1

Interessant en ontroerend: luister deze podcasts

Deze podcasts van musea en media wil je niet missen

Wat te doen? Tips voor thuis Nieuws door
Foto 1. Koos Postema vertelt wat hij nog van de oorlog en het bombardement op Rotterdam weet in de podcast Een jongen in de oorlog. Foto: NTR en NPO Radio 1.

archief oud artikel 21 april 2020 Cultuur Landelijk In plaats van hersenloos te zappen of te Netflixen kun je ook podcasts luisteren. Het is ideaal voor multitasking, gaat vaak over reuze-interessante onderwerpen én je fantasie wordt geprikkeld. Luister via gratis apps, online of via Spotify. Ondertussen doe je de afwas, maak je de wc schoon of staar je uit het raam. Hieronder wat podcast aanraders van onder andere musea en documentairemakers op een rij.

Wat zong mama vroeger voor jou?

Het doet je dansen, glimlachen, headbangen en soms huilen. Muziek verbindt, wekt emotie op en kan het beste troostmiddel in barre tijden zijn! Met de podcastserie Wat zong mama vroeger voor jou? maakt De Doelen elke donderdag een aflevering over hoe muziek troost kan geven. De podcast wordt opgenomen in de Doelen Studio, met elke week een andere gast die aanschuift. Luister de podcast Wat zong mama vroeger voor jou?

Wegdromen bij het alledaagse, dat doe je met de korte podcasts van Binnenwerkjes. Een aflevering duurt zo'n vijf minuten en laat je de schoonheid van het normale inzien. Even stilstaan en je verwonderen! Luister naar de podcast Binnenwerkjes.

Een jongen in de oorlog

Over het bombardement op Rotterdam in 14 mei 1940 is veel geschreven. De luchtaanval duurde nog geen kwartier, maar vernietigde bijna de complete binnenstad van Rotterdam. Echt begrijpen hoe ingrijpend het bombardement was, doe je na het luisteren naar de verhalen van Koos Postema. Hij maakte als kind de Tweede Wereldoorlog en de beruchte aanval mee. De oud tv- en radiomaker is inmiddels 87, maar weet nog exact wat de oorlog voor hem als kind betekende en welke impact de strijd op het land, de stad en zijn leven had. Hem hier zelf over te horen vertellen, is erg indrukwekkend. Luister de podcast Een jongen in de oorlog.

In het Rijks

De Nachtwacht kennen we allemaal wel, maar Rijksmuseum heeft nog veel meer meesterwerken in huis. In de nieuwe podcast van het Rijksmuseum wordt elke aflevering een afdeling binnen het museum uitgelicht. Welke kunst is er te zien en waarom is deze kunt bijzonder? Achter elk item schuilt namelijk een verhaal. Host Janine Abbring praat in aflevering 1 met conservator Frits Scholten over de afdeling Middeleeuwen en Renaissance. Luister de podcast In het Rijks.

De Jodenverraadsters

Een dramaserie, maar dan alleen met audio en gebaseerd op een waargebeurd verzwegen verhaal. De Jodenverraadsters vertelt de waargebeurde oorlogstragedie van de Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen zij voor een afschuwelijk dilemma te staan. Ze werden gedwongen om andere Joden te verraden. Als ze dit niet deden, zouden ze zelf gedeporteerd worden. De audioserie - die een beetje doet denken aan een hoorspel uit de jaren veertig in een modern jasje - laat zien dat oorlog nooit zwart-wit is. Soms worden slachtoffers zelf daders en kunnen wanhopige keuzes enorme gevolgen hebben. Luister de podcast De Jodenverraadsters.

In Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is een podcast begonnen om Schiedammers met elkaar te verbinden. Voor de audioserie sprak conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart met buren van het museum, in het bijzonder met winkelaars en winkeliers in de Hoogstraat, een van de oudste straten van Schiedam. In 1980, ook een crisisjaar, opende in Schiedam de smalste klerenwinkel van Nederland. Een pandje van maar twee meter breed. Oprichters Paul van der Spek en Jan Schrijver vertellen over hun winkeltje en de community van toen. Luister de podcast In Schiedam.

Amsterdam Diamantstad

Wist je dat Amsterdam ooit de diamantstad van de wereld was? Van ongeveer 1600 tot 1900 werden diamanten van over de hele wereld verhandeld en bewerkt in Amsterdam. De stad werd rijk van de business, waar opvallend veel joden werkzaam in waren. Het Joods Historisch Museum maakte er ooit een tentoonstelling over, waar deze podcast bij hoorde. In de podcast ontdek je alles over de opkomst en het succes van de Amsterdamse diamantensector en welke invloed die had - en nog steeds heeft op het bedrijfsleven. Ook krijg je een spoedcursus diamantenslijpen. Luister de podcast Amsterdam Diamantstad.

Voor De Show in Toomler

In de nieuwe podcast van Comedytrain geven Rayen Panday en Stefan Pop een uniek kijkje achter de schermen van het comedyvak. Wat gebeurt er voordat een comedian het podium op stapt? En wat gebeurt er daarna? Beide mannen hebben genoeg bizarre podiumervaringen voor luisteraars in petto. Ook praten ze over wanneer je weet of een grap werkt en hoe je inspeelt op nieuws. Kunnen we ook nu nog een beetje humor vinden in het alledaagse? Luister de podcast Voor De Show in Toomler.

Dit is ook interessant

Foto 2. Paul van der Spek links, Jan Schrijver rechts met Cor van der Velden in het midden. Luister naar hun verhalen in de podcast In Schiedam. Foto: Stedelijk Museum Schiedam © Roel Dijkstra.

Laatst gewijzigd: 2020-06-09 10:49:54 · Gepubliceerd: 2020-04-17 10:54:40 - 547