzonnen heeft. Op een gegeven moment in de geschiedenis zag iemand een grote juten zak en dacht "daar ga ik in rondspringen". Met deze activiteit maak je de feestdagen thuis in coronatijd een stuk leuker. Je kunt een extra ingewikkeld parcours maken in de tuin, met oranje vlaggetjes waar je onderdoor moet voor Koningsdag. Of maak er een dubbelrace van en verdeel je gezelschap in teams. Kinderen versus ouders, jongens versus meisjes. Wie het snelst aan de overkant is of wie het snelt het parcours aflegt, wint!

Positiviteit met stoepkrijt

Je weet dat de lente of zomer in aantocht is wanneer je weer vrolijke stoepkrijtportretten in je straat ziet. En juist in deze tijden is het zo nodig om die positiviteit om je heen te hebben. Verspreid lieve boodschappen en aanmoedigingen in je straat met stoepkrijtcreaties. Maak de buren blij met een compliment, steek postbezorgers een hart onder de riem, laat lieve rijmpjes achter voor mensen die een blokje omgaan. Je kunt zoveel doen! Wel op een rustig moment de straat op gaan om te krijten natuurlijk, zodat je afstand kunt houden.

Lepelrace met lekkers

De lastigste activiteit op deze lijst. Maar des te leuker om te proberen! Met een omgekeerde lepel in je mond een route afleggen, vol obstakels en bochtjes. En in die lepel leg je een snoepje, een gewoon ongekookt ei of iets glibberigs om het afleggen van de route extra lastig te maken. Je zou er zelfs een soort Hollandse klassiekers triatlon van kunnen maken, met een lepelrace, zaklopen en koekhappen achter elkaar aan als compleet spel. Doe het wel veilig en loop de lepelrace in plaats van te rennen.

Sjoelen versus zwoelen

Net als jeu-de-boulen maakt sjoelen een heuse comeback. Ooit werd dit spelletje geassocieerd met verzorgingstehuizen en bezoekjes aan opa's en oma's. Inmiddels is het traditionele Hollandse spelletje terug van weggeweest en brengt het thuis wat extra gezelligheid in deze barre tijden. Speel samen om de Quaraintaine Cup, een mok of bokaal vol chocolaatjes. Of waag je aan een potje zwoelen; sjoelen terwijl je op de foto gezet wordt (met een extra troostprijs voor de beste foto). Waarschuwing: sommige mensen kunnen extreem fanatiek worden van sjoelen, dus vooraf regels duidelijke afspreken is wel zo handig en vredig.

Wat te doen dichtbij huis?

  • Leuk en leerzaam: leer alles over waar onze feestdagen vandaan komen op Weet wat je viert;
  • Ga samen gezellig naar het theater! Maar dan thuis. Met Stage Memories beleef je de bekendste Nederlandse musicals;
  • Ga lekker een dagje de natuur in bij je in de buurt.
Foto 2. Foto: 'Sjoelbak' van Aslak Raanes via Flickr.com, CC BY 2.0. Op formaat gemaakt voor DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-06-02 11:24:34 · Gepubliceerd: 2020-04-07 15:20:53