Het doek gaat op en de show begint: beleef het theater thuis!

Wat is er te doen? Tips voor thuis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Van kindertheater tot een kijkje back stage

11 april 2020 Cultuur Landelijk Een avondje uit naar het theater, mis je het ook zo? Gelukkig kun je van je eigen woonkamer een theaterzaal maken. Zorg voor sfeerverlichting, wat hapjes en drankjes en ga er lekker voor zitten. Deze online voorstellingen voeren je even mee uit de realiteit. Van toneelstukken, ballet en kindervoorstellingen tot een uniek kijkje back stage.

Foto 1. Nu we niet naar het theater kunnen, komt het theater naar ons toe met online voorstellingen. Foto: DagjeWeg.NL

Bij theaters en toneelgroepen

Deze theaters en toneelgezelschappen kun je nu makkelijk 'bezoeken', zelfs al woon je er ver vandaan. Gewoon laptop open, een druk op de knop en het virtuele doek gaat open!

  • Grand Theater Groningen zet iedere vrijdag om 20:30 uur een voorstelling online, die 24 uur lang te zien blijft. Dit kan van alles zijn, ook voorstellingen die geschikt zijn voor kinderen. Leuk om er dan zaterdag een gezinsuitje thuis van te maken. Op de site van Grand Theater Groningen vind je informatie over de komende voorstelling en kun je die bekijken.
  • Ook Theater Utrecht zet elke vrijdag een nieuwe voorstelling online, die vervolgens een week blijft staan tot de volgende online gaat. Je vindt alle informatie én de voorstellingen bij hun Thuis Theater Utrecht.
  • Maak kennis met de geheel eigen theatervorm van toneelgroep ECHO via hun tgECHO TV. Elke week komt er een voorstelling bij. Nice: de voorstellingen blijven gewoon staan!
  • Muziektheatergezelschap Orkater heeft al enkele voorstellingen gezet op hun online platform Orkater en Chill. Die spelen zich niet alleen in het theater af, maar ook buiten op het strand en in het bos.

Theaterflix

Krijg je niet genoeg van theater, dan is Theaterflix jouw ding. Bijzondere theatermomenten, kindervoorstellingen, musicals, cabaret: je vindt het hier allemaal. Dat wordt bingwatchen! Een deel van de voorstellingen is gratis en voor slechts een tientje heb je een half jaar toegang tot alles, inclusief de UvA Bijzondere Collectie.

Voorstelling gemist

Ook Voorstelling gemist is een online video platform. Liefhebbers van cabaret kunnen hier hun hart ophalen, maar je vindt er ook een grote hoeveelheid theatervoorstellingen. Je kunt 14 dagen gratis kijken, daarna wordt het kiezen tussen een maand-, halfjaar- of jaarabonnement.

Kindertheater

Het leuke van kindertheater? Het duikt in de belevingswereld van hun jonge publiek en prikkelt hun fantasie. Voor je het weet zingen je kinderen mee of roepen ze aanwijzingen naar de acteurs. Online zijn meerdere kindervoorstellingen vinden.

  • Op het YouTubekanaal van Theatergroep Kwatta staan al aardig wat jeugdvoorstellingen en er komen er nog steeds bij. Voor kinderen vanaf zes jaar, acht jaar, tien jaar of twaalf jaar. Fantasievol, kleurrijk en vol humor.
  • Ook de jeugdvoorstellingen van het Maaspodium zijn verhuisd naar het internet. Je kunt ze zien via Maas TV. Elke dag komt een nieuwe voorstelling online, die zeven dagen blijft staan. Voor verschillende leeftijden, waaronder kleuters.
  • Titus & Fien TV 'Vervelen doen we nooit' komt elke dag om 16:00 uur met een nieuwe aflevering op Facebook. Het duo werd bekend door de sprookjesmusicals van Van Hoorne entertainment. De twee hilarische slechteriken waren na hun eerste optreden meteen populair bij het publiek en duiken sindsdien overal op. Hun online afleveringen zijn al even grappig.
  • Voor de kleintjes zet Cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer elke week een aflevering Voorlezen met muziek op hun YouTubekanaal. Kirsten leest voor en Pieter speelt op de accordeon. Leuk: via een link onder de video kun je de bijbehorende liedtekst en een kleurplaat downloaden.

Het Nationale Opera & Ballet online

Dat is genieten: het Nationale Opera & Ballet zet hun prachtige opera's en balletten online. Beroemde voorstellingen die je nu zomaar op de bank kunt bekijken en bewonderen. Maar dat is niet alles. Op hun online Nationale Opera & Ballet platform vind je ook uitleg over voorstellingen, artikelen, balletlessen en een aparte afdeling voor kinderen. Daar vinden ze van alles om te doen, inclusief een kijkje achter de schermen nemen bij een opera en een balletvoorstelling.

Meer tips voor thuis

Foto 2. Het tovenaarsduo Titus en Fien brengt al jaren humor in de sprookjesmusicals van Van Hoorne Entertainment. Nu kunnen kinderen ze elke dag zien tijdens Titus & Fien TV. Foto: Wim Lanser

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-24 13:56:58 · Gepubliceerd: 2020-04-09 15:18:43 - 642