Beleef de Dag van het Kasteel digitaal - het kan nu al

Tips voor thuis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Thema van 2020: Bezet & Bevrijd

7 mei 2020 Geschiedenis Landelijk Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar Bezet & Bevrijd, een thema dat aansluit bij de viering van 75 Jaar Vrijheid. De Tweede Wereldoorlog had een grote invloed op kastelen en buitenplaatsen. Sommige werden gevorderd door de Duitsers als onderdak of opslagplaats, op andere werden onderduikers verborgen of het verzet georganiseerd. De Dag van het Kasteel valt dit jaar op 1 juni, maar of de kastelen dan open kunnen? Daarom gaat de Dag van het Kasteel digitaal! De vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden nog steeds verteld, maar online. Een deel kun je nu al lezen en de komende dagen volgt meer.

Foto 1. De Tweede Wereldoorlog had een grote invloed op kastelen en buitenplaatsen. Zo werd een groot deel van de tuin van Kasteel Rosendael verwoest door een verdwaalde V2-raket en was de ronde toren een schuilplaats. Lees er alles over op de site van De Dag van het Kasteel Digitaal. Foto: Kasteel Rosendael

Spannende verhalen

Er zitten spannende verhalen tussen op de site van Dag van het Kasteel Digitaal. Ze vertellen heel persoonlijke stukjes geschiedenis, die samen als een lappendeken een beeld schetsen van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees over de gijzelaars in landhuizen Beekvliet en de Grote Ruwenberg, luister naar het verhaal over de brandbom die neerkwam op Kasteel Rosendael en ontdek de geschiedenis van de kinderen uit een kindertehuis die werden opgevangen op Kasteel Hoensbroek.

Wist je trouwens al dat NSB-leider Mussert tegen het einde van de oorlog een poosje heeft gewoond op Buitenplaats Bellinckhof? Zo woonde hij vlak bij de Duitse grens voor als hij en zijn vrouw moesten vluchten. Geslapen heeft hij er amper, want dat deed hij uit veiligheid elke nacht ergens anders. Ook hierover vind je alles op Dag van het Kasteel Digitaal.

Podcasts en fietsroutes

In de aanloop naar 1 juni komt er vrijwel dagelijks iets nieuws bij op de site. Daaronder ook podcasts, beeldmateriaal en video's. Zelfs een kijkje nemen in de kastelen is mogelijk. Kasteel De Keverberg kun je al online bezoeken met een 360 graden tour!

Fietsen langs de kastelen kan gelukkig wel. Op de site van Dag van het Kasteel Digitaal staan al drie mooie routes. Een van de routes is een verhalenfietstocht dwars door Utrecht, langs elf groene historische plekken. De verhalen die bij de tocht horen komen in een app, een kaart met routepunten staat al op de site.

Foto 2. Was Huis Zypendael in de oorlog een kasteel vol met evacués, liefdevol opgevangen door de eigenares, of was het een Duits militair hospitaal? Lees het op de site van de Dag van het Kasteel Digitaal. Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-10 23:45:19 · Gepubliceerd: 2020-05-06 10:53:17 - 412