Hoera! nijntje viert 65e verjaardag met make-over

nijntje, 65 jaar bron van inspiratie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bewonder nijntje in 86 unieke outfits in nieuwe tentoonstelling

18 juni 2020 Cultuur Utrecht, Utrecht 65 jaar geleden - op 21 juni 1955 om precies te zijn - verzon Dick Bruna een lief, klein konijntje. Inmiddels is nijntje pluis een wereldwijd fenomeen. Het Centraal Museum in Utrecht viert de verjaardag van nijntje met een fabulous catwalk vol nijntjes in unieke outfits. Maar liefst 86 nijntjes, allemaal in unieke ontwerpen gemaakt door modestudenten uit Engeland, China, Italië, Mexico en Nederland.

Foto 1. Hoezee, nijntje is 65 jaar! Foto: Centraal Museum Utrecht © Adriaan van Dam.

nijntje als topmodel en geisha

Wat begon met illustraties en prentenboeken, is uitgegroeid tot een wereldwijd illustratie-icoon en nu zelfs fashion model. In het Centraal Museum flaneren 86 versies van nijntje pluis over de catwalk, allemaal in een unieke creatie. De internationale mode-studenten die mee hebben gedaan aan het project Miffy Fashion Design - miffy is de Engelse naam voor nijntje - lieten zich inspireren door Dick Bruna's oeuvre. Het resultaat: nijntje in een ruimtepak à la de film 2001: A Space Odyssey, nijntje als geisha, nijntje in haute couture en zelfs een Mondriaan-nijntje. Favoriet van DagjeWeg.NL is de outfit die een ode aan de blauwe Jan Taminiau jurk van koningin Máxima lijkt te zijn, die ze droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Nog lang niet met pensioen

Ze mag dan wel 65 jaar zijn, nijntje gaat nog lang niet met pensioen. Sterker nog, het konijntje lijkt met de jaren alleen maar populairder te worden. Nog steeds is de creatie van Bruna een voorbeeld voor designers, illustrators en andere creatievelingen van over de hele wereld. En dat wil het Centraal Museum met deze presentatie eren. Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: "Het unieke konijntje dat Dick Bruna ontwierp is na 65 jaar nog steeds springlevend en een inspiratiebron voor jong en oud. Deze presentatie laat zien hoe het beroemde Utrechtse idool ook mode en vormgeving inspireert en we zijn blij dat we jong talent een platform kunnen bieden."

Dagje uit met nijntje

Foto 2. Een ode aan nijntje pluis in Centraal Museum Utrecht. Foto: Centraal Museum Utrecht © Adriaan van Dam.
Foto 3. Bewonder nijntje in 86 outfits in Centraal Museum Utrecht. Foto: Centraal Museum Utrecht © Adriaan van Dam.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-29 15:19:50 · Gepubliceerd: 2020-06-17 11:19:44 - 706